Cheltuieli pentru necesităţi administrative în Bucureşti

Începusem să scriu despre cât costă, per ansamblu, viaţa în Bucureşti. Apoi am scris despre cheltuielile de bază: aici, aici, aici. Acum este momentul să discutăm despre a doua categorie de cheltuieli – necesităţi administrative ale unui tânăr profesionist din Bucureşti.

Să înţelegem mai multe despre cât costă viaţa în Bucureşti:

 

  

Transport urban

Transportul urban este mai ieftin decât în orice alt mare oraş din România şi decât în orice capitală din UE.

Bicicleta – cel mai ieftin mijloc de transport, dar poate fi periculos. Teoretic, există piste pentru biciclişti. Practic, va trebui să mergi pe porţiunile de străzi unde nu sunt parcate maşini, tomberoane şi să ocoleşti gropile. Că veni vorba, nimeni nu respectă regulile de circulaţie în Bucureşti. Oricum, rămâne mijlocul de transport cel mai rapid şi cel mai ieftin. Zeci de mii de persoane fac asta în fiecare zi. O bicicletă costa între 100-150 euro. Vei avea nevoie şi de un lanţ de siguranţă (bicicletele se fură cam des) care costă în jur de 10-15 euro. Nu lăsa bicicletă afară atunci când eşti acasă. Ţine-o în apartament. Nu lăsa bicicleta în oraş peste noapte.

(continuă să citești după media ↓)

1572

 

  

Transport de suprafaţă + metrou

Un abonament pentru transport RATB (include: tramvai, autobuz şi troleu) costă 12 euro pe lună. ACESTA INCLUDE ŞI AUTOBUZELE DE NOAPTE, CARE CIRCULĂ ÎNTRE 10:30 PM – 1 AM şi între 3-5 AM.

O cartelă lunară pentru metrou costă 15 euro pe lună. Cu metroul ajungi oriunde în Bucureşti între 5.30 AM-11 PM, uneori între 5-5.30 AM şi 11-12 PM (spre capetele liniilor şi către centru). Ultimele metrouri merg spre toate direcţiile din Piaţa Unirii exact la 11.30 PM.

 

  

Taxi

Serviciile de taxi sunt mai ieftine decât în orice alt mare oraş din România şi decât în oricare capitală din UE. Costul normal este de 0.3-0.5 euro la kilometru. O cursă obişnuită costa între 3 şi 6 euro.

Indiferent de ce mijloc de transport foloseşti, este aproape sigur că vei folosi taxiul cel puţin o dată sau de două ori pe lună. Ar fi bine să păstrezi 5-10 euro pe lună pentru asta.

 

  

Maşina.

Este necesară o maşină în următoarele condiţii:

– Locul de muncă depinde de asta

– Faci des călătorii în afară Bucureştiului

– Ai familie sau transporţi pe cineva cu maşina

– Călătoreşti de obicei între 12-6 AM

– De obicei ai de cărat greutăţi.

Altfel, o maşină pentru transportul tău personal în Bucureşti este o cheltuială mare, risipă de timp şi o metodă periculoasă de a te enerva.

Adunând cheltuielile pentru o maşină, doar pentru început, ai nevoie de cel puţin 100 euro pe lună, presupunând că este plătită în totalitate. Dacă nu plănuieşti să locuieşti în România pentru mult timp, dar ai nevoie de maşină, opţiunile cele mai bune ar fi să cumperi o maşină la mâna a doua, şi s-o vinzi când pleci, sau să cumperi o maşină în leasing pentru perioada şederii tale în România.

 

  

Telefon mobil

În România se foloseste tehnologia bazată pe SIM GSM pentru telefoanele mobile. 99% din ţară are acoperire, chiar dacă semnalul se pierde des la metrou.

Poţi folosi o cartelă prepay sau un abonament de la cele 4 mari companii de telefonie mobilă: Vodafone, Orange, Telekom şi RCS/RDS. Oamenii de afaceri preferă Vodafone, care este puţin mai costisitoare. Tinerii folosesc Orange. Fiecare reţea oferă minute aproape nelimitate în aceeaşi reţea. Îţi recomand să îţi cumperi două celulare sau unul Dual SIM, în reţelele Vodafone şi Orange.

Costul depinde de cât de mult vei vorbi la telefon, cu câte persoane şi cât de bine vei ajusta opțiunile de abonament/cartela prepay pentru primele două variabile. Cel puţin va costa 10 euro pe lună pentru fiecare număr. Atât vei plăti de fapt la sfârşitul lunii, nu cât ţi se spune în publicitate.

Este mai bine să nu cumperi un celular sau un smartphone în abonament, pentru că vei ajunge să plăteşti dublu pentru valoarea telefonului şi vei fi dependent de reţeaua respectivă. Dacă vrei un telefon bun, care să te ţină câţiva ani, din propria experienţă, te sfătuiesc să investeşti 150-200 euro într-un telefon de calitate, fără obligaţii.

 

  

Consumabile

Aici sunt incluse diferite lucruri pentru birou, casă şi igienă personală: becuri, lumânări, brichete, hârtie igienică, săpun, şampon, razoare şi cremă de ras, saci mici, periuţe de dinţi, pastă de dinţi, apă de gură, substanţe pentru conducte, mopuri, găleţi, mături, detergent pentru haine şi pentru vase, toner pentru imprimantă, hârtie, pixuri, markere, discuri pentru computer. Dacă nu ai acces la imprimantă/scanner, va trebui să plăteşti pentru acestea în oraş, ceea ce te poate costa mai mult în bani şi timp. Toate acestea ajung la 30-40 de euro pe lună. Bineînţeles că nu va trebui să le cumperi pe toate odată în fiecare lună, ci atunci când ai nevoie. Dacă vrei să le iei la un preţ bun îţi recomand piaţa şi magazinul Obor. Sau un lanţ de hypermarketuri. Eu mai cumpăr de la Auchan.

 

  

Taxe, impozite şi comisioane

România este o ţară în care se plătesc foarte multe taxe, chiar şi atunci când nu ai un venit. Simplul fapt că respiri în România, se traduce, indirect, în: impozite pe venit, taxe locale, TV şi taxe de radio (chiar dacă nu ai), taxele auto, taxele pe apartament.

Birocraţia costă mult şi poate fi comparată cu cea din Rusia şi Belgia. Trebuie să plăteşti practic pentru fiecare lucru mic, mai ales dacă a nevoie de acte de la autorităţile locale sau centrale. Chiar dacă nu sunt sigur, cred că există o taxă chiar şi pentru aer şi ploaie.

Bineînţeles, cele mai multe dintre acestea nu sunt cheltuieli lunare.

Iar dacă eşti angajat, sunt o mulţime de taxe, gestionate de angajatorul tău, deci s-ar putea nici să nu ştii că există.

La toate acestea adăuga, te rog, taxele bancare pentru tot felul de operaţiuni.

Asta ar putea să ajungă la 10-20 euro pe lună, în funcţie de cu ce te ocupi (oficial) în Bucureşti.

Aminteşte-ţi, te rog, să-mi urmăreşti blogul pentru a citi mai departe despre cât costă viaţa în Bucureşti.

Traducere a articolului „Administrative Necessities Expenses in Bucharest, Romania” de Marcus Victor Grant, publicat iniţial pe Analytic Vision la 28 ianuarie 2014. Traducere de AIM. Copyright © Marcus Victor Grant

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.