7 paşi pentru a deveni mai puternic emoţional

Vrei să devii mai puternic emoţional în fiecare zi? Sensibilitatea este cel mai mare defect al tău? Dacă răspunsul este „da”, atunci ai ajuns în locul potrivit şi citeşti articolul de care ai nevoie. În general persoanele sensibile au o problemă când vine vorba de gestionarea problemelor vieţii şi în găsirea unui echilibru interior. De aceea e nevoie de multă răbdare şi înţelegere pentru ele. Cum toate au un răspuns și super sensibilitatea poate fi „tratată” cu un pic de încredere în forţele proprii şi multă răbdare.

  

Primul pas pentru a deveni mai puternic emoţional – Tu eşti propriul tău stăpân şi vei fi întotdeauna

Nimeni în afară de tine nu te poate ajuta să îţi depăşeşti problemele zilnice. Minte ta poate fi cel mai bun prieten sau cel mai mare duşman şi ar trebui să fii atent la cum reacţionezi în anumite situaţii limită, dar şi în situaţii obişnuite. Ai nevoie de control şi de o analiza introspectivă asupra ta.

Toţi avem nevoie să ne uităm în interiorul nostru şi să ne regăsim, buni, răi, sensibili sau puternici. Să căutăm cauzele stărilor noastre şi să găsim soluţii. Dacă te-ai lovit la un deget, simţi durere şi cauţi o soluţie să ameliorezi durerea, să pansezi rana dacă există şi să îţi continui activitatea în care eşti angajat.

La fel trebuie să faci şi cu sentimentele tale, dar în acest caz trebuie să fii sincer cu tine şi să accepţi adevărul orice ar fi el. Dacă alegi să îţi examinezi sensibilitatea, este un pas important şi primul tău pas spre transformarea ta emoţională.

Este exact ca acceptarea unui alcoolic a condiţiei sale şi prima şedinţă alături de alcoolici anonimi. După acest pas, este momentul în care să te pui sub microscop şi să începi să te pui singur în diferite situaţii ipotetice pentru a înţelege cum reacţionezi. Ia o situaţie, adaugă persoane, adaugă profunzime şi vezi ceea ce îţi declanşează emoţia.

Poate fi o persoană, un grup de persoane sau pur şi simplu viziunea ta asupra unor lucruri. Explorarea propriei persoane durează, ai nevoie timp, răbdare şi tot mai multe situaţii şi variabile. Ai putea nota într-un carneţel factorii declanşatori. Ideal este să îi identifici şi pe parcurs să lucrezi la abordarea lor dintr-o perspectivă diferită, față de cea obișnuită, pentru a evita emoţia puternică ce duce la sensibilitate.

  

Pasul doi pentru a deveni mai puternic emoţional – Află care este butonul ce îți declanșează sensibilitatea

Toți avem un buton magic, doar că unii dintre noi reușesc să îl oprească la timp. Alții au nevoie să îl găsească și să înțeleagă cum funcționează. Acest buton este strâns legat de factorii declanșatori ai emoției. O dată înțeleși factorii, se rezolvă problema. Acești factori sunt asemănători trigerelor folosite în programare. Pot fi chiar parte din rutina noastră zilnică. Pot fi reprezentați de oameni, melodii, mirosuri sau situații din viața noastră.

Creierul obișnuiește să facă asocieri, o piesă mai lentă poate fi asociată cu un moment trist care să ne sensibilizeze. Noi trebuie să identificăm triggerul și să fim pregătiți să îl neutralizăm instant. Fie că vorbim de o piesă, de o rutină sau de un anumit miros, toate pot fi rapid schimbate sau înlocuite, iar emoția trebuie conștientizată și controlată încât să evităm sensibilizarea noastră.

  

Pasul trei pentru a deveni mai puternic emoţional – Petrece timp cu tine

Nu e suficient să știi un drum, mai ai nevoie să îl și exploatezi în detaliu. E nevoie să îți acorzi ție timp, să îți pui întrebări și să te pui în situații ipotetice încercând să găsești noi factori declanșatori. Treptat vei ajunge să îți antrenezi mintea și aceasta va răspunde din reflex la anumiți factori sau mai rapid în alte situații.

Alege să îți înțelegi sensibilitatea și să o exploatezi la maximum. Nu e suficient să treci doar o dată printr-o anumită stare, e nevoie să revii și să abordezi de fiecare dată situația diferit până când soluția găsită va fi una cu care te vei simți confortabil și va fi în concordanță cu valorile tale spirituale și morale.

Uneori soluțiile găsite pot fi impulsuri de moment ce ne vor ajuta să depășim momentul, dar nu și emoția, sau ne vor lăsa un sentiment de vinovăție în urmă. Acesta este încă un motiv pentru care noi trebuie să ne cunoaștem și să ne dedicăm timp nouă.

  

Pasul patru pentru a deveni mai puternic emoţional – Totul stă în echilibru

Ca orice element al acestei lumi, echilibrul este secretul spre liniștea noastră interioară. Pot fi situații în care mintea noastră să dorească să lase liberă sensibilitatea. Sunt momente în care pur și simplu vor fi indiferenți și nu vom dori să ne implicăm de nici un fel în ceea ce se petrecere.

Din dorința de a depăși sensibilitatea excesivă puteam cădea în extrema cealaltă și vom deveni insensibili excesiv. De aceea trebuie să găsim o cale de mijloc pentru a împăca cele două extreme. Nu e vorba doar de o simplă alegere, e vorba de găsirea unui echilibru în toate deciziile noastre.

  

Pasul cinci pentru a deveni mai puternic emoţional – Nu transforma această sensibilitate excesivă într-o problemă uriașă

Toată lumea s-a confruntat cu ea, alții încă se confruntă. Nu te aștepta să poți ridica din umeri și să mergi mai departe din prima zi, pentru că totul trebuie făcut cu răbdare și calm. Unii învățăm mai ușor, alții mai greu. Mintea noastră, așa cum am mai spus, este cel mai puternic prieten sau dușman.

Uneori ne dorim să păstrăm anumite emoții mai puternice, alteori nu dorim să mai simțit nimic. Această gestiune se face în timp și nu trebuie să ne învinovățim dacă am fost și azi prea sensibili sau dacă am plâns din nou la o problemă mai veche. Totul este o luptă, iar inamic mereu va ataca atunci când noi voi respira ușurați și vor crede că am depășit momentul.

Mintea noastră știe toate mișcările noastre, sentimentele noastre se pot ascunde și pot lua diferite forme. Vor exista mereu acolo și vor putea să ne invadeze în orice secundă. Important este ca noi să abordăm relaxați situația și să înțelegem că nu este o problemă, este parte din noi.

  

Pasul șase pentru a deveni mai puternic emoţional – Nu te autocompătimi!

Evită să cazi în faza în care îți plângi de milă pentru ceea ce ești și pentru ceea ce simți. Vei ajunge la un egoism crescut din această milă falsă. Fii puternic și acceptă-te așa cum ești, premiază-te pentru fiecare moment în care ai reacționat diferit și ai încredere în tine și în ceea ce faci și simți. Când cazi într-o depresie fă lucruri care îți plac și astfel vei trece mai ușor peste momentul respectiv.

  

Pasul șapte pentru a deveni mai puternic emoţional – Nu vorbi cu alții despre ceea ce simți și crezi

Oamenii cu o sensibilitate excesivă au tendința de a le povesti persoanelor de care se simt apropiate stările lor, gândurile lor și situațiile prin care trec. Uneori e mai bine să scrii toate astea într-un jurnal și să pleci să te plimbi. Oamenii profită de slăbiciunile tale și oricât de prieten ți-ar fi la un moment dat se va folosi de ceea ce știe. Dacă tu notezi tot ce simți și recitești mai târziu când ești mai relaxat, vei observa că acea stare și-a pierdut din intensitate și poate îi vei găsi și o soluție.

Acestea fiind spuse, te invit să îți achiziționezi un jurnal și să scrii, să te lași pradă emoțiilor și apoi să le analizezi într-un mod cât mai obiectiv. Treptat vei prinde curaj și vei înțelege că nu e chiar așa rău să fii sensibil excesiv și toată munca ta de transformare a sensibilității va avea și alte beneficii, vei deveni mai încrezător, mai optimist și vei vedea adevărata ta reflexie în oglindă.

Cu siguranță pot fi mai mulți pași, nu doar 7 paşi pentru a deveni mai puternic emoţional. Acești 7 pași sunt importanți pentru mine, am trecut prin ei și m-au ajutat să devin mai puternică emoțional.

Guest post de Bianca Roxana Ionel. Copyright © Bianca Roxana Ionel, 2015-prezent. Publicat iniţial pe blogul autoarei. Dacă ţi-a plăcut acest articol, atunci te invit să citeşti şi acest interviu cu ea.

Publicat de Marcus Victor Grant

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.