Cronica documentarului românesc Himmelverbot/Afară/Outside (2014)

lung-metraj documentar

Coproducţie Germania-România

scenariul şi regia: Andrei Schwartz

produs de Gerd Haag şi Tudor Giurgiu

Premiera internaţională: DOK Leipzig, 2014

Premiera bucureşteană: 19 martie 2015, One World Romania

Participare în cadrul ASTRA film festival, 2015, Sibiu

Între regizor şi personajul principal, Gavril Hrib, există o istorie de prietenie profundă de vreo 10 ani. Regizorul intervine în viaţa lui Gavril şi devine un personaj activ şi implicat (de exemplu îi găseşte o slujbă) dar asta nu ştirbeşte cu nimic demersul documentaristic, ci chiar îl îmbogăţeste, invitându-l pe spectator să se pună în papucii săi. Practic, filmul este o propunere de întâlnire cu cineva care abuzează de pretextul impactului comunismului.

Filmul este valoros prin naturaleţea şi onestitatea demersului şi a comunicării dintre Gavril şi Andrei pe de-o parte şi prin importanţa mesajului universal. Ce se întâmplă cu cei care folosesc comunismul drept ţap ispăşitor pentru a câştiga empatie în ochii celorlalţi?

Filmul este dur prin seriozitatea subiectului abordat: personajul mărturiseşte despre o crimă – a ucis doi oameni – pentru care a fost pe drept întemniţat 21 de ani. Motivaţia sa este mobilul atenţiei spectatorului, iar în cele din urmă, spectatorul conştientizează că a trecut printr-o călătorie de cunoaştere a personajului principal, o călătorie autorevelatoare chiar şi pentru el.

Iată cum demersul cinematografic poate să aibă un impact în viaţa personajului pe care îl surprinde, nu doar prin premisa de a-l face un soi de vedetă cum se întâmplă uneori (aici nu e cazul), aducându-l mai aproape de chipul său din oglindă.

L-am întrebat pe Andrei Schwartz cum s-a simţit atunci când a descoperit revelaţia din final. Emoţia sa este împărtăşită de mine ca spectator, dar motivaţia sa ca autor a rămas neschimbată – demersul său documentaristic a reuşit. Viziunea pe care el o propune spectatorului este mult mai profundă decât pare la prima privire.

Am apreciat mult partea tehnică a acestui film: montajul, imaginea, sunetul.

Punctajul meu: 7/10

Andrei Schwartz a mai regizat alte 3 filme în Germania, precum şi Jailbirds (2008), producţie românească, deşi nu le veţi găsi pe imdb.

Filmul surprinde viaţa în închisoare a lui Gavril Hrib, un deţinut în România, apoi ieşirea lui şi adaptarea la societate. Recenzii (în mare parte pozitive): aici, aici, aici

Trailer

 

Interviuri cu regizorul

 

 

Sesiune de întrebări şi răspunsuri:

 

Ştefan Alexandrescu

ocazional, critic de film

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.