Retrospectiva inteligenţei financiare, de Ştefan Alexandrescu

[articol actualizat în 2016]

Pentru mulţi dintre noi, banii reprezintă cel puţin o preocupare secundară, dacă nu chiar centrală, stringentă, necesară, a vieţii. Pe scurt, ne simţim stresaţi când nu avem suficienţi pentru ce ne trebuie şi ce vrem, şi cel mai curând, în ciuda eforturilor şi intenţiilor noastre, cât câştigăm nu este suficient.

Cu toate acestea, se poate face şi mult cu puţin. Dacă eşti dispus/ă să foloseşti gândirea laterală în îndeplinirea unora dintre necesităţi şi cu puţină planificare, n-o să-ţi vină să crezi cât de multe poţi să faci cu acei puţini bani pe care îi aişi, mai ales, să te bucuri mai mult de experienţa de a-i gestiona cu succes.

Inteligenţa financiară este una din subcategoriile dezvoltării profesionale pe acest blog. Dar nu am scris doar pe discerne despre inteligenţa financiară. Aşa că am alcătuit această listă completă a articolelor pe care le-am publicat/scris cu privire la cum să-ţi gestionezi finanţele: ale tale şi ale afacerii/organizaţiei tale. Desigur, este vorba doar despre cele vreo 30 care încă mai sunt publice. Mai jos ai lista lor, cu linkurile de rigoare şi te invit să le citeşti cu răbdare şi pasiune.

Citind aceste articole şi aplicând ceea ce am scris aici, vei reuşi să înţelegi şi să descoperi modalităţi nebănuite de a economisi, investi şi câştiga bani muncind deştept.

26_bani

Dacă un articol este publicat şi în limba română şi în limba engleză, atunci am trecut mai întâi articolul în limba română, apoi versiunea originală din limba engleză. Lista este alcătuită pe criterii cronologice şi tematice

Lectură plăcută!

 

 1. Ce să eviţi când cauţi sponsorizări (8 mai 2011)
 2. 7 întrebări de succes pentru a obţine sponsorizări (10 mai 2011)

  Aceste două articole se adresează ONG-urilor care doresc să performeze în atragerea fondurilor din partea contribuitorilor celor mai importanţă.

   

 3. Active şi pasive (20 iunie 2011)
 4. Conturile de cheltuieli (6 iulie 2011)
 5. Cheltuieli deductibile (11 iulie 2011)
 6. Indicatori contabili şi note explicative la bilanţ (13 iulie 2011)

Aceste 4 articole se referă la cum să interpretezi, citeşti şi gestionezi câteva din aspectele elementare ale contabilităţii unei întreprinderi economice.

 

 1. Wanna Make Big Money? (16 septembrie 2011) tradus și publicat în 26 februarie 2016 la Vrei să faci bani cu lopata? 

Acest articol te învaţă ce să eviţi şi ce să cauţi atunci când vrei să descoperi scheme de „îmbogăţire rapidă” pe internet.

 

 1. The Money Masters (22 septembrie 2011) Recenzia pe scurt a documentarului omonim care se găseşte pe YouTube.
 2. Pentru studenţi: Cum să ceri o amânare de plată la taxe (10 ianuarie 2012) 

   

 3. The Ultimate Gift (11 septembrie 2012)original publicat în engleză, ulterior tradus în română și publicat în 4 părți: partea 1, partea 2, partea 3, partea 4

Acest articol este o recenzie şi o dezvoltare a ideilor cuprinse în filmul american The Ultimate Gift. Un subpunct este legat şi de bani. De asemenea, în articol poţi afla cum să faci cadouri frumoase de valoare celor dragi.

 

 1. De ce costă atât de mult cărţile în România. Studiu de caz din experienţă proprie. (21 iunie 2013)
 2. Preţul unei cărţi (18 martie 2015)

  Aceste două articole explică mecanismele financiare care influenţează preţul şi costurile pentru un volum editorial tipografiat în România pentru un autor liber-profesionist. Primul articol este un studiu de caz detaliat, iar al doilea conţine principii generale derivate din primul.

   

 3. Aceşti bani care sunt timpul nostru (27 iunie 2013)
 4. Daca vrei sa castigi bani dintr-o afacere, incepe cu buzunarul tau! (30 noiembrie 2015)

Aceste două articole pornesc de la aceeaşi idee comună pentru început, mai exact cum anume timpul înseamnă bani pentru un profesionist în România, cu aplicaţii şi concluzii diferite.

 

 1. Cum să vinzi o investiţie pe termen lung, partea I (29 iunie 2013)
 2. Cum să vinzi o investiţie pe termen lung, partea II (30 iunie 2013)

Aceste două articole dezvoltă avantajele financiare pe care le prezintă în timp şi bani achiziţionarea unui frigider economic din punct de vedere energetic.

 

 1. Cum sa găseşti chirie ieftin în Bucureşti (26 iulie 2013)

Acesta este cel mai citit articol pe care l-am scris pe acest blog. Te învaţă efectiv cum să economiseşti bani în chiria pe care o stabileşti când te muţi undeva.

 

 1. Cum să câştigi bani UŞOR. Citeşte aici! (13 ianuarie 2014)
 2. Premisele antreprenoriatului (31 ianuarie 2016)
 3. 10 motive ca să fii liber-profesionist (31 decembrie 2015)

Aceste articole explică beneficiile de a lucra într-un domeniu care se bazează pe talentele tale.

 

 

 

 1. What Gifts to Buy to a Romanian (2 februarie 2014)Acest articol este scris pentru străini care vor să cumpere cadouri pentru români, dar poţi să te inspiri şi tu de aici ca să faci cadouri ieftine şi inspirate
 2. TVA (30 iunie 2014) Acest articol tratează pe scurt avantajele şi dezavantajele de a opta pentru plata TVA în cazul constituirii unui SRL.
 3. Optimizarea fiscala, intre tehnica si abordare. (31 iulie 2014) Recenzia cărţii Manual de Guerilla fiscală de Luca Dezmir
 4. Dependenţa de cumpărături (28 februarie 2015) Un articol despre care sunt caracteristicile celor care sunt dependenţi de cumpărături.
 5. Românii lucrează slujbe pe care le urăsc pentru a putea cumpăra proprietăţi care nu le plac (27 aprilie 2015) traducerea articolului Romanians Work Jobs They Hate So They Can Buy Properties Without Enjoying Them (20 februarie 2010) despre cum gândesc românii cu privire la achiziţia de bunuri şi servicii.
 6. If You Think Too Well, Don’t Think Too Much! (12 mai 2010)  tradus și publicat în 16 februarie 2016 la Dacă gândeşti foarte bine, atunci nu te gândi prea mult 

  Un articol despre cum să-ţi faci planuri imobiliare în mod realist în Uniunea Europeană dacă eşti român.

   

Seria de articole „Cât costă viaţa în Bucureşti”

 1. Cât costă viaţa în Bucureşti (8 noiembrie 2015), traducere a articolului How Much Does It Cost to Live in Bucharest (18 ianuarie 2014)

 2. Cheltuieli de bază pentru a trăi în Bucureşti. Partea I. Chiria. (17 noiembrie 2015) traducere a articolului Basic Surviving Expenses in Bucharest, Romania (23 ianuarie 2014)

 3. Cheltuieli de bază pentru a trăi în Bucureşti. Partea II. Întreţinerea şi mâncarea (24 noiembrie 2015) traducere a articolului Basic Surviving Expenses in Bucharest, Romania (23 ianuarie 2014)

 4. Cheltuieli de bază pentru a trăi în Bucureşti. Partea III. Alte cheltuieli (4 decembrie 2015) traducere a articolului Basic Surviving Expenses in Bucharest, Romania (23 ianuarie 2014)

 5. Cheltuieli pentru necesităţi administrative în Bucureşti (
 6. Cheltuieli de agrement şi alte cheltuieli ale unui tânăr profesionist care locuieşte în Bucureşti (Leisure and Other Expenses for a Young Professional Living in Bucharest (2 februarie 2016)

Subsecţiunea „inteligenţă financiară” a continuat şi în 2016 cu articole din seria „cât costă viaţa în Bucureşti”, scrisă iniţial pentru străinii care doresc să se stabilească în Bucureşti, dar care conţine informaţii utile şi pentru tot românul.

Dacă doreşti să afli şi tu modalităţi deştepte de a economisi, investi şi câştiga bani, te invit să mă cauţi cu privire la serviciile mele de consultanţă în dezvoltare profesională.

 

Ştefan Alexandrescu

consultant în strategie de comunicare şi resurse umane

Copyright text © Ştefan Alexandrescu.

Materialele de pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

9 gânduri despre „Retrospectiva inteligenţei financiare, de Ştefan Alexandrescu

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.