Sănătate
Dacă eşti angajat cu contract de o firmă/instituţie, nu eşti obligat să plăteşti nimic, însă o asigurare privată ţi-ar prinde bine (chiar şi una care costă 50 euro pe an). Dacă trebuie să plăteşti lunar pentru asigurarea de sănătate, atunci preţul este de cel puţin 10-20 euro.
De asemenea, investigaţii sau analize (mai ales pentru sânge) nu sunt în totalitate acoperite de asigurare, deci acestea vor trebui plătite parţial din buzunarul propriu.
Pentru probleme stomatologice, nu se plăteşte asigurare, însă costurile sunt mult mai mici decât în alte ţări din UE, cu excepţia Croaţiei, poate!
Costul diferitelor suplimente alimentare naturale (minerale, vitamine şi pentru sistemul imunitar), plus medicamente pentru eventuala îmbolnăvire uşoară costa în jur de 20-30 euro pe lună. Dacă nu cumperi acestea pentru întreţinerea sănătăţii, e posibil să te îmbolnăveşti după varsta de 35 de ani, fapt ce depinde în primul rând de calitatea mâncării. Atunci vei cheltui mai mult.
Sănătatea ta depinde de cât de mult sport faci. O metodă utilă pentru a economisi bani, timp şi pentru a mentine sănătatea este să foloseşti bicicleta ca mijloc de transport.
Haine şi încălţăminte
Despre cât costă hainele şi încălţămintea în Bucureşti nu am absolut nicio idee. Le primesc, în general, cadou de la rude şi prieteni. Atunci când cumpăr ceva pentru apartament, merg în Obor sau la magazinele second-hand, care au preţuri şi calitate acceptabile.
Alte cheltuieli
Internetul în Bucureşti este foarte ieftin şi de bună calitate. În funcţie de nevoi (viteza, număr de utilizatori, suprafaţă, tipul de conexiune) internetul costa între 10-20 euro pe lună.
Cablu TV. Nu găsesc un motiv bun pentru care vreun tânăr sănătos din Bucureşti să folosească televizorul. Aproape orice canal poate fi vizionat online în România. Dacă totuşi ai acest obicei nesănătos, te-ar putea costa între 10-20 euro pe lună.
Electricitate. Pentru uz domestic normal, costa între 15-25 euro pe lună.
Gunoi. Cel mult, 5 euro pe lună.
Ţine minte să-mi urmăreşti blogul pentru informaţii ulterioare referitoare la cât costă viaţa în Bucureşti.
Traducere a articolului „Basic Surviving Expenses in Bucharest, Romania” de Marcus Victor Grant, publicat iniţial pe Analytic Vision la 23 ianuarie 2014. Traducere de AIM. Copyright © Marcus Victor Grant