Cheltuieli de bază pentru a trăi în Bucureşti. Partea III. Alte cheltuieli

4 12 2015

Sănătate

Dacă eşti angajat cu contract de o firmă/instituţie, nu eşti obligat să plăteşti nimic, însă o asigurare privată ţi-ar prinde bine (chiar şi una care costă 50 euro pe an). Dacă trebuie să plăteşti lunar pentru asigurarea de sănătate, atunci preţul este de cel puţin 10-20 euro.

De asemenea, investigaţii sau analize (mai ales pentru sânge) nu sunt în totalitate acoperite de asigurare, deci acestea vor trebui plătite parţial din buzunarul propriu.

Pentru probleme stomatologice, nu se plăteşte asigurare, însă costurile sunt mult mai mici decât în alte ţări din UE, cu excepţia Croaţiei, poate!

Costul diferitelor suplimente alimentare naturale (minerale, vitamine şi pentru sistemul imunitar), plus medicamente pentru eventuala îmbolnăvire uşoară costa în jur de 20-30 euro pe lună. Dacă nu cumperi acestea pentru întreţinerea sănătăţii, e posibil să te îmbolnăveşti după varsta de 35 de ani, fapt ce depinde în primul rând de calitatea mâncării. Atunci vei cheltui mai mult.

Sănătatea ta depinde de cât de mult sport faci. O metodă utilă pentru a economisi bani, timp şi pentru a mentine sănătatea este să foloseşti bicicleta ca mijloc de transport.

 

Haine şi încălţăminte

Despre cât costă hainele şi încălţămintea în Bucureşti nu am absolut nicio idee. Le primesc, în general, cadou de la rude şi prieteni. Atunci când cumpăr ceva pentru apartament, merg în Obor sau la magazinele second-hand, care au preţuri şi calitate acceptabile.

 

Alte cheltuieli

Internetul în Bucureşti este foarte ieftin şi de bună calitate. În funcţie de nevoi (viteza, număr de utilizatori, suprafaţă, tipul de conexiune) internetul costa între 10-20 euro pe lună.

Cablu TV. Nu găsesc un motiv bun pentru care vreun tânăr sănătos din Bucureşti să folosească televizorul. Aproape orice canal poate fi vizionat online în România. Dacă totuşi ai acest obicei nesănătos, te-ar putea costa între 10-20 euro pe lună.

Electricitate. Pentru uz domestic normal, costa între 15-25 euro pe lună.

Gunoi. Cel mult, 5 euro pe lună.

 

Ţine minte să-mi urmăreşti blogul pentru informaţii ulterioare referitoare la cât costă viaţa în Bucureşti.

 

Traducere a articolului „Basic Surviving Expenses in Bucharest, Romania” de Ştefan Alexandrescu, publicat iniţial pe Analytic Vision la 23 ianuarie 2014. Copyright © Ştefan Alexandrescu 2014 pentru versiunea în limba engleză. Traducere de Alexandra Ioana Mateiciuc. Copyright © Alexandra Ioana Mateiciuc, 2015, pentru versiunea în limba română

Anunțuri

Acțiuni

Information

4 responses

21 12 2015
Retrospectiva inteligenţei financiare, de Ştefan Alexandrescu | DISCERNE

[…] Cheltuieli de bază pentru a trăi în Bucureşti. Partea III. Alte cheltuieli (4 decembrie 2015) traducere a articolului Basic Surviving Expenses in Bucharest, Romania (23 ianuarie 2014) […]

Apreciază

16 01 2016
Retrospectiva 2015 pe Discerne | DISCERNE

[…] Am început în 2015 şi continuă în 2016 seriile de articole De la aşteptare la realitate şi Cât costă viaţa în Bucureşti (aici, aici, aici şi aici) […]

Apreciază

3 02 2016
Cheltuieli pentru necesităţi administrative în Bucureşti | DISCERNE

[…] per ansamblu, viaţa în Bucureşti. Apoi am scris despre cheltuielile de bază: aici, aici, aici. Acum este momentul să discutăm despre a doua categorie de cheltuieli – necesităţi […]

Apreciază

9 02 2016
Cheltuieli de agrement şi alte cheltuieli ale unui tânăr profesionist care locuieşte în Bucureşti | DISCERNE

[…] puteți citi introducerea și rezumatul. Apoi, am scris acest articol şi acesta şi acesta despre care sunt doar cheltuielile de bază. Al cincilea articol a fost despre cheltuielile pentru […]

Apreciază

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: