Cheltuieli de bază pentru a trăi în Bucureşti. Partea II. Întreţinerea şi mâncarea

 

La începutul lunii am început să scriu aici despre cât costă viaţa în Bucureşti. Să analizăm acum prima categorie de cheltuieli – cele absolut necesare. Am început cu chiria. Acum continuăm cu:

 

  

Întreţinere

Cămin

Întreţinerea este inclusă uneori în preţul chiriei. În timpul iernii poate costa mai mult cu 20-30 euro pe lună.

Garsonieră

Preţurile pot varia între 10-25 euro pe lună în timpul verii, iarna însă poate ajunge la 50-90 euro pe lună. Depinde foarte mult de condiţiile clădirii şi suprafaţa apartamentului.

Apartament cu 2/3 camere

Preţurile pot varia de la 20-30 euro pe lună în timpul verii, până la 100-150 euro lunar, pe timp de iarnă. Depinde de condiţiile clădirii şi suprafaţa apartamentului.

Case

Depinde de sursa de încălzire: lemne, gaz, centrală. În Bucureşti, întreţinerea unei case costa, în general, mai mult decât a unui apartament.

Dacă alegi să cumperi o locuinţă în Bucureşti, să-ţi iei un împrumut de la bancă şi să-ţi personalizezi apartamentul, atunci costă aproximativ dublu rată la bancă, decât chiria. Oamenii care au cumpărat un apartament în ultimii 5 ani în Bucureşti vă vor spune că rata la bancă şi chiria sunt aproape aceleaşi, însă NU ESTE ADEVĂRAT, din moment ce chiriile au scăzut cu o treime în ultimii ani! Ideea că a deţine o locuinţă şi de a închiria una costă la fel, este o amăgire a românilor care nu ştiu pe ce lume trăiesc.

 

  

Mâncare

Costul mâncării în Bucureşti este cel puţin de două ori mai mare decât în orice oraş din ţară şi comparabil cu orice capitală din Uniunea Europeană, exceptând, poate, Londra şi Paris. Mâncarea bună este scumpă. Mâncarea nesănătoasă este de asemenea scumpă. Mâncarea bună şi ieftină este puţină şi greu de găsit, îţi ia timp să cauţi în locuri diferite şi apoi s-o găteşti. În general, calitatea mâncării în România este scăzută (mai ales carnea şi laptele) – asta nu înseamnă că nu e gustoasă. Dimpotrivă. Cea mai sănătoasă mâncare se găseşte pe tarabele din piaţa – dar nu orice fel de aliment, nu în orice piaţă şi nu de la orice tarabă, fii atent!

Budget minim pentru mâncare: 100 euro lunar. Asta dacă nu ai anumite preferinţe, dacă poţi mânca orice, nu eşti la dietă/regim şi eşti disponibil/ă să cauţi în cel puţin 5 locuri (pieţe, magazine specializate şi hipermarketuri) şi să găteşti acasă. Pentru această operaţiune, îţi va fi necesar un rucsac pentru a-ţi facilita transportul prin oraş, de la un magazin la altul.

Mâncarea te poate costa între 200-250 euro pe lună dacă:

  • Mănânci frecvent în oraş

  • Mănânci mâncare nesănătoasă

  • Nu ai timp, spaţiu şi abilităţi pentru gătit şi mănânci semipreparate

  • Nu ai timp să cumperi din mai multe locuri

  • Nu-ţi faci cumpărăturile în orarul în care magazinele sunt deschise cu regularitate

  • Nu ai loc în frigider şi nu poţi cumpăra mai mult deodată.

Ai economisi la mâncare dacă ai cumpăra un frigider mai mare second-hand, care costă în jur de 50-100 euro, în acest fel nu vei fi obligat să mergi foarte des la magazine şi vei păstra mâncarea în frigider pentru mai mult timp, în cazul în care obişnuieşti să găteşti şi dacă “vânezi” ofertele din hipermarketuri.

Dacă ai pe cineva care să gătească pentru tine sau care îţi trimite mâncare, costul mâncării va scădea la 50-60 euro pe luna.

Ţine minte să-mi urmăreşti blogul pentru informaţii ulterioare referitoare la cât costă viaţa în Bucureşti.

Traducere a articolului „Basic Surviving Expenses in Bucharest, Romania” de Marcus Victor Grant, publicat iniţial pe Analytic Vision la 23 ianuarie 2014. Traducere de AIM. Copyright © Marcus Victor Grant

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.