Cheltuieli de bază pentru a trăi în Bucureşti. Partea I. Chiria.

Acum două săptămâni am început să scriu aici despre cât costă viaţa în Bucureşti. Să analizăm acum prima categorie de cheltuieli – cele absolut necesare, şi începem cu costurile de chirie:

În Bucureşti, costul chiriei este (semnificativ) mic în comparaţie cu orice alt mare oraş din România şi mai mic decât în orice altă capitală din Uniunea Europeană.

 

  

La cămin

Studenţii din universităţile de stat s-ar putea aştepta să plătească pentru un dormitor la cămin se plăteşte în mod obişnuit între 30 şi 50 euro pe lună. Numărul persoanelor într-o cameră comună variază între 2 şi 5. Se spune că ar exista şi camere private, care pot ajunge la 100 de euro pe lună, însă n-am văzut şi n-am auzit personal de asemenea camere. Am locuit de câteva ori, timp de câteva luni, într-o cameră de cămin, în Grozăveşti şi în Regie. Condiţiile erau îngrozitoare. Erau tot felul de gândaci. Lucrurile personale nu erau în siguranţă – se fură chiar şi atunci când uşile sunt închise “oficial”. Oricine poate să intre şi să iasă din clădire oricând, chiar dacă aceasta are portar sau interfoane.

Băile sunt în comun, WC-urile sunt doar o gaură în pământ, iar uşile nu se pot încuia. Apa este ori prea caldă ori prea rece. Ceilalţi studenţi sunt gălăgioşi şi dacă ai de gând să locuieşti într-un cămin, somniferele şi dopurile de urechi sunt un “must”. Nu aş recomanda nimănui să locuiască la cămin. Ai putea să faci ceva bani dacă ai o maşină de spălat în cameră. Astfel îşi spală studenţii hainele. În general se plăteşte 1 euro la spălare.

Chiar dacă nu eşti student, poţi oricum să mituieşti pe cineva să-ţi cedeze locul din cameră, însă aceasta îţi poate aduce probleme, să nu mai vorbim de riscul de a fi evacuat oricând.

Momentul propice “cumpărării” unui loc în cameră este primăvara, când mulţi studenţi dezamăgiţi de experienţa statului la cămin decid să se mute în chirie.

Ţine cont de faptul că gătitul este interzis în camerele de cămin. Deci chiar dacă vei plăti puţin pe şedere, vei cheltui mai mult pe mâncare.

 

  

Garsonieră (1 cameră)

În general, aceasta este prima alegere a celor ce au un budget mic. Unii schimbă conceptul de “cameră de cămin” în garsonieră, care poate fi împărţită de două persoane. Garsoniera este, de obicei, formată din: baie, o mică bucătărie, un balcon şi o cămară. Costurile lunare ale garsonierelor depind de 5 factori importanţi:

Poziţia în oraş şi distanţa de metrou (în centru sau lângă metrou costă între 100 şi 200 euro pe lună; periferie – între 50-70 euro pe lună)

Dimensiuni: între 6 şi 30 metri pătraţi, şi, bineînţeles facilităţi/mobilă

Apelezi la o agenţie imobiliară sau pe site-urile specializate? (citeşte mai mult aici)

Perioada în care cauţi chirie – cele mai mari preţuri sunt toamna (mai ales septembrie – octombrie, atunci când încep să vină studenţii). Cel mai mic preţ este primăvara.

Dacă ai de gând să împarţi cu cineva cheltuielile sau să plăteşti singur chiria.

 

  

Apartament

Preţul la chirie a unui apartament cu 2 camere poate fi surprinzător de apropiat de preţul unei garsoniere mari. Preţul unui apartament cu 3 camere poate fi surprinzător de apropiat de preţul unuia cu 2 camere. Luând în considerare aceleaşi criterii de mai sus, costul pentru a închiria un apartament cu 2 camere (sau 3) variază între 100 şi 250 euro pe lună. Am locuit jumătate de an într-o cameră de 20 mp, într-un apartament cu 3 camere, şi am plătit 67 euro lunar. Dacă negociezi puţin şi te pricepi cât de cât la networking, aceasta situaţie este accesibilă oricui.

 

  

Case

Teoretic, există posibilitatea de a închiria o casă împreună cu alte persoane, însă este destul de dificil, pentru că în Bucureşti nu sunt la fel de multe case că în alte ţări din UE (Franţa, Belgia, Olanda, Danemarca, Luxemburg, Germania).

Să închiriezi o casă în Bucureşti este un privilegiu, dar şi costurile sunt stelare, mai ales dacă doreşti să locuieşti într-o zonă centrală.

Ţine minte să-mi urmăreşti blogul pentru informaţii ulterioare referitoare la cât costă viaţa în Bucureşti. Te invit să citeşti şi articolul Cum sa găseşti chirie ieftin în Bucureşti

Marcus Victor Grant

Copyright © Marcus Victor Grant 2014-prezent. Traducere și adaptare de AIM a articolului “Basic Surviving Expenses in Bucharest, Romaniapublicat inițial în limba engleză la data de 23 ianuarie 2014 pe Analytic Vision. Copyright © Marcus Victor Grant, toate drepturile rezervate.

Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.