Cronica documentarului Facebook, reţeaua care ne-a schimbat viaţa (2014)

Motto:

„Oricand va fi cineva gata sa ne asculte. Dar nu va iluzionati: vor fi momente in care socializarea nu ne va mai ajuta cu nimic. La final, vom fi singuri.”

documentar de mediu-metraj (57 minute)

regia: Mihai Voinea, Cristian Delcea, Alex Varninschi, Raluca Sălcudean.

produs de Adevărul, 2014

Trailer

Facebook, ca mediu de networking social ce a cucerit peste un miliard de utilizatori, a început deja să fie un subiect care îi atrage pe autorii de documentare la nivel internaţional. Iată că avem şi un documentar românesc, realizat în stil jurnalistic profesionist, care contribuie la înţelegerea fenomenului global cu exemple româneşti.

Pornind de la ponderea pe care o are Facebook-ul ca sursă de ştiri, documentarul formulează o serie de observaţii şi concluzii care sunt cu siguranţă valabile şi pentru alte ţări, mai curând din punct de vedere sociologic decât al publicităţii.

O serie de specialişti, artişti şi persoane publice explică modul în care Facebook-ul a afectat imaginea, percepţia intimităţii şi cum a influenţat viaţa utilizatorilor, prinşi adesea în plasa virtuală. Faptul că Facebook-ul este un instrument puternic pentru brandingul personal le creează nefericiri şi dezamăgiri celor care nu ştiu să-l folosească ca atare. Este vorba despre un spaţiu public, pentru care cei ce postează materiale sunt responsabili înaintea legii.

Pentru copii, poate să constituie o sursă de pericole, mai ales atunci când părinţii nu au cunoştinţele tehnologice sau discernământul pentru a verifica ce fac copiii în acest spaţiu virtual.

Acestea şi multe dintre inerentele modificări asupra relaţiilor sociale sunt surprinse în acest film profesionist făcut (mai profesionist decât Bondoc, co-regizat de doi dintre autorii acestui film). Într-o manieră logică, bine organizată şi argumentată, acest strălucit documentar marchează multe din aspectele mai puţin discutate despre ce înseamnă această reţea socială şi este o vizionare foarte utilă pentru oricine este interesat şi mai ales pentru cine NU este interesat de fenomen. .

Punctajul meu: 7/10 (film foarte bun)

Documentarul poate fi vizionat integral pe YouTube

Vizionare plăcută!

Ştefan Alexandrescu

ocazional, critic de film

Reclame

Un gând despre „Cronica documentarului Facebook, reţeaua care ne-a schimbat viaţa (2014)

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s