Cronica filmului Muntele magic

 

Regia: Anca Damian

Scenariul: Anca Damian, Anna Winkler

Produs de: Anca Damian, Guillaume de Selle, Benedicte Thomas, Joanna Ronikier, Wlodek Matuszewski

Lungmetraj, 96 minute

Coproducţie România-Franţa-Polonia

Gen: documentar biografic/animaţie experimentală/film politic

(continuă să citești după media ↓)

Anca Damian a regizat A Very Unsettled Summer/O vară foarte instabilă (2013), care după părerea mea, după cum am scris aici, a fost al treilea cel mai bun film românesc de lung-metraj ficţiune din 2013. Nu am văzut filmele ei anterioare.

Autoarea îşi reafirmă creativitatea experimentală prin acest melanj de limbaje şi genuri cinematografice, cu efect estetic plăcut. Filmul este într-adevăr o călătorie plină de culoare pe urmele unui refugiat politic polonez prin Franţa şi Afghanistan.

Adam Jacek Winkler este un naiv, unul din milioanele care au constituit masă de manevră şi carne de tun pentru americani împotriva comunismului. Acesta şi-a părăsit familia, a fost ocazional luptător, impostor, laş şi, în general, o persoană fără direcţie, a cărui stea polară a fost militantismul împotriva URSS-ului – cel puţin declarativ şi în grup, căci ca erou individual îl vedem mai degrabă fugind de belelele în care el însuşi se bagă.

Văzut în contextul social, politic, istoric şi cultural al momentului, filmul poate căpăta relevanţă prin expunerea mecanismelor unei minţi nu prea cultivate, lipsite de valori religioase, sociale şi culturale. Desigur, nu ştiu în ce măsură această relevanţă este voită.

În ciuda faptului că personajul este antipatic (deci este un anti-erou, nu un erou), faptul că naraţiunea este realizată de fiica lui cu candoare oferă o altă dimensiune filmului: maturitatea copilului care înţelege, acceptă, iartă, ia lucrurile aşa cum sunt şi închină o operă de artă memoriei tatălui ei, fără iluzii, fără aşteptări şi fără scuze. Acesta este, după părerea mea, elementul salvator al filmului, care mie mi-a rămas în amintire. Personajul este bine conturat, chiar dacă mijloacele folosite pentru caracterizarea lui lasă de dorit. Emoțiile afișate sunt diverse, iar aventurile prin care trece, interesante.

O poveste neobişnuită spusă într-un stil neobişnuit, care poartă spectatorul prin emoţiile pe care acest personaj le trăieşte, într-un festin vizual, într-un delir creativ extrem de bine orchestrat, cu început şi sfârşit, cu sare şi piper şi cu limitările sale inerente. Desigur, genurile nu se îmbină suficient de bine și nu încurajez dezvoltarea unor asemenea pariuri riscante și faorte costisitoare din punctul de vedere al timpului, al banilor și artistic.

După o lungă concepţie în care au fost implicaţi zeci de parteneri şi (co)producători, acest film de artă poate, în cele din urmă, să-şi dea obştescul sfârşit pe marile ecrane româneşti cu mici vânzări, intrând în lunga istorie a filmelor româneşti uitate de lume. Un film cu miză mică și risc mare, dar unul ce reuşeşte totuşi să-şi îndeplinească obiectivele într-o manieră elegantă.

Nu am înţeles de ce muntele este magic, dar intuiesc că are legătură cu lumea iluziilor care bântuia prin mintea personajului principal. Nu faceţi ca el! 🙂

Punctajul meu: 6/10

Marcus Victor Grant

ocazional, critic de film

Copyright © Marcus Victor Grant 2015-prezent, toate drepturile rezervate.

Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

 

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.