Cum a fost la workshopul de citire rapidă

 

După ce am reuşit să vindec «chestiunea» de sănătate legată de ochi pe care am experimentat-o la începutul anului, am zis că cel mai bine ar fi să trec la nivelul următor. Auzisem acum nişte ani de tehnică de citire rapidă însă atunci nu am dat prea mare atenţie părându-mi-se doar o chestiune exotică, accesibilă doar unora care se afla la nu ştiu ce nivel.

După ce am văzut că mi-am putut vindeca ochii şi mi-am recăpătat vederea prin cu totul alte mijloace decât hăcuirea la doctor, am zis că a venit momentul să aprofundez subiectul. Nici că se putea un moment mai propice. Mărcuş Victor Grant tocmai organiza un workshop de 5 ore pe această temă aşa că nu am mai stat pe gânduri şi m-am prezentat acolo, dornică să văd cu ce se mănâncă această chestiune şi mai ales să-l văd pe omul despre care ştiam că reuşise să scape de ochelari în 2 luni (având miopie) şi să ajungă la aproape 10.000 de cuvinte pe minut, viteza de citire. Mi s-a părut super şmecheră treaba asta. :)

(continuă să citești după media ↓)

become-better-reader

Citirea rapidă este o metodă de citire a unui text într-un ritm mai accelerat în urma practicării unor exerciţii oculare. Te poate ajuta să îţi corectezi miopia şi de asemenea să reţii mai mult din informaţia pe care o citeşti, fiind totodată şi o bună metodă de învăţare mult mai eficientă.

Scopul meu principal pentru acest workshop a fost în principal să ajung să citesc mai repede şi să reţin mai mult din informaţiile citite iar în subsidiar să-mi însuşesc tehnicile de citire rapidă pentru a reuşi să scap de ochelari (fără operaţie bineanteles :), ce dacă zic oftalmologii că nu se poate !)

În mod normal, omul poate citi cu o viteză de aproximativ 150 – 200 de cuvinte/minut. Prin citire rapidă se poate ajunge la 10.000 de cuvinte/minut, care înseamnă citire fotografică şi chiar la 35.000 de cuvinte/minut, care înseamnă memorie fotografică (se consideră că acesta este maximul ce poate fi atins de om).

Ei cum vă suna ? Adică să ajungi să citeşti o carte într-o oră ? (în funcţie de complexitatea subiectului tratat). Mie mi se pare o economie enormă de timp şi cred că merită să investesc timp în a învăţa chestia asta, care mă poate ajuta în toate aspectele vieţii, nu numai în sfera profesională. Însă la o asemenea performanţă nu se ajunge de azi pe mâine.

(continuă să citești după media ↓)

carte-publimedia-shutterstock

Disciplina este cheia. Tin sa va dezamagesc daca credeati ca pocniti din degete si se intampla minunea. Aveti de muncit ! :) E vorba de un set de exercitii oculare care trebuie facute zilnic, de preferat dupa trezire, dar se pot face in oricare alt moment al zilei daca nu se poate dimineata. Important e sa le faci si sa te tii de chestia asta, cam toata viata. Muschii oculari trebuie antrenati cu regularitate ca orice alt muschi din corp.

Citirea rapidă este o chestiune cât se poate de pragmatică şi măsurabilă. La începutul workshopului toţi participanţii şi-au măsurat viteza de citire. A mea era 180 de cuvinte pe minut.

Am fost învăţaţi cum să ne alegem cărţile şi cum să ne dăm seama dacă merită să investim timp în a citi o carte anume sau nu. Mi se pare important să poţi să evaluezi în maxim 20 de minute cam ce fel de carte e, ce subiect tratează, cam cât de uşor va fi de citit şi dacă merită să îţi pierzi timpul cu ea sau nu.

Workshopul a fost destul de interactiv, am făcut multe execitii practice. Am folosit şi dispozitivul de citire rapidă cu ajutorul căruia mi-am perfecţionat citirea şi memorarea dar pe care încă nu l-am achiziţionat (costă 284 lei sau mai puțin dacă îl cumperi în timpul workshop-ului).

Se recomandă să exersezi citirea rapidă pe cărţi tipărite nu pe calculator, din motive lesne de înţeles. Există însă şi contraindicaţii. Nu folosim citirea rapidă pentru a citi reţete de medicamente, legi sau contracte. La alea e bine să căscăm bine ochii !

 

(continuă să citești după media ↓)

the_art_of_reading

Ar fi foarte util dacă, în loc de alte chestiuni nefolositoare, tinerilor li s-ar ţine în şcoli seminarii de citire rapidă. Ar avea câştiguri mult mai mari ; şi-ar corecta vederea, ar şti cum să înveţe eficient, ce cărţi să aleagă şi să citească, ar reţine mult mai repede informaţiile şi ar învăţa ce înseamnă disciplina. Mi se par nişte lucruri foarte importante în viaţă, indiferent de domeniul în care îţi desfăşori activuitatea.

Mă gândesc ce mişto ar fi fost în liceu şi în facultate să cunosc această tehnică şi cât de mult m-ar fi ajutat să nu mai tocesc aiurea informaţii care acum mi s-au şters din cap complet.

Ce am mai învăţat la acest workshop este ce alimente sunt bune de consumat pentru că ajută creierul (între alimentaţie şi învăţare există o legătură importanta), capacitatea de învăţare şi de memorare şi am mai învăţat să………mestec. Da, e foarte important acest aspect şi abia acum am realizat de ce. Pentru că jumătate din digestie se face în gură şi dacă mesteci corect atunci stomacul va avea mai puţină treabă, creierul va fi mai light şi după masă, te poţi apuca mai repede de lucru fiind mai concentrat şi fără să te apuce somnul şi toropeală. Deci masa e sfântă ! Fără mâncat în faţa calculatorului, sau cu ochii prin gadgeturi.

 

(continuă să citești după media ↓)

reading.jpg.size.xxlarge.letterbox

Am mai învăţat cum să îmi organizez spaţiul de lucru astfel încât să fiu eficientă şi am constatat câte inutilităţi ţinem pe lângă noi aiurea. Căci nu avem nevoie de ele evident.

Iar rezultatul cât se poate de palpabil a fost că la sfârşitul workshopului citeam cu 247 de cuvinte pe minut, nefăcând altceva decât să urmez indicaţiile trainerului.

Am fost un grup destul de eterogen, oameni simpatici, dornici să evolueze şi să cunoască cât mai multe lucruri aşa că în pauze aveau loc discuţii destul de animate şi greu ne mai strângea Ştefan de pe hol. Am şi lucrat exerciţii împreună cu ceilalţi participanţi.

Pata de culoare a constituit-o participarea unui preot la curs. Toată lumea s-a mirat să vadă un reprezentatnt al clerului că participă la astfel de cursuri. Am aflat că este monah la o manstire din împrejurimile Alba Iuliei. A fost o plăcere să descopăr un om deschis, plin de spirit şi de lumină, dornic să înveţe, care foloseşte Facebook-ul şi orice i se pare potrivit pentru a evolua. Şi am înţeles că şi superiorii sunt în acelaşi spirit. Aşa mai zic şi eu deschidere în rândul fetelor bisericeşti nu habotnicisme cu hai să interzicem aia şi ailaltă că vezi Doamne, aşa ne păzim de ispite. Şi când m-am uitat pe geam, am descoperit că lângă locaţia workshopului era…..o biserică. Deci nimic nu e întâmplător!:)

(continuă să citești după media ↓)

pisica cititoare

După workshop, vreo 2 săptămâni mărturisesc că nu am făcut nici unul din exerciţiile învăţate, însă de vreo lună le fac aproape în fiecare zi. Şi rezultatul este că simt din ce în ce mai des să îmi scot ochelari de la ochi şi să îmi odihnesc ochii cât de mult pot, fără să mai stau cu orele cu nasul în calculator. Oricum datorită exerciţiilor de masaj pentru tonifiere învăţate, acum, ori de care ori îmi obosesc ochii ştiu cum să îi revigorez.

Şi am învăţat că « afecţiunea » mea oculara avusese o legătură şi cu chestia asta. Aţi fi surprinşi însă să contatati că aceste mişcări le faceţi deja involuntar, pentru că aşa vă vine. Acum însă am înţeles şi de ce mă pune corpul să le fac. Au o logică perfectă.

 

Recomand cu caldură modulul de citire rapidă în cadrul acestui workshop .Costa 200 300 de lei, pret care mi se pare destul de accesibil raportat la beneficiile dobandite.

 

Guest post de Mădălina Iancu. Copyright (C) aprilie 2015. Reprodus cu permisiunea scrisă a autorului de aici. Actualizat noiembrie 2020

 

Vrei să afli care sunt cele mai grave 7 greșeli pe care majoritatea oamenilor le fac în învățare? Vrei să înveți și tu cum să citești mai repede, cum să memorezi mai inteligent și cum să te concentrezi mai bine? Participă la seminarul de învățare eficientă!

 

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.