Cu I’Velo la ASTRA FILM Sibiu 2015. Partea III. Cronica documentarului Bondoc (2015)

documentar de lung-metraj

regia: MIHAI MINCAN | MIHAI VOINEA | CRISTIAN DELCEA

produs de RADU STANCU

În cadrul Astra film, festivalul internaţional de la Sibiu, a fost proiectat astăzi sâmbătă 10 octombrie 2015, în prezenţa realizatorilor acest portret al unuia dintre marii maeştri şi campioni internaţionali ai României la şah, care în 2013 avea vârsta de 79 de ani şi practica şahul de 71 de ani. Momentul pe care se centrează atenţia autorilor este participarea acestui veteran la un campionat “general” naţional de şah, unde joacă împotriva unor participanţi de toate vârstele.

Dan Bondoc este un om foarte interesant şi care s-a simţit din prima în largul său să vorbească cu realizatorii, fără să conştientizeze prea bine ce se întâmplă: autorii au împărtăşit că a fost foarte uşor să lucreze cu el, pentru că el se bucura pur şi simplu de prezenţa acestor tineri alături de el.

Publicul a apreciat cu umor particularităţile specifice acestui bătrânel singur, care nu este pregătit să accepte că pierde partide de şah (mai multe decât pe vremuri) şi nici că a îmbătrânit şi că bolile de care suferă îl pot duce într-un final la moarte. Nostalgic după vremurile de demult, constrâns într-un univers din care covrigii de la colţ sunt nelipsiţi din procesul de meditaţie profundă, Dan Vladimir Bondoc se aseamănă cu mulţi dintre bătrânii de vârsta lui, dar se distinge prin acest eveniment central, mult-aşteptat, de participare la un turneu de şah. Cu această ocazie, el se întâlneşte cu vechi cunoştinţe, colegi de performanţă,

Din vreo 15 ore de filmare (un timp relativ scurt ca material brut), materialul final este interesant, iar montajul filmului este făcut foarte economic (eu aş mai fi tăiat din el). Sunetul e prost, dar asta se datorează şi personajului, care nu prea mai are dinţi în gură. Filmul nu are muzică, iar camera este mişcată, ceea ce îi conferă o notă mai mare de realism.

Totuşi, este un film mai bun decât Omul pasăre (2014), despre care am scris aici. Motivul este simplu: acest documentar acordă mai multă atenţie concursului ca eveniment central şi relaţiei pe care performerul o are cu ceilalţi. Filmul parcă oferă o întâlnire intimă cu acest maestru al şahului, oferindu-le spectatorilor posibilitatea să-l cunoască îndeaproape şi să-i studieze resorturi din cele mai profunde.

Cu toate acestea, documentarul nu este foarte bun: finalul este unul banal, stilul este (prea) minimalist şi amatoricesc, autorii nu au reuşit să scoată pe ecran ce-l făcea pe Dan Bondoc să performeze, iar calităţile tehnice lasă de dorit.

Însă, pornind de la premisa unui film făcut din pasiune şi din curiozitate, ca “pentru prieteni”, este o contribuţie plăcută la cinematografia românească actuală.

Punctajul meu: 6/10

Am reuşit ieri, astăzi, în Sibiu, să mă deplasez în doar 5 minute între locaţiile guest office de la Thalia şi Teatrul Gong. Bicicletele I’Velo pot fi închiriate cu ziua sau cu ora de la centrele din Bucureşti, Sibiu, Iaşi, Oradea, Constanţa, Alba Iulia, Braşov.

PS: Dacă te interesează şi pe tine să studiezi excelenţa pe baza observaţiei maeştrilor, atunci îţi recomand cartea mea, Modelarea din NLP, o cale rapidă spre excelenţă.

 

Marcus Victor Grant

ocazional, critic de film

Copyright © Marcus Victor Grant 2015-prezent, toate drepturile rezervate.

Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

 

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.