Cum să faci compot de mere sau cum puterea magică a aşteptărilor poate transforma realitatea – o reţetă originală

Continuare de aici.

Este mai uşor să mâni un cal în direcţia în care el se îndreaptă”

Milton Erickson, terapeut american

Să zicem că vrei să faci compot de mere. Te duci în piaţă şi te uiţi la mere. Dar nicăieri unde vezi mere nu-ţi plac: unele sunt prea mici, altele prea mari, unele sunt prea acre, altele sunt prea dulci, altele sunt prea zbârcite, iar cele bune sunt parcă prea scumpe. Mai aştepţi şi amâni ideea cu compotul. Apoi, un văr îţi aduce de la ţară nişte pere. Le primeşti cu bucurie, că tot voiai să faci compot de mere. Îţi aduci aminte cum copacul din care au ieşit aceste pere e de fapt un altoi între un măr şi un păr. Chiar dacă tu vezi că sunt pere, în adâncul sufletului tău, ştii că în aceste pere există o esenţă de mere şi că va ieşi un compot de mere bun.

Te pregăteşti să faci compotul. După o porţie de cumpărături, ai tot ce îţi trebuie: ţi-ai cumpărat chiar şi o super-oală sub presiune numai bună pentru compot şi orice alte lucruri ai mai vrea să găteşi în viitor. Te apuci şi speli perele. Pe măsură ce le speli, chiar dacă nu vezi, poţi să simţi cum odată cu această spălare, se îndepărtează şi aparenţa lor de pere, iar ţie îţi va ieşi un splendid compot de mere! Cauţi perele cele mai rotunde şi începi să le tai în bucăţi. Pe dinăuntru, arată tot ca nişte pere. Iei o gură. Sunt foarte dulci, dar aproape la fel de tari ca merele! Ce mai, fructele tale sunt gata de a fi preschimbate! Totuşi, sunt nişte pere obrazbice! De ce nu au vrut să se transforme mai repede în mere? Le tai în bucăţi suficient de mici încât nimeni să nu-şi dea seama dacă sunt bucăţi de mere sau de pere.

Le pui la fiert, pui şi zahărul şi aştepţi compotul tău de mere să fie gata. După ce apa clocotindă şi-a exercitat efectul magic asupra fructelor, iei o sorbitură! Ce sublim! Ce dulce! Totuşi, compotul tău parcă are gust de pere. Ce-i drept, e încă fierbinte! Poate când se va mai răci, va căpăta gust de mere! Mai verifici peste câteva ore. Compotul tău a ieşit excelent, atâta doar că nu pare a fi de mere. Ei, nu-i nimic, îţi zici tu! Torni puţin nectar de mere cumpărat pentru orice eventualitate şi deja gustul de mere începe să-şi facă simţită prezenţa în lichidul dulce.

O chemi pe mama în vizită, să o serveşti cu compotul tău de mere. Mamei îi place. Atâta doar că te întreabă cum l-ai făcut şi de ce are gust de pere. Oare nu cumva l-ai făcut din perele pe care le-ai primit de la vărul, de la ţară? Şi de ce insişti că este compot de mere dacă este de pere? Şi de ce te deranjează atât de mult întrebările pe care ţi le pune în legătură cu asta? E adevărat că are şi un oarece gust de mere, dar pare mai degrabă a compot de pere. Şi nici nu-i place că ai pus prea mult zahăr. E prea dulce. Hai că te învaţă mama cum să faci compot de mere. Mai întâi mergeţi la piaţă să cumpăraţi nişte mere… o să-ţi arate ea ce mere să cumpăraţi, că ştie ea care sunt bune, ca să nu fie nici prea-prea, nici foarte-foarte.

Te simţi puţin frustrat(ă) pentru că ai fi dorit poate ca mama să se bucure şi să-ţi accepte compotul de mere fără comentarii. Câtă impoliteţe, să-ţi atragă atenţia cu privire la compotul tău că nu e bun! Dar mama e mama şi trebuie să o iubeşti, iar asta înseamnă să nu-i atragi atenţia că nu eşti de acord cu ea, asta ar fi interpretat drept nepoliticos! Te simţi vinovat(ă) că nu ai fost în stare să faci un banal compot de mere, mai ales că ai avut de la bun început nişte pere care promiteau atât de mult!

mere si pere

VA URMA

Retrospectiva 2015 a seriei „De la aşteptare la realitate”

Marcus Victor Grant

consultant în dezvoltare personală şi profesională

autorul cărţii „Modelarea din NLP, o cale rapidă spre excelenţă

Copyright © Marcus Victor Grant 2015-prezent, toate drepturile rezervate.

Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.