Principalele categorii de sarcini

Trăind în lumea modernă de astăzi, într-o metropolă, într-o epocă a serviciilor (nu ştiu câţi dintre cititorii blog-ului, dacă există, lucrează într-o fermă sau într-o fabrică), fiecare dintre voi, trebuie, mai mult sau mai puţin, să îndeplinească următoarele categorii de sarcini, pentru a obţine un anumit grad de independentă. Acestea nu depind de cât de mulţi bani câştigaţi, cu ce vă ocupaţi sau care este poziţia voastră în societate. Pentru a păstra, într-o anumită măsură o independentă de durată, fiecare persoană va avea de a face cu următoarele:

 

1. Sarcini pentru întreţinerea vieţii:

Gătitul – chiar dacă folosiţi semipreparate, oricum trebuie să fie pregătite în aşa fel încât să le puteţi consuma. Această sarcină poate dura de la 15 minute la 1 oră pe zi. Chiar şi la restaurant, trebuie să aşteptaţi până veţi fi serviţi.

Mâncatul – chiar dacă mâncaţi în timp ce conduceţi, în drum spre serviciu, uitându-vă la televizor, sau stând în faţa calculatorului, mâncatul va ocupa cel puţin 30 de minute pe zi. Cel mult, 1 ora jumătate (în cazul în care aveţi 3-4 mese sănătoase pe zi).

Baia, duşul, igiena personală, timpul petrecut în baie. Pentru bărbaţi se estimează cel puţin 15 minute pe zi; pentru femei, cel puţin 45 minute pe zi.

Dormitul. Cel puţin 7 ore pe zi, cel mult 9 ore. Adăugaţi la aceasta cel puţin 15 minute pentru procesul de adormire/trezire. Adăugaţi cel mult 30 minute. Dacă vă ia mai mult de 30 de minute, există o patologie.

 

2. Sarcini pentru întreţinerea sănătăţii.

Exerciţii fizice. Pentru menţinerea unui corp sănătos, trebuie să faceţi mişcare cel puţin 30 de minute pe zi. Cel mult, o oră pe zi (cine vrea dedice mai mult timp exerciţiilor fizice, această activitate va deveni un hobby). Exemple de exerciţii fizice: plimbări, jogging, fitness, greutăţi, gimnastică, kinetoterapie, etc. Lipsa de exerciţiu fizic duce la anxietate, depresie, timp pierdut în alte activităţi nesănătoase, să nu mai vorbim despre eventualele greţuri.

Pauze: Pauză de la birou, de la muncă, atunci când faceţi ceva relaxant, cel puţin 15 minute pe zi, adunate împreună după activităţile solicitante de-a lungul zilei, lăsând la o parte timpul petrecut în baie sau mâncatul (şi acestea pot fi considerate pauze).

 

3. Sarcini de organizare.

Treburi domestice, curăţatul, spălatul, organizatul lucrurilor, aruncatul gunoiului, îmbrăcatul, dezbrăcatul, spălatul rufelor, calcatul, ordinea pe birou, toate aceste mici activităţi, adunate împreună, necesită alt timp. Cu cât sunteţi mai organizaţi, cu atât economisiţi timp, ştiind unde se află fiecare lucru. Cel puţin 25-30 minute pe zi.

Planificare, management, monitorizare, evaluarea sarcinilor, obiective, întâlniri şi resurse. Chiar dacă obişnuiţi să delegaţi, tot aveţi nevoie de timp să comunicaţi instrucţiuni şi să daţi telefoane. Aţi putea s-o faceţi cu Google Calendar, cu smatphone-ul, o agendă normală sau un file Excel. Dacă aveţi o secretară, tot vă trebuie timp pentru a comunica. Aceasta ar trebui să vă ia cel puţin 10 minute pe zi, cel mult 30.

Banking şi contabilitate, chestiuni financiare, plătitul facturilor. Să spunem că folosiţi internetul pentru operaţiunile bancare, şi vă prezentaţi fizic doar în 1-2 locuri pentru plătitul facturilor. În medie, aceste activităţi durează 10 minute pe zi.

Achiziţii. Nu contează dacă faceţi cumpărăturile la piaţă, la supermarket, shopping la mall sau pe internet. Tot aveţi nevoie de timp să alegeţi, să comparaţi, să testaţi, să probaţi, înainte să cumpăraţi. Chiar dacă nu faceţi asta zilnic, în medie, aceste activităţi ar ocupa 15-20 minute pe zi.

Diferite sarcini la computer: verificatul e-mail-urilor şi FB, deschiderea şi închiderea calculatorului, închiderea şi deschiderea software-urilor, operaţiuni de reset şi restart, logare şi delogare, deconectarea dispozitivelor USB – toate aceste mici activităţi vă răpesc din timpul de lucru. Cel puţin 15 minute pe zi, asta dacă nu-l irosiţi.

 

4. Educaţie şi autoeducaţie

Chiar dacă nu sunteţi student la facultate, sau nu doriţi să faceţi un master, aveţi oricum de învăţat. Faceţi asta doar căutând pe motoare de căutare sau citind un articol pe wikipedia. Se includ în această categorie: video-training-uri, documentare, cercetări pe internet, agregatoare de ştiri, cărţi audio, e-books, cărţi listate, reviste, blog-uri, învăţarea unei limbi străine. Toate acestea durează cel puţin 1 oră pe zi. În cazul în care petreceţi mai puţin timp în desfăşurarea acestor activităţi, veţi rămâne curând fără slujbă.

 

5. Socializare.

Să spunem că vă întâlniţi doar cu un prieten pe săptămână, şi vă petreceţi 2 ore cu acesta. Transformate, cele 2 ore pe săptămână, devin 15 minute pe zi. Adăugaţi la această socializarea prin telefon, YM, FB şi socializarea fata în faţă, dacă aveţi colegi de serviciu. Acestea se traduc în cel puţin 30 de minute pe zi. Dacă nu aveţi prieteni cu care să comunicaţi, vă va lua mai mult timp, deoarece veţi fi frustraţi şi disperaţi după comunicare, aşadar veţi lungi cât mai mult această activitate. Şi da, asta include şi comunicarea cu părinţii. Deci, în medie cel puţin 30 de minute pe zi. Cel mult o oră pe zi (presupunând că nu aveţi un partener de viaţă pentru a petrece mult mai mult timp sau cu care locuiţi).

 

6. Transportul.

Indiferent dacă şofaţi, folosiţi metroul sau autobuzul, timpul petrecut în afara locuinţei presupune timp petrecut pe stradă. Bineînţeles, situaţia se schimbă dacă lucraţi tot timpul de acasă şi aveţi un majordom care va aduce tot ce aveţi nevoie pe tavă. Avantajul este că, folosind unul sau două dintre mijloacele de transport menţionate, puteţi profita de acel timp pentru a desfăşura alte activităţi (în mod special, învăţat, ascultat cărţi audio şi citit). Această activitate presupune cel puţin 30 de minute pe zi. Cel mult poate dura 3 ore, dar în acest caz, trebuie neapărat să folosiţi timpul pentru a studia sau pentru a vorbi la telefon. Altfel, timpul acesta, va fi total irosit.

 

Toate aceste sarcini împreună durează 13 ore pe zi. Asta înseamnă că, dacă nu irosiţi timpul în oricare dintre aceste activităţi, ar trebui să vă rezulte 11 ore pe zi, timp alocat pentru 3 lucruri foarte importante:

1. Să faceţi bani – ca angajat, freelancer, administrator, manager sau antreprenor.

2. Hobby-uri şi timp liber – exersarea unui talent, timp petrecut cu prietenul/prietenă, vizionarea unui film, ascultat muzică, petreceri, dans.

3. Orice alte proiecte şi activităţi care ar putea să vă satisfacă nevoia de dezvoltare şi contribuţie: mersul la biserică, voluntariat, blogging, participarea la seminare, dezvoltarea unei afaceri, etc.

Cu cât câştigaţi mai puţin, cu atât veţi avea mai mult timp pentru desfăşurarea activităţilor de la punctele 2 şi 3. Aceasta nu înseamnă că, dacă faceţi mai mulţi bani, veţi avea mai mult timp.

Aşadar, pentru cei care vor mai mult decât să meargă la serviciu, să aibă un partener şi copii, organizarea acestor ore reprezintă diferenţa între mediocritate şi performanţă.

Dacă percepeţi linia timpului în afară corpului dumneavoastră, înseamnă că aveţi o percepţie Meta Time, ceea ce va permite să vă gestionaţi sarcinile din timpul zilei. Dacă, dimpotrivă, aveţi percepţia In Time, acest articol vă va părea înceţoşat, cu idei prosteşti, şi indiferent de câte articole asemănătoare veţi citi, nu va fi nicio diferenţă.

 

Dacă acest articol v-a făcut să vă puneţi câteva întrebări, luaţi în considerare şi acestea:

1. În care din aceste categorii vă petreceţi mai mult timp decât este necesar?

2. Care sunt beneficiile emoţionale de care aveţi parte, petrecând timpul mai mult decât este necesar într-o anumită activitate/categorie. Ţin de siguranţă, diversitate, semnificaţie, conexiune, dezvoltare sau contribuţie? Verifică cum se aplică pentru tine piramida nevoilor emoţionale a lui Anthony Robbins.

3. Cum altfel aţi putea să vă satisfaceţi aceste nevoi emoţionale într-un mod eficient şi conştient?

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, atunci îţi recomand şi:

 What are you doing with the rest of your 8 hours a day? [en, blog]

Traducere a articolului Main Categories of Tasksde Ştefan Alexandrescu, publicat iniţial pe Analytic Vision la 20 septembrie 2012. Reprodus de aici. Traducere de AIM. Copyright © Ştefan Alexandrescu

Reclame

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.