12 sfaturi de la un student trecut prin multe s(tr)esiuni…

Sesiunea care se termină m-a făcut să-mi amintesc de anii de studenţie şi de cum gestionam lucrurile în acea perioadă. Fie e ca ai finalizat examenele sau încă te mai chinui să îngraşi porcul în ajun, m-am gândit la o listă scurtă de sfaturi, pe care nu le poţi afla decât de la cineva trecut prin facultate, care s-a chinuit 5 ani de zile să găsească metoda cea mai bună pentru a învăţa.

1. Aprinde becul şi aeriseşte bine camera! Studiatul într-o cameră întunecoasă nu te va ajuta, ba chiar îţi vei dori să dormi. O cameră luminoasă şi aerisită va creşte nivelul tău de concentrare.
2.
Dormi între 5-6 ore. Somnul este foarte important, iar dacă nu ştiai în timpul somnului creierul adună toate informaţiile primite în timpul zilei şi le consolidează.
3.
Mănâncă sănătos! Cafeaua, cola, ciocolata în exces nu sunt cel mai bun aliat al tău în sesiune. Alege un mic dejun echilibrat pe bază de proteine, legume şi antioxidanţi. Ai putea încerca o omletă cu pâine prăjită din grâu şi o banană, un smoothie de fructe şi piept de pui la gratăr sau chiar somon.
4. Ronţăie bomboane mentolate sau orice conţine
mentol! Oamenii de ştiinţă au demonstrat că acestea ajută la creşterea memoriei pentru o perioadă de timp şi pe lângă acest beneficiu îţi dau şi energie.
5.
Învaţă cu interes şi fă conexiuni! Nimeni nu te poate asigura că ceea ce vei învăţa îţi va folosi pe viitor, dar te poate ajuta pe tine să aduni mai multe informaţii. Încearcă să legi ceea ce înveţi de activităţi din viaţa ta, pentru a îţi fi mai uşor să reţii.
6.
Alege orele potrivite ţie pentru studiu. Nu studia când eşti obosit, mai bine dormi o oră sau două. Aveam colege care învăţau doar noaptea, dar pentru mine noaptea e pentru somn şi nu pentru studiu.
7.
Studiază în funcţie de stilul tău de învăţare (auditiv, vizual sau kinestezic).
8.
Ia pauze şi premiază-te! Eu obişnuiesc să iau o pauză de 20-30 de minute după 2 ore de studiu intens. Dacă simţi nevoia de o pauză mai devreme, alege să o iei, indicat ar fi la 45-50 de minute. În această pauza alege să ieşi afară, să te plimbi, să te relaxezi. Nu alerga la PC, nu sta pe Facebook, te vor distrage acest gen de activităţi şi vei depăşi minutele pentru pauză. După ce ai terminat un capitol, premiază-te!

9. Colorează, fă scheme, tabele, subliniază cuvinte cheie şi ia notiţe! Cărţile de pe care înveţi, cursurile nu sunt sintetizate. Alege să faci tu acea sinteză în modul în care te ajută pe tine. Eu colorez şi fac multe scheme, iar fiecare capitol mereu l-am sintetizat în cuvinte cheie.
10.
Repetă! Ai terminat capitolul 1, mai treci încă o dată prin notiţele tale, încearcă să-l legi ca o poveste, ca o discuţie care o ai cu un prieten. Ai terminat şi următorul capitol? Super, porneşte aceeaşi discuţie din nou de la primul capitol. În acest mod vei aprofunda şi vei înţele mult mai bine ce ai învăţat.
11. Gândeşte-te ce întrebări ar putea să primeşti la examen şi răspunde la ele! Nu te gândi că ştii, că abia ai învăţat, încearcă să formulezi răspunsul pe foaie. Te simţi ca la examen, deja? Nu intra în panică şi nu te gândi că nu s-a prins nimic de tine. Încearcă să te relaxezi şi să formulezi un răspuns.
Nu trişa!
12. Cu o noapte înainte de de ziua examenului nu uita să te odihneşti suficient, să te alimentezi şi să pleci la examen cu o
atitudine pozitivă de învingător!

Mult succes şi note maxime!

Guest post de Bianca Roxana Ionel. Copyright (C) Bianca Roxana Ionel, 2015-prezent. Publicat iniţial pe blogul autoarei. Dacă ţi-a plăcut acest articol, atunci te invit să citeşti şi acest interviu cu ea.

Publicat de Marcus Victor Grant

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.