Cronica filmului Îndrăznesc să nasc aşa cum vreau

Documentar de lung-metraj producţie România, 2014

Durata: 96 de minute

Scris, regizat şi produs de Irina Thiery

Organizaţia Lion Mentor are o activitate susţinută în sprijinirea femeilor însărcinate şi a mamelor privind informarea, promovarea şi apărarea cu privire la drepturile pe care acestea le au spre protecţia lor şi a copiilor. Documentarul a avut premiera în Braşov şi Bucureşti în primăvara lui 2014 şi abordează abuzurile care se petrec în spitalele româneşti împotriva femeilor gravide care dau naştere. Filmul propune soluţii pentru femeile care doresc să evite să fie măcelărite sau traumatizate prin acest eveniment în jurul căruia s-a creat o adevărată mafie a sistemului sanitar.

Ca în orice sistem, şi în sistemul medical românesc există nişte patologii – adică nişte obiceiuri proaste ale medicilor care dezinformează pacienţii spre dezinteresul lor, punându-le sănătatea şi chiar viaţa în pericol.

Necunoaşterea consecinţelor pe care procedurile medicale cu care femeile însărcinate s-au obişnuit că sunt normale poate duce la traume fizice şi psihice care sunt resimţite de ele pentru tot restul vieţii.

Tocmai de aceea, acest documentar vine în sprijinul femeilor care doresc să aibă parte de o naştere naturală, sănătoasă şi cât mai puţin lipsită de evenimente traumatice.

O mare calitate a materialului pe care îl avem în faţă este obiectivitatea. Sunt intervievaţi medici, asistente, paciente, moaşe şi diferite alte persoane care au tangenţă cu aria sarcinilor la termen. Perspectivele pe care le oferă aceştia plimbă spectatorul „la 360 de grade” în jurul subiectului, într-o manieră logică, ordonată, care explică avantajele şi dezavantajele fiecărei alegeri pe care pacienta şi medicul trebuie să le ia în contextul grijei pentru propria sănătate şi aceea a copilului. În acest demers, se iau în considerare argumentele pro şi contra şi se explică din ce motive anumite practici de urgenţă (precum cezariana) au ajuns „normale” din comoditate.

Problemele pe care documentarul le abordează sunt multe şi ample, de aceea este de apreciat echilibrul care se regăseşte între temele abordate, precum şi profesionalismul şi claritatea vorbitorilor aleşi să îşi spună poziţia despre acestea.

Întregul sistem de servicii furnizate femeilor gravide este demontat bucată cu bucată, întor pe toate părţile şi sunt prezentate alternative, precum şi site-uri unde cei interesaţi pot să găsească mai multe informaţii valoroase.

Câteva din miturile pe care filmul le demontează:

 • cezariana este o modă practică şi utilă;

 • sarcina este o boală;
 • femeia trebuie să nască pe o masă ginecologică;

 • data naşterii trebuie fixată de părinţi de comun acord cu medicul;

 • naşterea trebuie să fie o operaţie chirurgicală;

 • naşterea trebuie să fie un eveniment traumatic, plin de durere şi groază;

 • epiziotomia este o necesitate de fiecare dată;

 • orice fel de miopie reprezintă un bilet de voie pentru cezariană fără dureri;

 • cordonul ombilical în jurul gâtului este ceva care frecvent sufocă copilul;

 • cezariana este o operaţie simplă pe termen lung;

 • naşterea este în siguranţă doar la spital, iar naşterea acasă este primitivă;

 • tatăl nu are ce căuta la naştere;

 • placenta trebuie scoasă afară cât mai repede după naştere;

 • naşterea este o procedură medicală standardizată în care toate femeile trebuie să se încadreze, iar dacă asta nu se întâmplă, atunci trebuie să fie „grăbite”;

 • dacă travaliul nu se declanşează singur la timpul planificat, atunci trebuie indus.

Riscuri:

 • hemoragii;

 • anestezie;

 • infecţii locale;

 • complicaţii la ulterioarele naşteri;

 • afectarea aparatului reproducător ale femeii;

 • cicatrici foarte greu de vindecat.

Acest documentar este o muncă net superioară unui reportaj sau documentar TV şi se vede că este rezultatul unei documentări vaste pe acest subiect, astfel încât acest material ar trebui să ajungă la fiecare femeie însărcinată din România.

Părţile la care documentarul şchipătează sunt muzica şi montajul video şi al sunetului. Eu am văzut filmul pe DVD şi de mai multe ori, vocile intervievaţilor sunt brusc întrerupte de un fundal muzical ce acompaniază un generic cu titlul filmului. O asemenea inserţie este tipică pentru programele de televiziune care înglobează şi reclame. Problema este că ele apar prea brusc şi produc ruperi de ritm destul de deranjante.

Muzica este foarte prost aleasă. Dacă s-ar face un concurs cu cele mai proaste alegeri de muzică la filmele româneşti, acest documentar ar fi printre nominalizaţi. De asemenea, mixajul între sunet şi voce este destul de nefericit mai ales din punctul de vedere al volumului, chiar dacă sunetul în sine este suficient de clar şi bun (ceea ce e o calitate rară a filmului românesc). Totuşi, chiar dacă sunetul este bun, este tras mult în jos de montajul sunetului, care pare că a fost făcut pe genunchi de un licean.

Per ansamblu însă, cu atât mai mult cu cât este un film independent şi un produs audiovizual, Irina Thiery reuşeşte să demonstreze un înalt profesionalism în îmbinarea funcţiilor de informare şi promovare a documentarului. Contribuţia sa este dublă: în filmografia românească de documentare (filmul a avut premiera în Bucureşti printr-o proiecţie la cinema Elvira Popescu în primăvara lui 2014) şi în videografia de specialitate la nivel internaţional. Un material de referinţă ale cărui concluzii sunt valabile cu siguranţă şi în zeci de alte ţări în afara României. Merită să fie înscris la premiile Gopo, UCIN şi de asemenea în festivale internaţionale de film.

(continuă să citești după media ↓)

dvd_nastere

Iată ce scrie pe coperta DVD-ului:

Îndrăznesc să nasc aşa cum vreau este un documentar al Lion Mentor Association despre naşterea în sistemul medical românesc, despre procedurile standard din spitale, despre emoţiile plăcute sau neplăcute pe care le trăiesc femeile în procesul naşterii în unele spitale româneşti. Demontăm miturile, analizăm opţiunile şi dezbatem drepturile femeii aşa cum sunt ele înţelese în sistemul sanitar românesc.”

Documentarul face parte din campania „Îndrăznesc pentru copilul meu!”. Parteneri notorii: RFI România, Femina.ro şi TVR.

Articole: aici, aici , aici, aici

Trailer

(continuă să citești după media ↓)

CUMPĂRĂ ACUM DOCUMENTARUL DE AICI

Punctajul final: 7/10 – un documentar foarte bun, de referinţă, recomandat pentru toată lumea

PS: Dacă ţi-a plăcut acest articol, atunci te invit să vizionezi mai jos şi documentarul de scurt-metraj realizat de Irina Thiery în 2014, Vaccinezi sau raţionezi?, prezentat pe larg aici.

Marcus Victor Grant

ocazional, critic de film

Copyright © Marcus Victor Grant 2015-prezent, toate drepturile rezervate.

Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.