Cronica filmului Closer to the Moon/Mai aproape de lună (2013)

Regia şi scenariul: Nae Caranfil

Produs de: Michael Fitzgerald, Denis Friedman, Alessandro Leone, Bobby Păunescu, Renata Ranieri

Lansat în 2013 la festivalul internaţional de film Making Waves: New Romanian Cinema – Film Society of Lincoln Center

Premiile Gopo pt cel mai bun film, regizor, scenariu, imagine, montaj, sunet, muzică, machiaj.

Premiile UCIN pt cel mai bun film, regizor, scenariu, imagine, costume, montaj, scenografie.

Lansat în România în 2014.

Coproducţie România-SUA-Italia-Polonia-Franţa

Ca de obicei în ce priveşte coproducţiile româno-americane, ceea ce pentru american este un film de duzină, pentru români este o superproducţie şi, dacă este făcută de un român, o capodoperă.

Fără a cădea în extreme, filmul recent al lui Nae Caranfil nu este nici una, nici alta. Este un film bun, bine făcut tehnic, plăcut, amuzant şi frumos. Şi atât. Nici prea-prea, nici foarte-foarte. Ce îi iese lui Nae Caranfil aici bine este ritmul trăznit, pitorescul personajelor şi unele poante referitoare la subordonarea filmului ideologiei comuniste. Ce nu îi iese bine este motivaţia personajelor şi încercarea de a îmbina comedia cu docudrama. Personajele nu sunt suficient de consistente încât actorii să construiască credibilitate. Când mă uit la ei cum joacă, îi văd pe Mark Strong şi pe Vera Farmiga, dar nu pe cei pe care se presupune că ar trebui să-i joace, iar asta nu e vina lor, ci este o hibă din scenariu.

Caranfil încearcă să reconstruiască o poveste într-o manieră cinematografică aparent democratică, oferind fiecăruia din personajele sale centrale câte un punct de vedere. Totuşi, punctul de vedere al lui Virgil (Harry Lloyd) este dominant. Iar povestea de dragoste chiar nu-şi are farmecul aici – trebuia ori mai bine construită, ori scoasă cu totul.

Efortul pare un compromis între filmul comercial şi filmul de artă, între filmul românesc şi filmul hollywoodian, între aşteptările publicului şi intenţiile regizorului. Există un sacrificiu al autenticităţii de dragul audienţei ample – aici, internaţionale (ceea ce nu s-a întâmplat).

Părerea mea este că în acest caz, criticii români s-au lăsat prea impresionaţi (duşi de val) de farmecul dulceag şi siropos, hollywoodian şi comercial al filmului. În cele din urmă, lăsând la o parte intenţiile regizorale, Closer to the Moon foloseşte un act de propagandă pentru a crea românilor iluzia că sunt şi ei în stare să facă film ca la Hollywood. Pariul publicului, criticii şi a premiilor i-a reuşit, dar mai mult la el acasă, unde unii pot crede că acesta ar fi un „blockbuster”.

Closer to the Moon continuă să propage înscenarea aterizării pe lună a americanilor şi să o folosească, de data aceasta, ca stindard pentru români. O încercare drăguţă, memorabilă şi parţial reuşită. Vizionare plăcută!

Cronici pozitive: aici, aici, aici, aici, aici, aici, aici, aici, aici

Cronici negative: aici , aici, aici, aici, aici, aici, aici, aici

Alte articole relevante despre film: aici, aici, aici, aici, aici

Un articol remarcabil care merită citit despre film este analiza realizată pe acest blog al fanilor actorului Harry Lloyd, care au asistat la premiera mondială a filmului.

Punctajul meu: 6/10

Trailer:

Marcus Victor Grant

ocazional, critic de film

Copyright © Marcus Victor Grant 2015-prezent, toate drepturile rezervate.

Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.