Articole despre structuri ale personalităţii

Un pescar reușește să prindă un peștișor de aur care îi promite că îi va îndeplini orice dorință dacă îi dă drumul. Pescarul specifică:

– Aș dori o autostradă peste Oceanul Pacific, din SUA până în China, cu câte 2 benzi pe fiecare sens.

– Nu crezi că vrei cam mult? Nu am mai fost rugat să îndeplinesc o dorință atât de măreață!

– Bine. Atunci aș vrea să am abilitatea să înțeleg pe fiecare om în profunzime!

– Uhh… Autostrada aia cu câte benzi ziceai că vrei să fie?

Dacă înțelegerea comportamentelor și gândirii oamenilor este ceva complex, de ce încercăm să ne împlinim această aspirație într-un mod simplu sau ușor? Autocunoașterea și cunoașterea celorlalți se face înțelegând personalitatea. De-a lungul secolului al XX-lea, mii de psihologi au propus sisteme de inventariere și măsurare a personalității. Orice probă psihometrică științifică prezintă doar un spectru limitat al personalității, un fragment. Înțelegerea mai multora din structurile, unitățile fundamentale după care sunt structurate aceste sisteme, ne ajută să ne apropiem de o înțelegere mai profundă a personalității. De ce am vrea să facem asta? Ca să ne cunoaștem pe noi și pe alții, să identificăm mai repede oamenii potriviți pentru anumite inițiative și ca să comunicăm într-o manieră eficientă cu ei, respectându-le modul de a fi.

Eu am devenit preocupat de studiul structurilor personalității în 2005 (am scris despre acest început în articolul Cum mi-a schimbat viaţa Andy Szekely) și de atunci am absolvit un master, am lucrat aproximativ 3 ani adunați în cercetare, am studiat și înțeles zeci de teorii și teste și am sprijinit sute de clienți să se înțeleagă și să se cunoască pe sine mai bine. Am fost de asemenea pasionat să scriu despre complexele şi minuţioasele mecanisme după care funcţionează mintea, comportamentul şi limbajul uman.

Listele din acest articol alcătuiesc o sinteză a subcategoriei ”Structuri ale personalității, cea mai amplă subcategorie existentă pe acest blog, care aparține de categoria principală ”(Auto)cunoaștere. Aici, găseşti despre despre tipologii de atitudini, motivaţii, comportamente, măsurate prin cercetare; cum pot fi acestea „citite” şi ce spun despre noi. Rolul articolelor din prezenta listă este să te ajute să înţelegi cum funcţionează mecanismele gândirii, emoţiilor şi comportamentelor umane.

În cadrul acestei liste, am inclus și articole programate să apară ulterior acestui articol. Linkurile vor deveni active la data menționată între parantezele pătrate doar la linkurile specificate.

(continuă să citești după media ↓)

Copyright (C) psih. Alexandra "Alice" Gomboş

Pentru unele din acestea, folosesc un limbaj tehnic, dar îmi place să cred că din 2002, de când studiez pe cont propriu psihologia şi dezvoltarea personală, am reuşit să dobândesc discernământul de a prezenta şi a propune clasificări pe înţelesul fiecăruia.

Scopul articolelor nu este să fie la un nivel atât de înalt încât să ţi se pară o limbă străină, ci să aducă în universul practic cotidian înţelegerea diferenţelor care fac diferenţa. Uneori, ajunge să schimbăm puțin ca să producem un efect semnificativ.

Te invit să foloseşti articolele de mai jos ca material de studiu, chiar dacă nu am pretenţia că ar fi ştiinţifice, ci scrise de un pasionat de psihologia modernă, programarea neuro-lingvistică (NLP), analiza tranzacţională şi Spiral Dynamics.

În afară de zecile de linkuri pe care le împărtăşesc aici, am mai scris şi publicat o serie de articole despre stima de sine (în 2007 – articole care nu mai sunt disponibile public), şi am scris, prezentat şi susţinut două dizertaţii de master, ale căror rezumate le găseşti aici:

Măsurarea psihometrică a stimei de sine [link valid de la 6.7.2021] / The Psychometric Measurement of the Self-Esteem [en]

The HR Evaluation through Graphological Analysis and Psychometrically through Metaprograms

  

Articole introductive pentru înțelegerea structurilor personalității

Metatipuri / Meta-types [en] [link valabil de la 16.9.2021]

Across-Messages Communication [en]

The Windmills of Your Mind [en]

Cum să vorbeşti fiecăruia pe limba lui

Structuri ale personalității” se ramifică în 8 subunități

1. Valori.

Valorile sunt obiect de studiu în branding, psihologia personalităţii, NLP şi Spiral Dynamics.

Ce sunt valorile: Valorile din psihologie şi NLP, structuri ale personalităţii / The Values from Psychology and NLP, as Structures of the Personality

Lista articolelor despre valori: link 1 link 2: Valori la 360°: preferințe în personalitate și societate cu definiții, exemple și liste

  

2. Metaprograme

Metaprogramele sunt cărămizile fundamentale, indivizibile, ale personalităţii. Ele sunt măsurate psihometric şi ştiinţific, pornind de la teorii şi clasificări ale NLP-ului.

Ce sunt metaprogramele: Cărămizile fundamentale ale personalităţii / Metaprograms, The Fundamental Bricks of Personality [en] [link valid de la 5.8.2021]

Materiale recomandate despre metaprograme

  

3. Drivere

Teoria driverelor din analiza tranzactionala se bazeaza pe 5 structuri de cognitie si comportament care influenteaza la nivel inconstient individul sa ofere raspunsuri, adesea nepotrivite, la stimulii din jur. Va invit sa accesati primul articol din lista pentru a va familiariza cu aceasta teorie, apoi urmatoarele 5 articole pentru fiecare driver in parte si in cele din urma testul care sa va ajute sa intelegeti care dintre ele il folositi in mod dominant.

Ce sunt driverele

Lista articolelor despre driverele din analiza tranzacţională.  

 

4. Stima de sine

Stima de sine este una din specialităţile mele. Am studiat domeniul atât teoretic cât şi prin cercetare proprie. Am scris zeci de articole, precum şi o lucrare de dizertaţie pe această temă.

Ce este stima de sine: Măsurarea psihometrică a stimei de sine [link valid de la 6.7.2021] / The Psychometric Measurement of the Self-Esteem [en]

Lista articolelor despre stima de sine

  

5. Respectul de sine

Respectul este o structură a personalității cu aplicabilitate intrapersonală și interpersonală.

Ce este respectul: Respect / Respect [en]

The Art of Respecting Others, by Marcus Victor Grant [en]

Lista articolelor despre respect de sine: link 1 link 2:60+ de motive pentru o selecție despre respectul de sine, respectul pentru alții (interpersonal) și demnitate. (link valid de la 1.3.22) [link valabil de la 1.3.2022]

  

6. Demnitate

Demnitatea este o însușire personală ce previne sau răspunde la un abuz și elicitează respect în alții.

Lista articolelor despre demnitate: link 1 link 2: 60+ de motive pentru o selecție despre respectul de sine, respectul pentru alții (interpersonal) și demnitate. (link valid de la 1.3.22) [link valabil de la 1.3.2022]

  

7. Responsabilitate

Am scris despre metaprogramul numit responsabilitate prin împărțirea sa între sub-responsabilitate (iresponsabilitate), responsabilitate echilibrată și supra-responsabilitate (complex de salvator).

Ce este responsabilitatea

Lista articolelor despre responsabilitate: link 1 link 2: Responsabilitatea, între nevoia de responsabilizare și modele de responsabilitate echilibrată (link valid de la 27.4.22) [link valabil de la 27.4.2022]

  

8. Prostie

Ce este un om inteligent? Ce este un om prost? Prostii facem cu toţii. Prostia este incidentală pe parcursul vieţii fiecăruia dintre noi. Dar proşti sunt cei care persistă în prostie, cei pentru care prostia, sub diferitele şi variatele ei forme constituie o trăsătură de personalitate. Dacă cineva este inteligent, nu înseamnă că nu poate fi (sau deveni) prost într-un anumit context, mai ales dacă o face pe-a prostul şi rămâne aşa. Dincolo de normala dilemă: „este corect să consideri pe cineva prost?”, răspunsul, dacă ne referim stricto sensu, este: „da”, însă numai după o verificare în prealabil. În ce constă această verificare? Citeşt mai jos!

Ce este prostia

Lista articolelor despre prostie: Cum poate cineva să fie prost? 

  

9. Liste, exemple și descrieri de valori 

  

Mai multe

Pe alocuri, conținutul cuprins în subcategoria ”structuri ale personalității” se intersectează cu subiecte cuprinse în alte părți ale blogului:

Analiza grafologică este o formă de măsurare a unor aspecte ale personalității. Analiza grafologică te ajută să identifici ce vrei să păstrezi și ce vrei să schimbi la tine. Ce este analiza gafologică. Accesează lista articolelor despre analiză grafologică .

Dacă vrei să afli mai multe despre forme științifice de evaluare a personalității, atunci explorează aici.

Motivația poate fi explorată ca o structură a personalității sau ca o stare pe care ne propunem să o accesăm atunci când vrem să fim performanți. Citește aici o listă de articole despre motivație.

Inteligența emoțională poate fi explorată ca trăsătură de personalitate, ca act de (auto)cunoaștere sau ca skill interpersonal. Eu am ales să o abordez ca skill interpersonal. În acest sens, citește mai multe la subcategoria Inteligență emoțională.

Linia timpului este un concept care ajută la structurarea unor preferințe în personalitate. Are impact mai ales în planificare și organizare, motiv pentru care este încadrată în lista articolelor pentru gestiunea obiectivelor.

Psihologia poporului român este un subiect interesant pentru cei care vor să cunoască modul în care îi influențează cultura din care fac parte.

Dacă vrei să explorezi mai multe forme de (auto)cunoaștere, te invit să accesezi întreaga categorie aici.

Grăbeşte-te! Aceste articole și liste nu vor rămâne veşnic publice!

Acest articol a fost actualizat succesiv pe acest blog la aceste date: 02.07.2011; 19.01.2012; 28.06.2013; 19.01.2014; 17.05.2014; 23.08.2014;30.10.2014;10.07.2015; 27.12.2020; 4.6.2021; 9.6.2021

  

Îți urez lectură revelatoare și explorare productivă!

Marcus Victor Grant

Copyright text © Marcus Victor Grant 2021-prezent, toate drepturile rezervate.

Foto copyright (C) psih. Alexandra „Alice” Gomboş

Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

Un gând despre „Articole despre structuri ale personalităţii

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.