Articole despre structuri ale personalităţii

De foarte mult timp am fost pasionat să studiez, să cercetez şi să scriu despre complexele şi minuţioasele mecanisme după care funcţionează mintea, comportamentul şi limbajul uman.

De aceea, „structuri ale personalităţii” este categoria de pe Discerne care ocupă aproape 90 de posturi din aprox. 500. Cu alte cuvinte, în medie, fiecare al cincilea post de pe Discerne este, sub un aspect sau altul, despre personalitate.

Structuri ale personalităţii este o categorie principală a acestui blog, constituită din sub-categoriile listate mai jos. Aici, găseşti despre despre tipologii de atitudini, motivaţii, comportamente, măsurate prin cercetare; cum pot fi acestea „citite” şi ce spun despre noi. Rolul articolelor din prezenta listă este să te ajute să înţelegi cum funcţionează mecanismele gândirii, emoţiilor şi comportamentelor umane.

(continuă să citești după media ↓)

Copyright (C) psih. Alexandra

Pentru unele din acestea, folosesc un limbaj tehnic, dar îmi place să cred că de aproape 10 ani de când studiez pe cont propriu psihologia şi dezvoltarea personală, am reuşit să dobândesc discernământul de a prezenta şi a propune clasificări pe înţelesul fiecăruia.

Scopul articolelor nu este să fie la un nivel atât de înalt încât să ţi se pară o limbă străină, ci să aducă în universul practic cotidian înţelegerea diferenţelor care fac diferenţa. Uneori, nu trebuie să schimbăm mult ca să producem un efect semnificativ.

Te invit să foloseşti articolele de mai jos ca material de studiu, chiar dacă nu am pretenţia că ar fi ştiinţifice şi nu sunt nicidecum o autoritate în domeniu, ci un pasionat de psihologia modernă, programarea neuro-lingvistică, analiza tranzacţională şi Spiral Dynamics.

În afară de zecile de linkuri pe care le împărtăşesc aici, am mai scris şi publicat o serie de articole despre stima de sine (în 2007 – articole care nu mai sunt disponibile public), şi am scris, prezentat şi susţinut două dizertaţii de master, ale căror rezumate le găseşti aici:

The Psychometric Measurement of the Self-Esteem

The HR Evaluation through Graphological Analysis and Psychometrically through Metaprograms

Grăbeşte-te! Aceste articole nu vor rămâne veşnic publice! Până acum, există 8 sub-categorii încadrate la „structuri ale personalităţii”

 

  

  1. Articole în limba română despre structuri ale personalităţii, scrise de mine şi de alţii şi publicate pe acest blog:

> Valori (27) Subiectul valorilor este unul care întotdeuna mi s-a părut foarte interesant. Valorile sunt obiect de studiu în branding, psihologia personalităţii, NLP şi Spiral Dinamics. O listă completă a acestor articole precum şi explicaţii detaliate privind ce sunt valorile, aici: Valorile din psihologie şi NLP, structuri ale personalităţii.

> Stima de sine (16) Stima de sine este una din specialităţile mele. Am studiat domeniul atât teoretic cât şi prin cercetare proprie. Am scris zeci de articole, precum şi o lucrare de dizertaţie pe această temă. Iată câteva din articolele care sunt publice pe acest blog pe acest subiect în această listă.

> Metaprograme (17) Metaprogramele sunt cărămizile fundamentale, indivizibile, ale personalităţii. Ele sunt măsurate psihometric şi ştiinţific, pornind de la teorii şi clasificări ale NLP-ului. Vezi aici lista cronologică a articolelor.

> Despre prostie (14) Ce este un om inteligent? Ce este un om prost? Prostii facem cu toţii. Prostia este incidentală pe parcursul vieţii fiecăruia dintre noi. Dar proşti sunt cei care persistă în prostie, cei pentru care prostia, sub diferitele şi variatele ei forme constituie o trăsătură de personalitate. Dacă cineva este inteligent, nu înseamnă că nu poate fi (sau deveni) prost într-un anumit context, mai ales dacă o face pe-a prostul şi rămâne aşa. Dincolo de normala dilemă: „este corect să consideri pe cineva prost?”, răspunsul, dacă ne referim stricto sensu, este: „da”, însă numai după o verificare în prealabil. În ce constă această verificare? Citeşt mai jos!

Lista completă: Cum poate cineva să fie prost?

> Drivere (8)

Teoria driverelor din analiza tranzactionala se bazeaza pe 5 structuri de cognitie si comportament care influenteaza la nivel inconstient individul sa ofere raspunsuri, adesea nepotrivite, la stimulii din jur. Va invit sa accesati primul articol din lista pentru a va familiariza cu aceasta teorie, apoi urmatoarele 5 articole pentru fiecare driver in parte si in cele din urma testul care sa va ajute sa intelegeti care dintre ele il folositi in mod dominant. Vezi aici lista cronologică a articolelor despre driverele din analiza tranzacţională.

> Psihologia poporului român (13)

.> Linia timpului (6)

Cei pasionaţi de gestiunea timpului probabil nu ştiu de ce anumiţi oameni reuşesc să fie maeştri în acest domeniu, în timp ce altora le lipsesc cu desăvârşire cele mai elementare cunoştinţe în această arie. Am scris o serie de articole despre anumite trăsături de limbaj, comportament şi gândire („linia timpului„) care domină acţiunile fiecăruia, raportat la timp. Vezi aici lista cronologică a articolelor despre linia timpului

> Piramida nivelurilor neurologice (6)

Am lucrat în februarie-iunie 2014 la extinderea unei serii ample de articole despre piramida nivelurilor neurologice, concepută de către cercetătorul american Robert Dilts. De asemenea, am scris despre acest model în cartea mea recentă, Modelarea din NLP, o cale rapidă spre excelenţă. În iulie 2015, am decis să retrag majoritatea articolelor pe acest subiect și să le pun doar la dispoziția clienților plătitori, la cerere. Totuşi, cele cu linkuri active în această listă au rămas publice.

Alte articole punctuale despre structuri ale personalității:

Cadranul care face lucrurile sa se întâmple

Diferenta dintre gandirea critica si gandirea competitiva, partea I

Diferenta dintre gândirea critică si gandirea competitiva, partea II

Risipa de timp transformată în artă – analiza filmului ”Felicia, inainte de toate”

Unele structuri ale personalităţii pot fi măsurate şi cu ajutorul analizei grafologice. Ţi-am pregătit o listă separată pe acest subiect aici: Lista articolelor despre analiză grafologică

 

  

II. Articole disponibile doar în limba engleză despre structuri ale gândirii, scrise şi publicate de mine pe Analytic Vision

  1. Meta Modalities
  2. Which Are Your Values for Success?

Lectură plăcută!

Acest articol a fost actualizat succesiv pe acest blog la aceste date: 02.07.2011; 19.01.2012; 28.06.2013; 19.01.2014; 17.05.2014; 23.08.2014;30.10.2014;10.07.2015; 27.12.2020

Iti multumesc!

Happy self-discovery!

S-auzim de bine si o zi cu soare!

Marcus Victor Grant

Text Copyright © Marcus Victor Grant 2015-prezent, toate drepturile rezervate.

Foto Copyright (C) psih. Alexandra „Alice” Gomboş

Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

 

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.