Certificatul energetic – un pas spre viitor

După o vărstă toți începem să ne dorim să ne așezăm la casa noastră și implicit să cumpăram una. În momentul în care excluzi din start o agenție de imobiliare, e nevoie să ai tu toate temele făcute, ca și viitor cumpărător. Eu am început să îmi fac temele și am decis să împărtășesc și cu voi un subiect nu tocmai cunoscut dar necesar atunci când dorești să cumperi sau să vinzi o locuință. Din 19 iulie 2013, pentru orice vânzare, recepție sau închiriere a unei locuințe este nevoie de un certificat energetic. Eu stau în chirie din iunie 2013, dar nu am primit din partea proprietarului un astfel de certificat și nu știam de necesitatea acestuia sau de existența lui până acum câteva zile.

Calitatea unei locuințe este dată de mai mulți factori, dar printre cei mai importanți avem consumul redus de energie, atunci când vine vorba de confortul termic interior. Un consum redus de energie asigură proprietarului cheltuieli mici pentru energia termică, electrică și gaze naturale. Tot acest consum redus depinde și prețul unei locuințe, deoarece o casă cu o notă energetică mai mare este mai ușor de întreținut, față de una cu o eficiență energetică mai mică.
Certificatul energetic al clădirii este un document oficial, valabil zece ani de la data emiterii, prin care se atestă performanţă energetică a clădirii şi a instalaţiilor aferente. Acest certificat întregeşte imaginea asupra valorii construcţiei, fiind un instrument util pentru proprietarul clădirii în actiuni privind vînzarea-cumpărarea, renovarea, asigurarea, etc.
Indicatorul de performanţă energetică a clădirii, care constituie elementul esenţial al Certificatului energetic, este “consumul anual de căldură specific pentru încălzire şi apa caldă menajeră“, și se obţine prin raportarea consumului anual de căldură la suprafaţa desfăşurată (utilă) a construcţiei. Acestui consum îi corespunde o notă, iar nota maximă este 100. În funcție de performanța energetică avută, locuința se poate clasifica în 7 clase pe o scală energetică. Clasa A caracterizată prin consumul cel mai scăzut de energie și clasa G prin consumul cel mai ridicat.

clase energetice

Datele tehnice mereu au un impact mare asupra noastră, dar trebuie să știți și practic cu ce vă ajută o reabilitare termică a locuinței.

  • cheltuieli la întreținere mai mici (pentru energia termică), deoarece se va diminua nivelul pierderilor de căldură și implicit al consumului,
  • reducerea emisiilor de noxe,
  • confort mai ridicat,
  • prețul locuinței pe piața imobiliară va crește considerabil.

Cu siguranță vă întrebați care ar fi și costurile unei reabilitări și vă pot spune că acestea depind de materialele din care este construit blocul, de reparațiile efectuate, de vecini în cazul în care acestia au cerut lucrări de reabilitare dar și de calitatea instalațiilor. Costurile unei reabilitări pot fi stabilite doar de specialiști și anume de auditorii energetici pentru clădiri și acestea sunt estimate în urma auditului energetic.

Pentru cei care doresc informații suplimentare, pe lângă certificatul energetic, se poate realiza și o termografie prin care se pot identifica zonele cu pierderi de caldură sau cu infiltrații ridicate de aer. Cum spuneam și mai sus, lipsa sau existența unor lucrări de reabilitare realizate de către vecini, pot influența nota locuinței. Privind imaginile de mai jos puteți înțelege exact diferența dintre un bloc reabilitat termic și unul nereabilitat.

termografie

Acestea fiind spuse, vă recomand și vouă să aflați nivelul energetic al casei în care locuiți și să nu uitați să cereți sau să oferiți în cazul în care doriți să achiziționați sau să vindeți o locuință, un certificat energetic. Energia termică e cea mai scumpă când vine vorba de cheltuielile unei case și dacă putem să economisim în această direcție, de ce să nu o facem?

Încă o dată Spring Super Blog 2015 m-a provocat să ies din zona de confort și mi-a adus și un subiect care îmi va fi de ajutor pe viitor și sper că o să vă ajute și pe voi.

Guest post de Bianca Roxana Ionel. Publicat iniţial aici. Copyright (C) Bianca Roxana Ionel, 14 martie 2015. Dacă ţi-a plăcut acest articol, atunci te invit să citeşti şi acest interviu cu ea şi blogul ei.

biancaionelwebdeveloper

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.