Ce ar trebui să știi înainte să critici un solist care cântă live!

Într-un moment al vieții tale te aflai la un concert live. În fața ta era un solist care cânta prost după parerea ta, pentru că nu cânta piesa exact ca cea originală.

Hai să vedem, tu, esti omul care ascultă muzică, mai exact înregistrările făcute în studio sau mixuri atât de prelucrate de nu mai distingi piesa originală și nici vocea solistului. Urechea ta vrea să audă o imitație perfectă a ceea ce tu auzi zilnic în căști, dar hai să îți spun ceva: ceea ce tu asculți zilnic nu e real! Vrei să vezi cum sună originalul, mergi în studio când se înregistrează un viitor super hit și află!
Îți place un artist sau o formație, ascultă acea formație cum cântă live și apoi vorbim. Și aici va fi o problemă, pentru că sunt atât de multe înregistrări live prelucrate în studio și inginerii de sunet își fac munca atât de bine, încât ai impresia că artistul tău preferat sună genial de bine și live.
Caută o înregistrare a unui fan înrăit, făcută într-un concert, o înregistrare care să te facă să auzi vocea reală, sau aproximativ reală, exceptând efectele puse pe voce, de care se bucură orice cântăreț.
Nu am să-ți spun că tot ce e în industria muzicală e fals, dar am să-ți spun că totul e prelucrat, ajustat, ajutat de oamenii din spate, de băieții de la sonorizare, care uneori, merită mai multe aplauze decât solistul de pe scenă, pentru că ei sunt cei care au făcut ca acel concert să sune genial de bine. Și totuși, nu va suna niciodată ca piesa pe care o asculți tu în căști, dar pe artistul tău preferat nu îl critici, pentru că te-ar critica alții pe tine, că ai curaj să faci asta.

Mai jos o poți asculta pe Celine Dion, fără efecte pe voce, fară backing vocals. Așa se pregăteşte ea pentru a cânta!

(continuă să citești după media ↓)

Să revenim la solistul catalogat de tine prost, afon eventual, pentru că nu știi explicația din dex a acestui cuvânt, dar demn de criticile tale. Ce știi tu despre el? Nimic. Stai liniștit, nu ești singurul, dar poți afla mai jos câteva detalii din culise.

Omul din fața ta cântă diferit piesa față de original pentru că…

nu e solistul original,

…așa o simte,

…și-a pus amprenta lui personală pe acea piesă,

…e posibil să atingă note pe care nici solistul original nu le atinge, dar tu nu știi asta,
…nu vrea să copie o piesa, ci vrea să îi dea un plus de originalitate în stilul lui.

Ce nu mai știi despre omul din fața ta e că…

…a studiat piesa care o cântă cel puțin o săptămână în continuu și simte că nu a fost suficient, niciodată nu va fi suficient,

…posibil să aibă emoții și se luptă să nu le arate,

…posibil să aibă o durere infernală de cap, sau o dramă în viața lui personală și da tot ce poate pentru a fie acolo pentru tine, să îți transmită sentimente pozitive, în timp ce tu îl critici,

…posibil să fie singurul lui moment în care se simte împlinit pe deplin,

…piesa care o cântă îl reprezintă și e o poveste din viața lui,

…dacă nu respiră corect se duce naibii piesa,

…datul ala din mână sau din picior, nu e un tic nervos prost, ci îl ajută să-ți ritmul, care dacă îl pierde, iar se duce piesa,

…gândește cuvintele înainte să le pronunțe pentru a-și doza corespunzător aerul,

…pentru o notă de aia lungă si frumoasă, a muncit luni de zile,

…pentru un Fa2, care posibil să nu știi ce e ală, a muncit alte luni de zile,

…pentru tot momentul lui, a muncit, a transpirat, s-a dat cu capul de pereți și și-a rost unghiile de nervi multe nervi.

Lista e lungă, dar ca să înțelegi un concert live în primul rând trebuie să fii open-mind și să îți lași criticile acasă. Dacă vei să critici, fă un conservator, cântă în fața unui public, transmite acelui public ceva, fii perfect din punct de vedere tehnic și apoi cataloghează un solist ca fiind prost sau afon.

Detalii tehnice care nu le știi despre un concert live:

1. Acustica unei săli poate fi un avantaj sau un dezavantaj

2. Echipa de la sunet te poate ajuta, sau îți poate strica momentul dacă nu știe ce face la butoane
3. Un microfon pe care în general se prezintă, nu va suna la fel de bine ca unul dedicat pentru cântat, și asta face diferența la un live

4. Monitoarele și nu ale de la calculator, ci alea în care orice solist ar trebui să se audă, sunt un must have într-un concert live.

Dincolo de tot, fiecare om de pe scena se luptă zilnic cu el, cu temerile lui, cu mintea lui și uneori chiar și cu vocea lui. Nu poți înțelege și nu poți fi obiectiv, dar poți să asculți și dacă nu îți place ești liber să pleci.

Nu toți se nasc cu talent, dar cei mai puțin talentați sunt cei care muncesc cel mai mult. Nu mai critica soliști care cântă live, în condițiile în care la Romanian Music Awards s-a făcut playback.
Îmi pare rău să o spun, dar publicul din România e atât de închis la minte, încât aplaudă un playback făcut de o tipă mai mult dezbărcată decât îmbrăcată sau de un tip super lucrat la sală, și critică un live, critică un moment cântat din suflet și plin de emoție, critică un cover, pentru că nu sună ca originalul. Vocea la noi stă în fuste prea scurte și bluze prea decoltate pentru că te distrage de la ceea ce urechile tale ar putea auzi. Așa e mai simplu, iar când vine “afonul ăla de face coveruri” în fața ta și cântă, îmbrăcat decent, tu râzi și critică-l, că a îndrăznit să fie diferit și a îndrăznit să cânte live. Înainte să critici, vezi dacă tu poți cânta corect două note în fața unui public format din oameni ca tine.

Țara e plină de voci, de formații care cântă live și o fac genial de bine, dar din cauza unor oameni care critică fără cap, care aplaudă playbackuri, acele voci nu contează și nu sunt apreciate la adevărata lor valoarea. Data viitoare când mergi la un concert live, încearcă să îți amintești de ce am scris mai sus și poate îl vei privi pe cel din fața ta diferit, în sensul bun și poate le vei spune și celor din grupul tău ce crezi și ce ți-a schimbat părerea.

Guest post de Bianca Roxana Ionel. Copyright (C) Bianca Roxana Ionel, 2015-prezent. Publicat iniţial pe blogul autoarei.

Publicat de Marcus Victor Grant

 

biancaionelwebdeveloper

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.