Sf Apostol Andronic, creştinător al dacilor – 17 maiSf Ap Andronic a propovaduit si in partile Bihorului. In sec I dupa Hristos alaturi de alti apostoli pune bazele crestinismului in mai multe zone ale lumii printre care si la sud de Dunare si in Campia Panonica unde a stat o perioada mai lunga ca episcop. In aceasta perioada a propovaduit si in vestul Romaniei pana la M-tii Apuseni. Biserica il praznuieste la 17 Mai.

Sf Ap Andronic face parte din cei 70 de apostoli, asemenea lui Pavel cu care era si rudenie. Andronic a primit credinta crestina inainte de unchiul sau Pavel iar in calatoriile sale misionare l-a insotit in foarte multe locuri, umbland astfel in intreaga Asie si Europa. Propovaduind la sud de Dunare impreuna cu Ap Pavel si alti ucenici ai acestuia, Sf Andronic impreuna cu Sf Ap Epenet intemeiaza o episcopie ortodoxa la Sirmium (azi Moravita in Serbia). In episcopiile intemeiate au hirotonit preoti si episcopi care au propovaduit si in nordul Dunarii, in Dacia. Dupa plecarea din Sirmium se desparte de ceilalti apostoli si urca spre nord impreuna cu Sf Iunia, ajutatoarea sa, pana in Campia Panoniei unde infiinteaza o episcopie. Ramane o perioada ca episcop al acestei cetati propovaduind evanghelia la popoarele pe care le-a gasit aici, inclusiv la dacii liberi din tribul predavensilor care populau si locul dintre cele trei crisuri (Negru, Alb si Repede – dupa denumirile de azi). Impreuna cu Sf Iunia a reusit sa increstineze multi dintre inchinatorii la idoli din aceste tinuturi.

Dupa ce a propovaduit in aceste locuri a mers in Imperiul Roman unde crestinii erau prigoniti. Imparatul Traian, un inversunat prigonitor al crestinilor, era politeist. In timpul domniei acestuia, Andronic ajunge in Evghenia unde primeste mucenicescul sfarsit impreuna cu Iunia si alti propovaduitori ai crestinismului. Trupurile lor au fost aruncate in camp pentru a fi mancate de fiare iar crestinii le-au ingropat cu cinste noaptea in ascuns. In locul unde au fost ingropati se savarseau tamaduiri si minuni, multi demonizati se izbaveau. Dupa incetarea prigoanei in Imperiul Roman arhiereul cetatii Evgheniei, impreuna cu clerul si poporul, au dezgropat trupurile mucenicilor si au vazut ca acestea erau neputrezite si izvorau miros de mir. Sfintele lor moaste au fost aduse in biserica din Evghenia unde le-au asezat cu mare cinste. Despre patimirea Sf Ap Andronic si a Sf Iunia, mentioneaza si Ap Pavel in epistola catre Romani: „Imbratisati pe Andronic si pe Iunias, cei de un neam cu mine si impreuna inchisi cu mine, care sunt vestiti intre apostoli si care inaintea mea au primit pe Hristos” (16:7).

Trecerea prin aceste locuri a unui apostol arata ca invatatura crestina a fost primita de catre stramosii nostri direct de la ucenicii Mantuitorului, poporul roman nefiind increstinat de alte popoare care au venit ulterior sfintilor apostoli pe aceste meleaguri. Se cunosc cele trei cetati de pe malul Dunarii – Histria, Tomis si Calatis unde sfantul apostol Andrei a infiintat episcopii. Aici, impreuna cu Apostolul Filip, a hirotonit preoti si episcopi care au propovaduit crestinismul mai departe pe cuprinsul intregii Dacii. De asemenea episcopii si preotii hirotoniti de Sf Pavel si ucenicii sai la sud de Dunare au propovaduit evanghelia in nordul Dunarii. Acesta a fost inceputul increstinarii si formarii poporului roman, cu cateva decenii inainte de cotropirea romana. Atat latinii cat si slavii putem spune ca au avut un rol important in raspandirea crestinismului insa nu au fost cei care au pus bazele credintei crestine pe teritoriul locuit de stramosii nostri. Cu alte cuvinte credinta noastra are radacini apostolice (direct de la sfintii apostoli) si nu a fost implementata prin intermediul sau sub influenta altor popoare care s-au intersectat cu noi de-a lungul istoriei.

Ieromonah Eftimie Mitra

 

Bibliografie
„Vietile Sfintilor” pe Mai si Februarie, Editate de Man Sihastria, 2005

„Istoria Bisericii Ortodoxe Romane”, de Mircea Pacurariu, Sibiu 2007

 

Preluat de aici.

Un gând despre „Sf Apostol Andronic, creştinător al dacilor – 17 mai

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.