Recenzia cărţii „Afectivitatea bărbatului” de Walter Riso

what-men-want-600x250

Nu e nici un secret că iubesc să citesc și am o pasiune pentru cărțile cu o anumită tentă psihologică sau axate de dezvoltarea personală. Astăzi scriu o recenzie a cărţii Afectivitatea bărbatului de Walter Riso.

Coperta spune foarte clar, că e genul de carte dedicată femeilor pentru a înțelege bărbații. Eu aș spune că această carte ar trebui să fie citită în special de bărbați, pentru a se putea ei înțelege. Hilar sau nu, bărbații din ziua de astăzi au nevoie să se descopere, să se accepte și să înceteze în a își reprima sentimentele pozitive.

Cartea începe încă din primele pagini cu descrierea bărbatului ideal realizată de o domnișoară de 19 ani.

Mi-ar plăcea să fie sigur pe el, dar să-și scoată la iveală din când în când și latura sensibilă;tandru și iubitor, dar nu respingător de dulce; să aibă succes, dar să nu fie obsedat de carieră; să-mi dea atenție, dar să nu fie sufocant; intelectual, dar să aibă și mâini dibace…“. Mai în glumă, mai în serios, cred că asta ne dorim toate, dar din păcate, acest tip de bărbat, după părerea autorului cărții s-ar încadra într-un caz mai mult decât interesant de bărbat cu personalitate multiplă. El explică mai apoi că nu e ușor să fii și sensibil și puternic și tot așa…

Acum vine întrebarea mea? Oare descrierea de mai sus, nu se poate aplica pe profilul unui om echilibrat din toate punctele de vedere? Cred că am putea găsi ușor femei care să corespundă acelui profil, de ce ar fi atât de greu să găsim și bărbați? Sau sunt, dar undeva internați într-o secție de psihiatrie și puși sub lupă?

Partea I a cărții începe sub întrebarea “Care sex tare?” și pot spune că este interesantă trecerea de la bărbații din Evul Mediu, la bărbații din zilele noastre și la toată presiunea pe care cultura o pune asupra bărbatului. Mai exact, cultura a pus ștampila “bărbatul e puternic” și această ștampilă pusă acum mii de ani pare să devină tot mai greu de suportat. Mi-a plăcut principiul pe care toți bărbații ar trebui să îl împărtășească, “pentru a deveni bărbat și a fi recunoscut ca atare trebuie să suferi“, dar mi-ar fi plăcut să se specifice și tipul de suferință, fizică sau sufletească. Bărbatul este descris ca un om care este supus multor raționamente străvechi nu tocmai corecte și se subliniază faptul că toate aceste presiuni îi nasc trei mari slăbiciuni psihologice: frica de frică, frica de singurătate afectivă și frica de eșec.

Partea a II-a a cărții pune sub semnul întrebării capacitatea bărbatului de a iubi.

Bărbatul este plin de scurtcircuite emoționale, într-o lume în care “noi, bărbații, depunem mai multe eforturi pentru a ne scoate la iveală latura masculină agresivă, pe când femeile se străduiesc să-și arate mai degrabă latura tandră a feminității“, după cum spune Walter Riso. Afirmațiile lui m-au pus pe gânduri și au dus la o inversare totală a rolurilor impuse de societate. Ajung să mă întreb, dacă noi femeile suntem sexul puternic, noi suntem cele capabile să facem față la orice și bărbații sunt sexul slab, de care noi trebuie să avem grijă și să îi menajăm de orice ce i-ar pune în dificultate?!

Când vine vorba de reprimarea sentimentelor la bărbați, aflăm tot din carte următoarele: “dacă îmi exprim liber toate sentimentele înseamnă că sunt slab și efiminat, deci vom fi cu siguranță respins, dacă mă lepăd de scutul raționalității atunci voi fi la mâna tuturor, iar ei vor profita de mine“. Încă o dată, cartea confirmă că bărbații nu pot găsi o cale de mijloc, și sunt plini de teamă și neîncredere.

Într-un final, toate aceste dificultăți sunt puse pe seama incapacității noastre, ca rasă umană, de a accepta un bărbat elibarat din punct de vedere emoțional. Și aici, pot susține cu ușurință ideea autorului, pentru că trăim într-o lume în care contează mai mult părerea celor din jur, decât fericirea noastră.

Cartea mai descrie câteva tipare ale bărbatului: bărbatul dependent-imatur, bărbatul culpabil-docil, bărbatul schizoid-ascetic, bărbatul agresiv-nimicitor, bărbatul cameleon și bărbatul bine structurat din punct de vedere afectiv.

Partea a III-a descrie sexualitatea bărbatului – o problemă încă nerezolvată. E o analiză mai mult psihologică și strâns legată de educația primită și de felul în care bărbatul își exprimă sentimentele când vine vorba de sexualitate. Aflăm că “pentru bărbați sexul este ca o poartă: dacă le place ceea ce găsesc dincolo de ea, intervine și iubirea“, în timp ce la femei poarta este reprezentată de iubire și abia dacă sunt mulțumite trec la pasul următor. Cazul ideal, este întâlnirea celor doi la mijlocul drumului.

Sexualitatea demnă înseamnă sexualitatea care respectă integritatea psihică atât a bărbatului, cât și a femeii. Ea nu înjosește și nici nu viciază pe nimeni întrucât nu provoacă dependență, nici nu se comercializează.

Cartea se încheie cu un epilog, sau mai exact un manifest de eliberare a afectivității bărbatului. Citind cartea, am conștientizat cât de norocoase suntem noi femeile. Noi putem simți teamă, putem fi slabe și cere ajutorul, putem face greșeli, eșua financiar, ne putem renega agresiunea și putem trăi în pace, ne lăsam pradă emoțiilor și ne exprimăm sentimentele pozitive și fizic și verbal, noi petrecem timp cu familia și suntem loiale. Noi femeile, suntem oameni și toate aceste trăiri ar trebui să fie simțite și de bărbați fără teamă și fară prejudecăți.

Cartea în sine, este o invitație la cunoaștere și recunoaștere, și o recomand în special bărbaților, pentru a fi ceea ce vor și pentru a se regăsi în ceea ce îi definește fară a se simți inferiori celorlați.

Guest post de Bianca Roxana Ionel. Copyright (C) Bianca Roxana Ionel, 2015-prezent. Publicat iniţial pe blogul autoarei.

Publicat de Marcus Victor Grant

biancaionelwebdeveloper

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.