7 întrebări-cheie înainte de a-ţi asuma sarcini

  

1.Va mai conta asta pentru cineva peste 5 ani?

Dacă nu, atunci deleag-o. În 2004, am început să urmez programe în dezvoltare personală. Una din evaluările de atunci era excesiv de optimistă, iar în 2009, considerând cei 5 ani care au trecut, nu îndeplinisem tot ce îmi propusesem. Am ajuns la concluzia că era o chestiune de delegare şi de a monitoriza atent gestiunea obiectivelor mele personale. Unele lucruri care mă preocupau atunci nici nu mai contau pentru mine în 2010. Acum, în 2015, când traduc acest articol din engleză, nici nu mai ţin minte despre ce evaluare era vorba.

  

2. Este necesar să fie imediat?

Există două criterii pentru planificare: urgenţa şi importanţa. Fă un chart imens cu notiţe lipicioase (nu mă întreba câte sarcini am pus acolo).

Photos-0214 Photos-0213

Uneori, este uşor să te ocupi de sarcini puţin urgente pentru că ai mai puţină presiune pe a le termina. Acest comportament ajută sarcinile importante, dar neurgente să nu fie planificate şi adaugă presiune pe gestiunea obiectivelor.

  

3. Poate fi îndeplinit de altcineva?

De ce ai vrea să faci un lucru pe care l-ar putea face altcineva? Majoritatea oamenilor nu realizează cât timp le este de fapt furat în timp ce sunt atenţi la solicitările celorlalţi.

  

4. Ai competenţele pentru această sarcină?

Românii spun: „Nu faci ceea ce vrei, ci ceea ce trebuie făcut”. Asta e ceva care explică de ce în România, pentru un anunţ pentru poziţia de key account manager, cea mai mare parte din aplicanţi nu au nicio experienţă în acel domeniu. Vor aplica 50 de barmani, 100 de studenţi, 40 de secretare, 20 de consultanţi, 70 de vânzători şi poate accidental vreo 10 oameni care au lucrat efectiv drept key account manager. Şi, ţine minte, dacă vrei să găseşti de exemplu o secretară, trebuie să găseşti pe cineva al cărui vis este să devină secretară!

  

5. Îţi place sarcina asta?

Dacă nu, atunci ceea ce faci de obicei este să-ţi îndeşi pe gât ceva care n-o să-ţi placă deloc. Aşa devii frustrat(ă). Şi vei fi numai tu de învinovăţit!

  

6. Cine ştie să facă asta mai bine decât tine?

E plăcut să te gândeşti că eşti bun la o mulţime de lucruri. Şi s-ar putea să fii. Dar eşti cel mai bun? Doar în anumite arii. De ce ai prefera să suporţi consecinţele unui curs previzibil de acţiuni atunci când ştii că altcineva s-ar descurca mai bine? Fii onest(ă)! Nu ai timp de irosit îmbunătăţind anumite abilităţi de care de fapt nu-ţi pasă.

  

7. Este o prioritate între scopurile şi sarcinile la care lucrezi?

Dacă nu, scrie ideea şi planifică realizarea ei pe mai târziu. Tu doar concentrează-te pe ceea ce ai planificat. Ar putea să fie o mulţime de idei bune care să te distragă (se numesc, în ciuda bunelor intenţii, „hoţi de timp” şi „autosabotaje”. Managementul nu e tărâmul de joacă al ideilor, ci este câmpul implementării şi controlului. Comportă-te în consecinţă.

  

Traducere a articolului 7 Key Questions Before Assuming Tasks de Ştefan Alexandrescu, publicat iniţial pe Analytic Vision la 14 ianuarie 2010. Reprodus de aici. Copyright © Ştefan Alexandrescu 2010 pentru versiunea în limba engleză. Copyright © Ştefan Alexandrescu, 2015, pentru versiunea în limba română

Reclame

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.