Românii lucrează slujbe pe care le urăsc pentru a putea cumpăra proprietăţi care nu le plac

A nu fi angajat în România este mai degrabă un stigmat socio-cultural. Funcţionează ca un sistem interesant.

Românii au pierdut aproape toate proprietăţile în timpul comunismului. Pentru a compensa, noile generaţii au vrut propriile lor case, propriile locuri. Necazul era că aceste case şi locuri eraun acelaşi mediu cultural. Noile apartamente construite după Revoluţie nu puteau compensa în cantitate ceea ce comunismul obţinuse prin forţă de muncă ieftină, reducerea datopriilor, înfometarea propulaţiei şi îngrămădirea în apartamente de bloc precum în cutii de sardine.

Prin urmare, drumul către deţinerea propriilor case obţinute de tinerii la începutul carierei era prin împrumuturi, care s-au accelerat între 2000-2009. pentru a obţine un împrumut bancar, în cele mai multe cazuri, trebuia să fii angajat. Era mai uşor să iei un împrumut bancar ca individ decât ca afacere. În continuare, asta e valabil.

Un alt lucru pe care l-ai putea găsi surprinzător, dar care cred că a avut o contribuţie mare la asta, este faptul că ceauşescu a vrut ca oamenii să poată asculta foarte uşor vecinii, ca să fie mai uşor să se raporteze unii pe alţii la Securitate, aşa că a creat blocuri de apartamente cu pereţii subţiri. Ce vrea fiecare adolescent? Să asculte muzică tare. Ghici ce! În România, nu poţi să faci asta, pentru că îi deranjezi pe vecini şi ar putea să cheme poliţia . Măcar dacă au şi ei propria casă, trebuie să fie respectate propriile lor reguli şi nimeni să nu îndrăznească să-i deranjeze!

Prin urmare, strategia de coping pe care fiecare adolescent l-ar folosi a devenit (cel puţin, până s-a dezvoltat şi în România piaţa căştilor) indisponibil. Gândeşte-te acum şi la alte lucruri zgomotoase pe care ţi-ar place să le faci în privat. Şi acestea sunt limitate, deoarece… desigur, vecinii ar putea să te audă.

De fapt, care este strategia de coping preferată a românilor? Se duc în vacanţă. De obicei, în altă ţară şi nu doar pentru că turismul românesc este un dezastru şi este mai scump decât în ţările străine, dar de asemenea îi oferă individului prilejul de a demonstra ceva. „Ha, ha, am fost în insulele Canare!”, către alţi români care nici nu ştiu unde se află insulele Canare.

Acum, toate acestea pentru români sunt redundante, dar sunt foarte specifice mai ales în România, dintr-o perspectivă istorică, pentru ceea ce vedem astăzi în brava nouă lume românească. Acestea pot fi deosebit de utile pentru cei care nu înţeleg mecanismele care se găsesc în dedesubtul cultural românesc, dar mai ales pentru cei ce doresc să investească în România.

Aş putea să vehiculez nişte cifre din cercetările româneşti pentru a-mi demonstra punctul de vedere, dar nu aş şti de unde să încep. E precum acel banc: „După cercetări îndelungate, s-a ajuns la concluzia că cea mai mare concentraţie de vitamine se găseşte în farmacii şi în magazinele naturiste”.

  

Traducere a articolului Romanians Work Jobs They Hate So They Can Buy Properties Without Enjoying Them de Ştefan Alexandrescu, publicat iniţial pe Analytic Vision la 20 februarie 2010. Reprodus de aici. Copyright © Ştefan Alexandrescu 2010 pentru versiunea în limba engleză. Copyright © Ştefan Alexandrescu, 2015, pentru versiunea în limba română

3 gânduri despre „Românii lucrează slujbe pe care le urăsc pentru a putea cumpăra proprietăţi care nu le plac

  1. […] Unii se legitimează cu bani pe care nu i-au muncit, ca să cumpere lucruri pe care nu le vor, pentru a-i impresiona pe oameni care nu le plac. Alţii se legitimează cu vise pe care nu le-au îndrăznit în copilărie, ca să înfăptuiască sarcini pe care nu le vor, pentru a nu-i dezamăgi pe cei care-i sufoca cu dragostea lor prost înţeleasă. Deşi după cum explicam aici, în România există un alt tip de individualism decât cel din Occident, se pare că modelul a prins cu succes la români. […]

    Apreciază

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.