Scurt/4: Istorii de inimă neagră (2014)

Premiera: 28 noiembrie 2014

Textul mai jos este adaptare după Cinemagia

Omnibusul Scurt/4: Istorii de inimă neagră e compus din scurtmetrajele O lume nouă (regia: Luiza Pârvu, scenariul Toma Peiu), Trece şi prin perete (regia şi scenariul: Radu Jude), Kowalski (regia şi scenariul: Andrei Creţulescu) şi Să mori de dragoste rănită (regia: Iulia Rugină scenariul: Iulia Rugină, Ana Agopian şi Oana Răsuceanu). Filmele sunt legate din punct de vedere tematic: toate vorbesc despre moarte, pe diferite tonuri.

O lume nouă (co-producţie România-Ungaria-SUA) spune o poveste cu emigranţi români din Pennsylvania anului 1908. Cizmarul Petru o întâmpină pe Ana, soţia vărului său, în casa lor din Lumea Nouă… Protagonişti sunt Florin Penişoară, Olimpia Melinte, Ioan Ardelean şi Ioan Boeriu. O melodie surprinzătoare semnată Grigore Leşe acompaniază această poveste inspirată din fapte reale.

Trece şi prin perete (distins cu Menţiune specială la Cannes 2014 – Quinzaine des realisateurs), o are în centrul atenţiei pe micuţa Sofia, care nu poate să adoarmă deoarece se aud plânsete de la vecini: este priveghiul unui tânăr care s-a sinucis… Sofia Nicolaescu, Marcel Horobeţ, Ion Arcudeanu şi Gabriel Spahiu sunt protagoniştii acestei istorii inspirate de Cehov.

Kowalski pleacă de la o premisă cumva clasică – trei bărbaţi se întâlnesc într-un pub, la ceas de seară – şi ajunge la o concluzie pe cât de inevitabilă, pe atât de sângeroasă, într-un plan-secvenţă de 17 minute. Rolurile principale sunt interpretate de Andi Vasluianu, Şerban Pavlu şi Dorian Boguţă, cărora li se adaugă Rodica Lazăr, într-o apariţie specială.

Să mori de dragoste rănită este o poveste suprarealistă despre dragoste şi moarte, cu Adina Şteţcu, Paul Radu, Dragoş Sora şi Eugen Matei Lumezianu în distribuie. Câştigător al Premiului pentru Cel mai bun Scurtmetraj Românesc la TIFF 2014, filmul beneficiază de prezenţa extraordinară, într-o ipostază cu totul neaşteptată, a Angelei Similea.

Comentariu personal:

Ideea de a reuni mai multe scurt-metraje într-un lung-metraj (omnibus) a mai fost folosit anul acesta în proiectul Love Bus: Cinci poveşti de dragoste din Bucureşti, un eşec despre care am scris aici. Totuşi, luând în considerare că este vorba despre 4 scurt-metraje care au fost premiate separat şi care au fost reunite în virtutea temei comune, trebuie să aplaudăm acest gest extraordinar de comunicare între autorii acestora şi să sperăm că asemenea demersuri vor deveni tot mai practice, atâta timp cât, aşa cum este cazul cu acest film reuşit, întregul va fi mai bun, calitativ, decât părţile individuale. Premisele sunt pozitive, de aceea aleg să vă recomand cu încredere să mergeţi să vedeţi acest film la cinema acolo unde va rula, pentru că sigur nu veţi mai avea ocazia să îl vedeţi în alte circumstanţe prea curând.

Eu l-am văzut de curând şi aş vrea să scriu comentariile mele despre fiecare din cele 4 episoade care-l compun.

O lume nouă are o atmosferă apăsătoare, sumbră, iar personajele sunt puse într-o situaţie gravă, pe care scenaristul o dezvoltă în aşa fel încât spectatorul să se identifice cu personajele şi să le simtă drama interioară – lucru reuşit din plin şi cu ajutorul actorilor. Scenografia, costumele şi imaginea de asemenea contribuie la crearea unui cadru credibil, evocând printr-o situaţie din trecut starea veşnic trecută prin cazne a emigrantului român, la a cărui dramă interioară este amplificată de presiunea externă. Punctajul meu: 7/10

Trece şi prin perete este o felie de viaţă dintr-o seară în care putem observa cum lucrurile pe care le spune un bunic pot afecta percepţiile pe care un copil le are. Numele personajului este Sofia, ceea ce înseamnă înţelepciune. Sofia caută să fie ocrotită, păzită de un pericol pe care nu îl cunoaşte, nu îl înţelege. Bunicul ei, prin acţiunile şi vorbele sale, nu ajută mult la această situaţie. Dincolo de tema legată de moarte, filmul suprinde mai degrabă lipsa de comunicare între generaţii. Cu toate acestea, fie valoarea filmului mi-a scăpat, fie am avut la sfârşit un mare: „ei, şi?”, drept pentru care punctajul meu este 5/10.

Kowalski are un umor negru original, iar asta îl conferă o calitate deosebită, la care se adaugă interpretarea personajelor şi faptul că întregul film este alcătuit dintr-un singur plan. Povestea tipului tare care se înmoaie în faţa unui cămătar prilejuieşte un fel de năzbâtie românească cu gangsteri, un film românesc cu stil care se merită savurat mai degrabă decât comentat. Clubul în care se desfăşoară acţiunea este bine ales, iar faptul că ceea ce vorbeşte rusul nu este subtitrat adaugă o frustrare interesantă pentru spectator. Punctajul meu: 7/10

Să mori de dragoste rănită este o ilustrare cu umor a modului prin care unii oameni ajung să devină obsedaţi de modelele pe care le reprezintă vedetele, astfel încât nu-şi mai trăiesc viaţa după aşteptările proprii, ci după modul în care imaginaţia lor se lasă influenţată de opera artistului. În cele din urmă, personajele evadează din povestea pe care au scris-o pentru a reuşi să se regăsească pe sine, într-un final suprarealist. Un film trăznit şi neconvenţional, care are o anumită sclipire de geniu. Dacă Iulia Rugină continuă să-şi dea cu stângul în dreptul în filmul de lung-metraj, e o veste bună că măcar încă mai e în stare să regizeze şi să scrie scurt-metraje de calitate. Punctajul meu: 7/10

Punctaj final: 6.5/10

Vizionare plăcută şi la mai multe omnibus-uri de calitate!

Cronică a filmului aici.

Trailer  

Anunțuri

2 gânduri despre „Scurt/4: Istorii de inimă neagră (2014)

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s