Bune practici în HR – ediţia despre coaching în HR

Asociaţia 4Career, o echipă de consultanţi şi traineri tineri şi ambiţioşi ce a consiliat peste 3000 de persoane în România în anul 2014 şi Asociaţia Naţională a Recrutorilor (care sustine, in mod real si in aceeasi masura, recrutorii, companiile romanesti de resurse umane, si persoanele care isi doresc un loc de munca, la inceput de drum sau nu, sau care cauta o alta oportunitate de cariera) organizează în miercurea din fiecare a treia săptămână a lunii un eveniment intitulat Bune practici în HR. Este singurul eveniment din Romania de dezvoltare si formare profesionala continua pentru practicieni in H.R. care a strans la activ cateva zeci de editii, în mai multe oraşe ale ţării: Bucureşti, Timişoara, Braşov şi Ploieşti.

Următorul eveniment va avea loc pe 18 martie 2015. Vă scriu, cu ocazia aceasta, câteva impresii de la participarea mea la întâlnirea care a avut loc miercuri pe 18 februarie 2015.

În primul rând, datorită faptului că am participat la multe asemenea evenimente, am un standard de exigenţă destul de ridicat faţă de conţinutul şi organizarea lor, însă m-a atras subiectul serii, despre practica de coaching în dezvoltarea organizaţiilor, aşa că am venit să-i ascult pe cei 4 invitaţi la eveniment, care şi-au împărtăşit viziunile şi experienţa, pornind de la ce au învăţat şi mai ales aplicat.

Organizarea a fost foarte bună. Locaţia este de primă clasă, la hotel Marshall Gardens (Calea Dorobanţilor 50B), iar desfăşurarea evenimentului a fost pregătită cu multă migală de toţi membrii echipei de organizare, întotdeauna disponibili. La eveniment s-a servit şampanie, iar la sfârşitul serii, participanţii au putut câştiga premii oferite de sponsori, între care şi un exemplar din cartea Căile persuasiunii în negociere.

Evenimentul este important pentru că oferă un cadru generos de relaţionare între participanţi. Cu toţii împărtăşind arii comune de interes şi de specialitate, sunt invitaţi să se cunoască şi să afle cum pot colabora între ei şi cum pot aduce mai multă plusvaloare organizaţiilor din care participă. Desigur, depinde de participanţi să fructifice aceste oportunităţi.

Aşadar, tema „Coaching în HR” a fost abordată mai întâi de prezentarea lui Anca Sima şi Gabriela Badina, apoi de cea a lui Adriana Petrescu şi Liviu Cioncu.

Anca Sima şi Gabriela Badina au o formare de specialitate în coaching pe filiera Metasysteme a lui Alain Cardon, ceea ce reprezintă una din cele mai bune (şi vechi) şcoli de coaching pe piaţa din România. Anca Sima are formare în psihoterapie integrativă şi are experienţă în management de mai bine de 15 ani. Gabriela Badina a lucrat la un nivel foarte înalt, cu sute de angajaţi şi în mai multe ipostaze în companii multinaţionale şi are o abordare foarte tranşantă şi pragmatică a domeniului – oare să aibă legătură cu faptul ca la bază este inginer constructor hidrotehnist? De asemenea, mi-a plăcut că se remarcă prin diplomaţie.

Dintre ideile pe care mi le-am notat din prezentarea lor (sau din concluziile mele):

– nu putem să-i conducem pe oameni prin a-i spiona

– echilibrul între viaţa personală şi viaţa profesională se realizează antrenând oamenilor abilităţi – acestea le vor folosi în orice context în viaţă (îţi antrenezi abilitatea de ascultare la lucru şi ai să vezi că ai s-o ai şi acasă)

– contractul de confidenţialitate între coach şi client nu se potriveşte cu aşteptarea managerului de a şti ce se întâmplă în detaliu sau de a influenţa procesul

– companiile care plătesc pentru coachingul angajaţilor trebuie să-şi asume riscul ca aceşti angajaţi şi-ar putea manifesta libertatea de a se retrage din organizaţie

coachingul nu este despre a da soluţii

– centrarea pe rezultate este aici şi acum, pe când obiectivul este acolo, undeva departe, şi trebuie să ajungi la el – prin rezultatele zilnice

– coachingul produce deranj, ca orice proces de dezvoltare; nimeni nu vine la coaching din prima, ci pentru că a încercat multe alte lucruri care n-au funcţionat

– înainte să te gândeşti ce vrei de la celălalt trebuie să te gândeşti cum eşti tu când primeşti ceea ce vrei şi să pui această atitudine în faţă (exemplul dat pt femei: vrei un bărbat să te iubească? întrebă-te cum eşti tu când eşti iubită)

– metaforă: feed-back-ul e cum se simte corpul înainte de antrenament, iar feed-forwardul e starea în care trebuie să se găsească corpul înainte de antrenament

– omul din HR care luptă pentru respectarea drepturilor angajaţilor trebuie să câştige credibilitate în primul rând prin a-i respecta, nu prin a-i umili punându-i să stea la coadă pentru o adeverinţă

– scoteţi-l pe „de ce?” din vocabular

– întrebare puternică pentru clientul în coaching: acest comportament se aseamănă cu ce anume din ceea ce faci în acel context?”

Participanţii au adus în discuţie frustrările obişnuite: cum să se facă auziţi de manageri (prin ascultare activă şi persuasiune), cum împacă dorinţele managementului cu nevoile angajaţilor şi o mulţime de întrebări care căutau soluţii. Dar coachingul nu este despre a da soluţii.

Adriana Petrescu, ce ţine la FXNet emisiunea Serile Adrianei de la 21 la 21.30, a ţinut să spună o poveste despre de ce este coachingul altfel. Ea a folosit imaginea unui aisberg pentru a relata ceea ce ni se pare că ştim dar nu ştim.

Câţi oameni se angajează să facă ceea ce fac din pasiune? Câţi în schimb o fac pentru statut, rol, bani? Care sunt efectele asupra pieţei muncii?

Întrebare cheie pentru copii ca să îi orientaţi de mici: ce resurse ai? Ce vrei să faci cu resursele pe care le ai?

Mulţi oameni se bucură să cunoască ce este coachingul pentru că uneori este pentru prima dată în viaţă când cineva îi întreabă ce vor, ce le place, ce îi interesează. Prea mulţi oameni s-au învăţat să fie trataţi ca nişte numere.

Rădăcinile problemelor sunt în valori, în modul în care oamenii se raportează la cestea şi se aşteaptă ca alţii să se raporteze la acestea. Unele probleme îşi au rădăcinile în familie, prin loialitatea percepută faţă de un membru al familiei (psihogenealogie).

Adriana a prezentat un model al roţii vieţii cu 8 spiţe în loc de 6 (pe care o ştiam eu): spiritualitate, sănătate, carieră, bani, casă, dragoste, familie, prietenie.

Întrebările puternice pe care Adriana şi le pune pentru a avea succes sunt:

– de ce fac eu acest lucru?

– cum fac acest lucru?

– aş putea să fac ceva diferit?

Liviu Cioncu a ţinut o prezentare foarte interesantă, atâta doar că prezentarea nu avea nicio legătură cu coachingul şi de altfel nici el (nici măcar nu ştia cum se pronunţă corect câţiva termeni de specialitate: „coacher” şi „feedward” sunt câteva perle care m-au zgâriat pe ureche constant).

Liviu a vorbit despre eşecul procesului de recrutare, argumentând că un om supracalificat nu doreşte să lucreze pentru un om inferior, ci îşi doreşte stabilitate, împlinire, salariu şi benficii şi un mediu organizaţional plăcut în care să-şi desfăşoare activitatea.

Pentru ca un proces de recrutare să fie corect, acesta trebuie să-i pună la dispoziţie angajatului ceva care să-i placă să facă, un manager de la care să aibă ce să înveţe şi valori asemănătoare în companie. Lipsa antrenamentului şi a pregătirii oamenilor tocmai intraţi în companie duce la nişte aşteptări neraliste în condiţiile în care primele luni, omul de-abia învaţă rutina din firmă şi este normal să fie la un nivel de productivitate joasă.

Un alt factor care duce la eşec în recrutare e lipsa de motivare şi stimulare corectă: la începutul fiecărei zile, fiecare angajat trebuie să ştie ce are de făcut şi cât cîştigă pentru asta.

Confortul emoţional este facilitat atunci când oamenii nu simt că ceilalţi le pun etichete (chiar dacă o fac).

Adriana Petrescu a adăugat că prin modelare se poate obţine inducerea adaptabilităţii. Desigur, Adriana nu se referea la sensul din NLP al modelării.

Miercurea aceasta subiectul este „autocunoaşterea în HR”, iar pe acest subiect vor vorbi Mihaela Ginju – Director executiv ERUDIO şi Gabriela Tokacs – Recruitement&Development Manager la Maastricht School of Management Romania. Persoanele interesate de participare la eveniment sunt rugate sa confirme si sa achite taxa de inscriere de 29 de lei pana la 17 martie 2015.

Marcus Victor Grant

Copyright © Marcus Victor Grant 2015-prezent, toate drepturile rezervate.

Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

 

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.