Ce îţi doresc eu ţie, femeie, cu discernământ

Îţi urez, femeie contemporană şi sărbătorită astăzi:

Să te opreşti şi să te uiţi în oglindă, în ochii tăi şi să opreşti şirul gândurilor şi să simţi doar ce îţi transmit ochii tăi. Dacă ochii tăi transmit o emoţie pozitivă, atunci asta e ceea ce vor percepe şi ceilalţi. Dacă ochii tăi nu transmit o emoţie pozitivă, nu are rost să te mai fardezi sau să te machiezi. De fapt, majoritatea s-ar putea să te aprecieze pentru naturaleţe. Dar tu deja ştii asta.

Dacă eşti o femeie căreia bărbaţii îi apreciază frumuseţea, va trebui, desigur, să munceşti de două ori mai mult pentru a demonstra că eşti şi inteligentă, aşa că nu are rost să te enervezi din cauza asta. Ia-o ca pe o provocare şi alege-ţi oamenii care stau pe lângă tine pentru cum gândeşti, nu pentru cum arăţi. Îţi doresc mult succes să găseşti cât mai mulţi din aceştia. Iar dacă ţie nu-ţi place cum gândeşti, îţi doresc să stai pe lângă oameni a căror frumuseţe interioară o apreciezi. Dacă ai răbdare cu ei, atunci s-ar putea că unii vor arăta înţelepciune cu tine.

Am avut odată o clientă pentru consultanţă în dezvoltare personală care m-a întrebat: „dacă o să am mai multă încredere în mine, asta înseamnă că voi fi şi mai responsabilă?”. Ţine minte că stă în puterea ta să îţi conduci propria viaţă, pentru că, la urma urmei, cu cât eşti mai independentă, cu atât tu suporţi consecinţele. Aşa că ai încredere că dacă ai şi o doză serioasă de responsabilitate, merită să continui să ai încredere în deciziile tale. Îţi doresc încredere cu responsabilitate!

Dacă îţi place să fii suplă, ţine minte că studiile au arătat că bărbaţii nu au standardele din revistele de frumuseţe. De fapt, bărbaţii nici nu prea le citesc. Întotdeauna, revistele pentru femei respective conţin reclame care sunt menite să îţi vândă produse şi servicii.

Factual, femeile sunt consumatori mai importanţi decât bărbaţii, pentru că ele fac cumpărături mai des şi influenţează deciziile de cumpărare ale bărbatului. Şi, desigur, pentru că mulţi bărbaţi cumpără cadouri pentru femei. Ţine minte că dacă eşti ridicată pe un piedestal, e o idee bună să te întrebi dacă acela e piedestalul menit ţie şi dacă ai ce căuta acolo. S-ar putea ca destinaţia ta să fie alta. Şi e mai greu să ajungi în vârful unui munte dacă eşti în vârful unui alt munte mai îndepărtat.

Femeile poartă o luptă pentru emancipare deoarece statistic vorbind, este mai greu pentru o femeie să ajungă într-o poziţie de conducere şi să atingă statutul social al unui bărbat pe plan profesional. În acelaşi timp, ţine minte că aşa cum există o luptă mascată împotriva feminităţii, şi bărbaţii sunt victima unei lupte ascunse împotriva masculinităţii.

Dacă îţi place să înveţi, atunci îţi urez mult succes în îmbunătăţirea abilităţilor de primire a feed-back-ului. Sensibilitatea feminină este o calitate importantă pe care merită să o păstrezi. Şi, ca mai toate calităţile, când e dusă la extrem (hipersensibilitate), devine un defect. Dacă îţi plac oamenii sinceri şi doreşti să nu fii minţită, îţi doresc să devii deschisă la a cere şi primi cu eleganţă feed-back-ul, mai ales cel referitor la defectele tale. Cât despre feed-back-ul neelegant, arta de a-i trata pe alţii cu inteligenţă chiar şi când eşti tratată neinteligent va umbri orice defecte pe care le-ai putea avea, pentru că adesea contează mai mult cum reacţionezi la greşeală decât greşeala în sine.

Dacă doreşti să devii înţeleaptă, atunci îţi doresc lectură plăcută la cărţi care se bazează pe realitate, cum sunt cele care conţina experienţa de viaţă a unor oameni de la care să înveţi, şi cele bazate pe cercetare. Îţi doresc să întâlneşti oameni care de la care să înveţi şi, important, suficienţi oameni care să fie buni profesionişti mai ales în cercetare. Astfel, îţi urez să citeşti mai multe cercetări şi mai puţine articole de can-can sau articole „despre cercetare” scrise de jurnalişti incompetenţi. Dacă vrei ca viaţa ta să nu intre într-una din statisticile nefericirilor despre care atâta auzi, îţi doresc să îmbrăţişezi ideea de a învăţa din experienţa altora nu doar prin raportare la cercul tău de cunoştinţe.

(continuă să citești după media ↓)

Amalia Savinescu, un model profesional. Foto copyright (C) Cristian Magheru

Dacă îţi doreşti să fii respectată profesional, atunci îţi doresc mult succes în a deveni un cât mai bun profesionist în aria ta de specialitate şi să îţi dezvolţi brandul personal. Îţi doresc să excelezi în disciplina pe care o doreşti de la ceilalţi şi să îţi foloseşti standardele înalte pentru a fi un model prin prezenţa şi faptele tale, şi nu prin cuvintele pe care le foloseşti într-un fel sau altul.

Dacă doreşti să te simţi inteligentă, îţi doresc să îţi faci un test profesionist de inteligenţă (din acelea care se plătesc la psiholog, nu din gratuităţile care se găsesc pe internet). După ce afli care e coeficientul tău de inteligenţă – care, cel mai probabil, este mai mare decât crezi tu – îţi doresc să te simţi exact atât de inteligentă precum eşti :), pentru că inteligenţa nu are legătură cu simţirea, ci cu gândirea. Iar cine este în stare să observe, observă singur că eşti inteligentă, fără să o demonstrezi. Prin urmare, dacă ai emoţii în legătură cu inteligenţa ta, îţi doresc să te calmezi. Singura persoană care este calificată să îşi dea cu părerea despre cât de inteligentă eşti, este un psiholog, şi asta numai după ce ţi-a aplicat un test de inteligenţă.

Dacă vrei să ai încredere în oameni şi ei să aibă încredere în tine, atunci îţi doresc succes în a mai renunţa la prejudecăţi şi mai ales la presupuneri. Îmi doresc o lume cu mai multe femei care să ştie să pună întrebări. Calitatea vieţii tale depinde de calitatea întrebărilor pe care le pui. Dacă pui întrebări greşite, vei obţine răspunsuri greşite.

Femeia este o floare şi ea trebuie ocrotită. Deoarece este sensibilă, ea este uşor de rănit, chiar şi atunci când nu o arată. Violenţa împotriva femeii nu trebuie tolerată – şi aici, nu mă refer doar la violenţa fizică. În acelaşi timp, capacitatea unei femei de a îndura poate fi impresionantă, dar aceasta nu este musai o calitate. Dacă eşti supusă unor violenţe fizice sau verbale, este bine să ceri ajutor specializat (asistenţă socială, consiliere psihologică, poliţie) şi nu să cauţi un Făt Frumos. El nu există. Îţi doresc mult succes în găsirea de soluţii reale la problemele tale.

(continuă să citești după media ↓)

Ana Treabă

Ana Treabă Foto copyright (c) Edward Aninaru

Atunci când te mai gândeşti la Cenuşăreasa şi frumoasa adormită din pădure, ţine minte că aceste poveşti au fost re-scrise de Disney pentru a promova o cultură comercială în care fiecare femeie este o prinţesă care îşi aşteaptă prinţul. Problema e, cu atâtea prinţese care îl aşteaptă pe Făt-Frumos, nu sunt suficiente regate. Dacă îţi doreşti să găseşti un bărbat cu care să te potriveşti, fie că e sentimental, amical sau în business, atunci îşi urez o realitate cât mai revigorantă: lasă zodiile, superstiţiile şi basmele. Îţi doresc să te cunoşti pe tine ca să afli cu cine te potriveşti, pentru că nu îţi poate spune nimeni asta. Nu există „the one”. Nu există „sufletul-pereche”.

Cele mai multe femei care îşi imaginează că doresc romantism, doresc în realitate afecţiune, pentru că, poveştile romantice în sensul clasic nu se termină cu happy-ending, ci tragic (mai ţii minte „Romeo şi Julieta”?). Există, cel mai probabil, mai mulţi bărbaţi cu care te-ai potrivi(t) în diferite etape ale vieţii tale. Şi, a propos de basme, ai grijă la ce desene animate se uită cei mici! Majoritatea s-ar putea să îţi facă mintea câlţi ţie ca adult. În spatele multor filme de animaţie se ascund mesaje periculoase pentru copii, poate mai periculoase decât ai crede. Influenţa televizorului asupra copiilor din generaţia de acum e mai periculoasă decât a fost pentru generaţia ta.

(continuă să citești după media ↓)

cum filmele Disney spala pe creier copiii (click pe foto pentru a mări)

Dacă doreşti să te faci înţeleasă şi să te exprimi, atunci îţi doresc să asculţi. Astfel, vei şti către cine să vorbeşti ca să nu îţi baţi gura de pomană.

Dacă doreşti să ai parte de loialitate (nu contează în ce context), atunci îţi doresc să te păstrezi fidelă cu succes principiilor şi valorilor tale, mai ales atunci când nu îţi convin. De fapt, este bine să le scrii, să le păstrezi şi să te mai uiţi din când în când peste ele. S-ar putea să îţi economisească ani din viaţă.

Dacă doreşti să te păstrezi în formă şi sănătoasă, atunci îţi doresc să te bucuri cât mai des de o experienţă plăcută: să urci pe nişte munţi ca să admiri peisajele şi să te bucuri de un alt aer. Lasă aparatul de fotografiat deoparte şi pur şi simplu respiră şi bucură-te de moment. Experienţele frumoase pe care ţi le întipăreşti în memorie nu ţi le poate lua nimeni. Uite, ai o experienţă frumoasă acum şi ai să ţi-o aminteşti chiar dacă nimeni nu îţi face o fotografie. Aşa că revenind… e bine să faci sport sau măcar jogging. Urcatul pe scări nu se pune 🙂 Şi nici curăţenia prin casă.

Dacă îţi place cum arăţi şi doreşti să îţi împărtăşeşti lumii imaginea, atunci îţi doresc şi îţi urez să iei nişte minime lecţii de fotografie şi să triezi la 10% pozele cu tine de pe Facebook. Uită-te cu un ochi critic şi gândeşte-te: ce emoţie îţi trimite poza aceea? Te ilustrează pe tine, aşa cum ştii că eşti în sufletul tău? Dacă da, atunci păstreaz-o! Ţine minte, te rog eu mult, să zâbeşti sincer din inimă. Nu ştiu dacă se va îndrăgosti cineva de zâmbetul tău sau dacă vei primi Like-uri pe Facebook, dar s-ar putea să luminezi ziua cuiva fără să ştii. Merită să angajezi un consultant în branding personal şi/sau un fotograf care să te ajute cum modul în care îţi promovezi imaginea. S-ar putea să fie o investiţie de 10 ori mai bună decât machiajul, fardurile şi hainele pe un an de zile.

Îţi urez să îi rogi pe cei apropiaţi (familie, prieteni, iubit, soţ) şi pe cei care te iubesc să îţi facă poze. Astfel, vei avea chipul tău cel mai frumos, căci oricine adoră să se uite la o femeie care iubeşte.

Îţi doresc să îţi faci mai mult timp pentru rugăciune în loc de meditaţie sau alergătură. Rugăciunea te linişteşte, îţi oferă ajutor şi îţi aduce aminte că fără Dumnezeu nu poţi realiza mare lucru. Dacă la un moment dat, te-ai îndepărtat de El sau te-ai supărat dintr-un anumit motiv, o idee utilă poate fi că, probabil, Dumnezeu nu este aşa cum îţi imaginezi tu. Şi, dacă chiar nu vrei să vorbeşti cu El, poţi să te rogi sfinţilor Săi. Nu e nevoie să cumperi acatist în ziua de azi – le găseşti pe toate pe internet. Dacă nu ştii cum să te rogi, citeşte aici. Dacă nu vrei să te rogi pentru tine sau pentru cineva în mod anume, roagă-te pentru toată lumea. Rogă-te chiar și dacă ești atee!

Oamenii au nevoie să creadă că există ceva dincolo de moarte, există o dimensiune a existenţei dincolo de realitatea fizică. Dar, dacă nu crezi în Dumnezeu, îţi doresc să îţi găseşti totuşi un sens în viaţă.

Dacă ai un vis, dacă ai un plan, dacă ai o dorinţă, un ţel, atunci îţi doresc mult succes să îl împlineşti, dacă într-adevăr asta este cel mai util pentru tine şi pentru ceilalţi. Îţi doresc să îţi dezvolţi creativitatea şi imaginaţia în a găsi soluţii strategice pentru ce-ţi propui.

Îţi doresc să ai parte de optimism, fără să cazi în extrema gândirii pozitive, care există doar ca să te spele pe creier. Pentru a reuşi, în ceea ce-ţi propui, ai nevoie să munceşti mai mult decât îţi imaginezi. Universul este prea ocupat cu mişcarea planetelor şi a celorlalte corpuri celeste, nu te apuca să îi ceri nimic. Ai o copie de la filmul The Secret? Ţi-a plăcut? Ei bine, îţi doresc din tot sufletul meu, pentru binele tău să îl arunci la gunoi şi să te apuci cu seriozitate de ceea ce ţi-ai propus concret.

Îţi doresc să te bucuri şi să te simţi bine şi chiar să te distrezi în moduri care îţi creeze libertate pe termen lung, nu să te elibereze de tensiune pe moment sau să îţi creeze dependenţă.

Îţi doresc să parte de cât mai mulţi oameni cu un comportament civilizat în interacţiunile tale zilnice, dar mai ales îţi urez toleranţă şi răbdare pentru acei oameni care nu îl practică. Îmi place să cred că viaţa ta va fi mai fericită dacă nu îţi condiţionezi starea mentală de alegerile altora.

Îţi doresc să inspiri cât mai mult celorlalţi opusul celor pe care le critici, şi astfel, să îi sprijini să fie şi ei mai buni, nu doar să facă mai puţine greşeli.

Îţi doresc să descoperi valorile din cauza cărora ai conflicte cu ceilalţi, pentru că, foarte adesea, conflictele de la suprafaţă se pot petrece din cauza unor valori diferite, sau poate chiar din cauza aceloraşi valori, care folosesc mijloace diferite.

Îţi doresc să descoperi în fiecare bărbat care te atrage într-un fel o nouă oportunitate de a te cunoaşte pe tine şi să afli ce îţi spune acea atracţie despre tine şi de cine altcineva îţi aduce aminte acel bărbat. Majoritatea asocierilor pe care le facem cu cineva de-abia cunoscut se bazează pe experienţele din trecut cu cineva care semăna fizic, avea acelaşi prenume sau vorbea foarte asemănător.

Îţi doresc să descoperi în fiecare persoană care nu-ţi place o oglindă care să îţi spună fie ce anume nu îţi place la tine, fie ce anume este atât de radical diferit între tine şi acea persoană. Astfel, comunicarea interpersonală poate să devină comunicare intrapersonală. În acest fel, îţi doresc să îţi foloseşti intuiţia pentru insight-uri despre tine.

Dacă te-ai căsătorit, căsnicie fericită îţi doresc!

Dacă nu te-ai căsătorit… am mai multe să îţi scriu. Deşi multe femei sunt bătute la cap mai ales de familie să se căsătorească de pe la 20 şi ceva de ani, statistica ne spune că femeile în România se căsătoresc pe la 29-30 de ani, iar în Bucureşti chiar pe la 32 de ani. Fiecare se căsătoreşte la ce vârstă doreşte. Dacă alegi să nu te căsătoreşti (încă), poţi să te simţi normal. Cel mai probabil, chiar este normal (statistic). În acelaşi timp, îţi doresc să ţii minte că pentru a trăi mai mult şi mai bine, studiile au arătat că este bine pentru tine să te căsătoreşti şi încă şi mai bine să ai copii. Deci dacă ai găsit persoana pe care o consideri potrivită, nu amâna prea mult. S-ar putea să fie prea târziu. Nu ai nevoie de bani, casă, carieră ca să te căsătoreşti. Ai nevoie în primul rând să iubeşti pe cineva care te iubeşte, cu care să fii într-o relaţie şi familiile voastre să se înţeleagă, pentru că -aşa cum ştiu mai ales cei păţiţi – înainte să te căsătoreşti cu iubitul tău, te căsătoreşti cu părinţii lui.

(continuă să citești după media ↓)

Andra Mândrilă. Foto copyright: Vlad Gherman

Andra Mândrilă. Foto copyright: Vlad Gherman

Îţi doresc să fii o mamă bună pentru copiii tăi, mai ales pentru cei pe care încă nu îi ai, pentru că educaţia fiecărui copil începe cu momentul în care mama lui s-a născut. Îţi urez să îţi dai şansa de a deveni în fiecare zi un model mai bun pentru copilul tău, ca să îl creşti aşa cum îşi doreşte el şi aşa cum ţi-ar mulţumi că l-ai crescut când va fi de vârsta ta.

Îţi doresc să îţi primeşti copiii atunci când i-ai conceput, pentru că temelia unei societăţi de viitor stă în temelia maternităţii, iar împlinirea cea mai mare a unei femei este maternitatea. Ţine minte că niciun copil nu merită să fie condamnat la moarte pentru că tu nu eşti sigură dacă îi poţi oferi viaţa pe care tu ţi-o doreşti pentru el. Îţi doresc să fii atentă pentru sănătatea ta şi pentru sufletul tău cu alegerile pe care le faci în ce priveşte subiectul tabu intitulat nu „sexualitate”, ci „contracepţie”, despre care e bine să citeşti mai întâi aici înainte de a citi reviste pentru femei.

Dacă ai intra în profunzimile personalităţii umane aşa cum am intrat eu în activitatea mea de cercetare şi evaluare (faţă de care zecile de articole de pe acest blog sunt destul de puţine), ai înţelege în detaliu cum anume este cu adevărat imposibil ca două persoane să gândească tot timpul la fel şi, chiar de ar avea aceleaşi valori, cel mai probabil ele sunt ordonate diferit. Mai ales, ţine minte că nimeni nu îţi citeşte gândurile şi mai ales stările. Şi asta e OK şi e bine.

Dacă îţi doreşti să te compari cu cineva, atunci îţi doresc să te compari cu tine însăţi, aşa cum îţi propui să fii în viitor. Ia aminte la discursul lui Matthew McConaughey, care a câştigat în 2014 Oscarul – am scris despre întreaga ceremonie aici. Nu poţi fi ca altă femeie. Nici alte femei nu pot fi ca tine.

(continuă să citești după media ↓)

Dacă nu ştii cum să te comporţi într-o situaţie, atunci îţi doresc să te porţi aşa cum te-ai purta dacă bunica ta te-ar vedea, în aşa fel încât să nu-i fie ruşine cu tine. Dacă te vei purta în public aşa cum ar fi bunica ta mândră de tine, cred că vei avea invariabil mai puţine lucruri pentru care să îţi ceri scuze.

Îţi doresc să te cunoşti pe tine, să te înţelegi, să te accepţi şi să te dezvolţi. Prima persoana care va beneficia de asta în lume vei fi tu. Aceasta este o garanţie. Şi, în funcţie de lucrurile de care te vei bucura, îi vei inspira pe ceilalţi. Asta îţi doresc eu şi asta m-aş bucura să aflu că ai făcut. Ceea ce îţi dă valoare este dincolo de ceea ce crezi. Sufletul unui om este în esenţa lui, atât de frumos, încât, dacă cineva l-ar vedea, ar muri copleşit.

Eu îţi doresc toate aceste lucruri şi îţi urez să ţi le doreşti şi tu. Sper ca viaţa să fie mai blândă cu tine. Dar ştiu că nu va fi. De fapt, ceea ce este greu abia în curând începe. Şi oricine care îţi spune altceva, ai să înţelegi în timp că te minte. Aşa că este bine să fii pregătită cel puţin mental pentru orice s-ar putea întâmpla, fără să faci din asta o psihoză.

Dacă te-am plictisit cu banalităţi, te rog să mă ierţi. Nu am scris nimic nou. Dă linkul mai departe la cineva care crezi că nu le ştie 🙂 Dacă te-am supărat cu ceva 😦 în cele ce am scris, te rog să mă ierţi – toate aceste gânduri sunt urări pe care sunt convins şi bunica mea ţi le-ar fi oferit, dacă ar mai fi în viaţă. Ce-i drept, cred că ar fi făcut-o în nişte cuvinte prea simple pentru o lume care devine tot mai complexă şi tocmai de aceea merită abordată cu seriozitatea necesară. Dacă (nu) ţi-au plăcut sugestiile mele, atunci ia-le (şi) pe acestea:

În concluzie:

(continuă să citești după media ↓)

Eşti o floare. Bucură-te şi păstrează-te frumoasă acolo unde contează cel mai mult: în suflet.

Ozana Mureşan, fotograf. Foto copyright (C) Răzvan Goldstein

Dacă ţi-a plăcut acest articol, atunci îţi doresc şi îţi urez să te abonezi prin e-mail pentru a primi toate articolele de pe Discerne. 🙂 Vezi că este un formular în dreapta sus. De asemenea, te invit să arunci o privire şi la arhivă, unde mai mult ca sigur că vei găsi ceva care să îţi surescite interesul.

10 obiceiuri sănătoase despre care toată lumea ştie că sunt bune dar nu le face

PS: Mulţumesc celor care mi-au permis să preiau fotografiile lor în ilustrarea acestui articol.

Feminitate plăcută! Împărtăşeşte-o cu toată lumea, mai ales cu cei care nu îi cunosc valoarea!

Marcus Victor Grant

consultant în strategie de comunicare şi resurse umane

Copyright © Marcus Victor Grant 2015-prezent, toate drepturile rezervate.

Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

 

2 gânduri despre „Ce îţi doresc eu ţie, femeie, cu discernământ

  1. Stefan, iti multumesc pentru linkul la articolul meu despre rugaciune – http://dindragostepentrud.wordpress.com/2011/11/20/despre-cum-sa-te-rogi/, dar tin sa iti atrag atentia cu privire la un lucru:
    In articolul tau, promovezi ideea de contraceptie in loc de avort, dar trebuie tinut cont, mai ales din punct de vedere ortodox, ca unele contraceptive – cum sunt cam majoritatea pilulelor contraceptive si injectiile – SUNT AVORTIVE. Singurele mijloace de contraceptie care sigur nu au efect avortiv sunt mijloacele de bariera.

    Apreciază

    1. Da, Andrei, stiu asta, dar acest articol nu este despre contraceptie si nu am vrut sa scriu despre educatie sexuala. Ideea cu contraceptia este doar una dintr-o perspectiva de ansamblu. Subiectul e prea amplu si merita un articol sau chiar o serie de articole separate pe acest subiect. Daca vrei, te invit sa scrii tu un articol pe tema asta si sa il publici la mine pe blog. Sau, daca scrii la tine, promit ca am sa dau link. OK?

      Apreciază

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.