Manuscrisul tău, în mâinile editurii

 

Dacă te gândeai că din momentul în care ai dat manuscrisul spre editare publicistului poţi să-ţi iei o mică pauză, ia-ţi gândul! Ai ajuns în mijlocul procesului de concepţie a cărţii! Să zicem că ai găsit un editor care este hotărât să publice manuscrisul tău.

 

 

Corectura.

Greşelile pot fi mai multe în text: de sintaxă, de ortografie, de tehnoredactare, ortoepice, de punctuaţie, de logică, de exprimare, etc. Acestea sunt tratabile în două moduri, în funcţie de timpul şi oamenii care sunt dispuşi să lucreze cu tine la acest proiect.

Prima variantă este să listezi manuscrisul şi să faci toate corecturile cu mânuţa ta pe text, apoi să le corectezi de unul singur în fişier. Asta e metoda săracului care are timp şi răbdare.

Dacă din diferite motive nu te încadrezi aici, vei delega această sarcină cuiva care va face toate corecturile direct în fişier – fie cineva pe care îl plăteşti din banii tăi, fie corectorul editurii. Este preferabil să te ocupi tu de acest demers, înaintea editurii, deoarece aceasta îţi permite să rectifici greşelile care sunt cele mai dificile: greşelile de exprimare ale autorului, care – deşi pot fi gramatical corecte – ele pot fi corectate cu stil şi răbdare, într-o manieră care să îţi permită să îţi îmbunătăţeşti calitatea exprimării. Orice ai face, evită să delegi această sarcină unei echipe care să lucreze simultan pe două exemplare – te vei alege cu o varză!

Corectura este importantă, ţi-o spun din experienţă! Scriam în articolul anterior din seria „cum să concepi o carte de specialitate” că eu, atunci când am conceput Căile persuasiunii în negociere, am ales calea self-publishingului. Ei bine, eu din păcate am sărit peste etapa aceasta în editarea cărţii. Articolele de la care am pornit fuseseră corectate, dar nu şi ceea ce am construit pornind de la ele. Ca urmare, într-una din cronicile care au fost scrise cărţii mele, punctul slab just găsit de către recenzor a fost tocmai lipsa de corectură a cărţii: mici greşeli care nu sunt demne pentru un volum de calitate. Am învăţat din această greşeală.

extras din joc

 

Copy editing .

Editorul îşi asumă sarcina de a trece manuscrisul printr-un proces editorial. Cu cât manuscrisul tău este mai editor-friendly, cu atât timpul şi volumul de muncă din editură pentru cartea ta va fi mai mic, iar tu poţi ajunge să te bucuri de rezultate mai eficient. Ceea ce am scris aici este un minim ghid al unui începător pentru începători. Treaba unui  copyeditor  este să facă manuscrisul clar, corect, concis, complet şi consistent.

Copyeditorii ar trebui să transforme manuscrisul astfel încât să spună ce intenţionează şi să intenţioneze ce spune. Desigur, autorul ar putea avea senzaţia că minuţioasa muncă a sa este ciopârţită după nişte standarde străine – dar să ne aducem aminte că asta se întâmplă după propriile re-editări, corectări şi verificări, în decursului unui proces editorial descris până acum, încă înainte ca această carte să intre în editură.

Chiar dacă tu ştii mai bine despre conţinutul cărţii, editorul ştie mai bine despre forma cărţii – de aceea, este o idee bună să ai cât mai multe informaţii utile şi concrete care să te ajute la structura cărţii, din punctul de vedere al unui editor, chiar înainte să începi să scrii – dar acesta e un lux pe care nu oricine îl are.

În această etapă, este vital ca tu ca autor să afişezi o maximă disponibilitate pentru comunicarea cu editorul, în eventualitatea în care doreşte să comunice cu tine cu privire la anumite modificări de fineţe pe care el le vizionează în manuscrisul tău.

Cartea este adusă de la etapa sa de manuscris la proiect editorial publicabil printr-o serie de etape. Primele sunt etapele de corectură şi copy-editing. Acestea sunt urmate, în mod ideal de cele de design al coperţii şi proofreading (despre care vei putea citi în articolul următor al seriei).

 

Happy publishing!

Ştefan Alexandrescu

consultant în strategie de comunicare şi resurse umane

autorul cărţilor Căile persuasiunii în negociere, Ce (mai) inseamna succesul la scoala și Modelarea din NLP, o cale rapidă spre excelență

Această serie este dezvoltarea unei serii de 3 articole anterior publicate pe Discerne care a avut peste 2000 de vizualizări. Acest articol a mai fost publicat în ziarul on-line Jurnalul Bucureştiului.

Copyright © Ştefan Alexandrescu.

Materialele de pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

 

Anunțuri

Un gând despre „Manuscrisul tău, în mâinile editurii

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s