Începutul cărţii

20_advertising in bus clock.2

Cam în perioada în care ai prezentat cartea unor editori şi ai primit răspunsuri favorabile, este timpul să faci ultimele adăugiri, la începutul cărţii. O carte are, de obicei, la început următoarele părţi, în ordine:

 • pagina de titlu;

 • descrierea CIP (Catalogarea înaintea publicării) a Bibliotecii Naţionale a României;

 • (opţional) testimoniale de la diferiţi cititori ai volumului, specialişti; Vezi în această listă articolele despre testimoniale.

 • mulţumiri;

 • (uneori) cuprins;

 • prefaţa;

 • cuvântul înainte al autorului.

Prefaţa.

Prefaţa e unul dintre aspectele formale cele mai importante ale unui volum. O prefaţă realizată de o autoritate în domeniu poate contribui semnificativ la succesul cărţii, mai ales dacă poţi să foloseşti renumele prefaţatorului în promovarea volumului. În momentul în care trimiţi manuscrisul editurii, sau chiar înainte, este bine să-l trimiţi pentru prefaţare unui specialist din aria pe care o tratezi, care să îşi facă timp să studieze cartea ta (nu doar să o citească) şi să-şi aştearnă gândurile pe hârtie într-o manieră analitică – astfel încât să scoată în evidenţă punctele ei forte, dintr-o perspectivă diferită faţă de cea a autorului. Prefaţa se plasează înainte sau după cuvântul autorului.

Dacă tu crezi că editura poate să îţi faciliteze accesul la un prefaţator de renume, atunci merită să încerci. Dar în orice caz, este bine să ai şi tu o listă scurtă de specialşişti pe care să îi poţi aborda.

 

  

Mulţumiri.

Lista mulţumirilor de la începutul cărţii este una foarte vizibilă şi este predispusă, din nefericire, la extreme.

Dacă nu ai nicio rubrică de mulţumiri, nu este nicio problemă – denotă doar că eşti un egoist plin de sine şi lipsit de recunoştinţă care crede că totul i se datorează 🙂 . Prin urmare, vei dori să ai măcar câteva rânduri.

În general, lista celor cărora le mulţumeşti nu trebuie să depăşească o pagină. În general, evită să nominalizezi:

 • persoanele care te-ar înjura din diferite motive dacă şi-ar găsi numele în paginile cărţii tale;

 • persoane cu care nu te cunoşti aşa de bine;

 • morţi;

 • persoane care din diferite motive nu doresc să fie menţionate – deşi nu e obligatoriu, poţi să întrebi pe cineva înainte de a fi trecut/ă la lista de mulţumiri;

 • cei care nu te-au ajutat concret la realizarea cărţii.

Persoanele cele mai des menţionate la această categorie sunt: editorul/editorii, familia, 1-2 prieteni, colaboratorii pe parcursul etapelor descrise în această serie de articole. Această pagină trebuie să existe în carte încă de la începuturile ei, dar ea va fi completată, în timp, cu nume. Ultimele nume trecute în această listă vor fi, probabil, ale editorului sau ale persoanelor care ţi-au facilitat publicarea manuscrisului.

Astfel, dacă în primul articol ţi-am sugerat să începi procesul de scriere al cărţii gândindu-te la final, acum îţi sugerez că spre sfârşitul procesului de scriere, este momentul să te gândeşti la început.

Chiar dacă aproape am terminat cu descrierea procesului de scriere a unei cărţi de specialitate, procesul de concepere a cărţii abia este pe la jumătate, căci mai e mult până când rândurile tale vor ajunge în mâna cititorului obişnuit. Te invit să continui să citeşti cu interes această serie pentru a afla cum să explorezi cu succes paşii care urmează în procesul editorial!

Îţi urez începuturi atractive!

Marcus Victor Grant

consultant în strategie de comunicare şi resurse umane

autorul cărţilor Căile persuasiunii în negociere, Ce (mai) inseamna succesul la scoala și Modelarea din NLP, o cale rapidă spre excelență

Copyright © Marcus Victor Grant 2015-prezent, toate drepturile rezervate.

Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

Această serie este dezvoltarea unei serii de 3 articole anterior publicate pe Discerne care a avut peste 2000 de vizualizări. Acest articol a mai fost publicat în ziarul on-line Jurnalul Bucureştiului.

 

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.