Cum să alegi un film bun

Problema mea nu este aceea de a găsi filme foarte bune, problema mea este că deja am

 • un watchlist (Listă de filme de vizionat) de sute de capodopere, filme geniale, perfecte și revoluționare și nu am timp să le vad pe toate, prin urmare le aleg în funcție de cât timp am pentru a le studia și în funcție de disponibilitatea lor pe internet sau de oportunitatea de a le vedea în cinema.

 • un pending list (filme ale căror cronici intenționez să le citesc ca să mă hotărăsc dacă vreau să le văd sau nu) de alte câteva sute de titluri, despre care nu știu dacă și când am să le citesc.

Aceste liste cresc cu o viteză mai mare decât cea cu care reușesc să văd eu filme, deci este absolut clar că nu voi reuși pe parcursul vieții să le văd pe toate nici dacă, prin absurd, mi-aș propune, prin urmare le aleg pe cele mai bune. Iar asta înseamnă inclusiv și mai ales că aleg să văd o capodoperă decât un film bun.

Teoretic, se spune că „nu e frumos” să ai o părere despre un film înainte să îl fi văzut. Dar viața este prea scurtă ca să vezi toate filmele care îți pică în atenție, așa că trebuie să alegi. Din fericire, aici intră în acțiune industria criticii de film, care are misiunea entuziastă de a-ți crește tie personal nivelul cultural și să te ajute să te ferești de filmele proaste și să le găsești pe cele bune.

În acest scop, ți-am pregătit o mică procedură la care am ajuns, pe care mi-am perfecționat-o de-a lungul anilor pentru a ajunge să văd în cea mai mare parte filme foarte bune și capodopere. Îți recomand ca pe timpul procesului de navigație să folosești opțiunea „open link in new tab” sau să faci click pe rotiță în dreptul linkului ca să nu pierzi pagina curentă.

Dacă nu ești familiar cu limba în care sunt scrise cronicile, atunci poți folosi translate.google.ro sau poți folosi browserul Google Chrome cu conditia să îl setezi sau să îi ceri să îți traducă acele pagini pe care le vrei în română. Indicațiile de mai jos sunt date pentru cazul (default) în care cunoști limba engleză. Tot acest proces poate să pară puțin obositor sau complex la prima privire, dar după ce te obișnuiești, va deveni o rutină destul de rapidă.

Cum să alegi filmele cu discernământ în 10 pași simpli pentru orice novice:

 1. Fă-ţi cont pe imdb.com şi loghează-te cu acesta. Cauți un titlu pe imdb.com, îl identifici, ajungi la pagina principală, care conține informații combinate.

 2. Observi punctajul general. Dacă este sub 6.0 (chiar și 5.9), uită de el. Deși sunt filme cu punctaje între 5.0 și 5.9 care merită văzute, acestea reprezintă rarități care pot fi alese de cunoscători, pe riscul lor.

 3. Dacă punctajul general este cel puțin (măcar) 6.0, apasă pe „user ratings” sau pe linkul care indică numărul de votanți. Scroll down. Vezi dacă filmul are măcar 3-4 voturi de la „top 1000 users”. Dacă are, și dacă punctajul e sub 6.0, atunci uită de film.

 4. Mergi la linkul „awards”. Dacă filmul are premii pentru regie sau scenariu, atunci are o bilă albă. Dacă are premii Oscar, Globul de Aur, BAFTA, WGA (Writers’ Guild Award), DGA (Directors’ Guild Award), Independent Spirit sau Cesar pentru regie sau scenariu sau la unul din următoarele festivaluri: Cannes, Veneția, Berlin, Sundance, Moscova, Toronto (TIFF – atentie, a nu se confunda cu Transilvania International Film Festival), atunci poți trece filmul pe lista de vizionat. Dacă, în schimb, a primit „Razzie Award”, adică Zmeura de Aur pentru cel mai prost film, regizor sau scenariu, uită de el.

 5. Dacă filmul nu are premii relevante pentru pasul nr. 4. sau dacă vrei să verifici oricum calitatea filmului, mergi la „external reviews” și observă meniul din partea dreaptă înainte de orice, la „opinions”. Dacă există un link în acest meniu pe care scrie „metacritic reviews”, fă click acolo. Dacă sunt cel puțin 4-5 cronici, iar media punctajelor (scorul) este sub 60 din 100, atunci uită de film. Dacă nu există link la metacritic, sari la pasul 8.

 6. Dacă sunt cel puțin 4-5 cronici și punctajul este cel puțin 60, atunci fă click în josul paginii pe „See all X reviews on Metacritic.com”, unde X e numărul de recenzii.

 7. Ajuns pe pagina titlului de pe metacritic, observă distribuția cronicilor: câte sunt „positive”, câte sunt „mixed” și câte sunt „negative”. În general, eu pornesc de la cronicile negative dacă este cazul, apoi continui cu cronicile „mixed”. În funcție de cât de argumentate le găsesc, mă opresc din citit și iau o decizie dacă să văd filmul sau nu.

 8. Dacă nu există link de la meniul „opinions” din dreapta paginii „external reviews” a titlului selectat, atunci ai de ales din lista de cronici câteva dintre ele și să le citești, să îți dai seama cât de argumentate sunt și în funcție de ele, să iei o decizie: vezi filmul sau nu. Îți recomand, în general, aceste site-uri ca fiind de o excelență calitate, demonstrația de-a lungul timpului, de obicei scrise de jurnaliști profesioniști și specialiști în critica de film: A.V Club, Epinions, DVD Review, Roger Ebert, Eric D. Snider, Urban Cinefile, eFilmcritic, Abus de Cine, indiewire, Washington Post, Jo Blo’s Movie Emporium, Christian Spotlight on the Movies. Ca să ai repere relevante, îți recomand să eviți criticile de la filmcritic.com, Time Out, Spirituality & Practice, Los Angeles Times, Empire UK, James Berardinelli’s ReelViews, Rotten Tomatoes, Apollo Movie Guide, cinemagia.

 9. Dacă, pe urma evaluării, ai ales să vezi filmul, poți să faci oricare din următoarele:

 • faci click pe butonul „watchlist” pentru a-l adăuga la lista ta de filme pe care îți propui să le vezi mai târziu

 • poți să cauți filmul pentru a-l vedea în întregime pe următoarele site-uri de conținut video: youtube.com, dailymotion.com, video,google.com, megavideo.com sau poți să dai search pe google după titlul filmului + „watch online”

 • poți să cauți filmul pe site-urile amazon sau pe alte site-uri de cumpărături pentru a-l cumpăra pe DVD; dacă ești client Amazon Prime, ai mari șanse să îl vezi online direct, la o calitate foarte bună

 • dacă filmul nu este protejat de drepturi de autor (dacă, de exemplu este din anii ’20 sau ’30 sau dacă autorii au convenit să împartă filmul gratuit), atunci poți să îl cauți pe diferite site-uri fără a încălca legea

 • să intri pe cinemagia.ro și să afli dacă filmul poate fi văzut curând la cinema sau la TV

 • caută să închiriezi filmul de la un magazin local de DVD-uri

 • află dacă poți să îl împrumuți de la British Council, centre Cultural Francais sau alte institute culturale – desigur, pe bază de abonament anual – pe caseta video sau DVD

 1. După ce ai văzut filmul, poți să îi acorzi un punctaj folosind contul tău de imdb, poți să citești cronicile de film pozitive de pe metacritic.com și să cauți „film analysis” împreună cu titlul filmului – analizele de film sunt mai ample decât recenziile și se adresează celor care au văzut filmul, pentru că îți spun ce se întâmplă pe tot parcursul acțiunii. Poți să discuți filmul cu un prieten sau poți să scrii un „user review” pe contul de imdb.

Îți urez vizionare plăcută!

În acest post parolat, vă ofer câteva resurse suplimentare sau legate de cele ce v-am zis la workshop.

În plus, te invit să citeşti

 

  

site-uri de critică bune (în engleză):

Roger Ebert

AV Club

IndieWire

DVD Talk

Slant Magazine

Spirituality & Practice

Variety

Washington Post

Rolling Stone

JoBlo

 

  

 

în alte limbi decât engleză:

Abus de Cine (franceză)

A Voir-A Lire (franceză)

Mulderville (franceză)

El antepenultimo mohicano (spaniolă)

FilmTV.it (italiană)

liternet.ro (română)

 

  

site-uri de critică slabe

LA Times

filmcritic.com

Empire

Rotten Tomatoes

Time Out

cinemil.ro

cineamator.ro

filme-carti.ro

aarc.ro

 

  

site-uri de analiză bune:

DVD Classik (franceză)

Film Sufi

Mubi

 

  

 

Cand luati in considerare calitatea unui film, aruncati o privire si la awards & nominations:
Iata de exemplu cate premii au castigat unele din filmele de nota 10:
http://www.imdb.com/title/tt0167260/awards
http://www.imdb.com/title/tt1602620/awards
http://www.imdb.com/title/tt0138097/awards

Aici gasiti prima pagina din patru a unei liste cu cele mai importante festivaluri de film international din fiecare an http://www.raindance.org/essential-100-film-festivals-part-1/

Erik, un cinefil din Boston, a scris pe blogul lui in ultimii 8 ani, vreo 300 de articole cu retrospective ale celor mai bune filme nominalizate la Oscar, pe categorii si ani. Este cea mai impresionanta lista de analize despre istoria cinematografului pe care am gasit-o vreodata.
http://nighthawknews.wordpress.com/category/erik/film/academy-awards-film-erik/

filme care au intrat in istoria premiilor Oscar http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Academy_Award_records
Lista completa a filmelor considerate cele mai bune, pe diferite genuri:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_films_considered_the_best
Cum arata de exemplu un an din istoria festivalului de la Cannes pe imdb:
http://www.imdb.com/event/ev0000147/2014?ref_=ttawd_ev_1

Un exemplu a cum arata o analiza de film:
http://moviessansfrontiers.blogspot.it/2013/06/146-russian-maestro-andrei-tarkovskys.html

Un site bun de cronici ale unor filme f. bune: http://www.filmsufi.com – merge mult spre analiza. Din pacate, are doar cateva sute de recenzii.

Recenzii de seriale pe care le recomand:
http://filme-carti.ro/filme/the-newsroom-2012-22754/ http://debugyourmind.wordpress.com/2012/08/12/the-newsroom/
http://filme-carti.ro/filme/columbo-1971-2003-22579/
http://filme-carti.ro/filme/the-apprentice-2004-2012-23146/
http://filme-carti.ro/filme/la-piovra-1984-2001-23363/
http://filme-carti.ro/filme/hello-sandy-bell-1981-1982-23518/
http://filme-carti.ro/filme/miami-vice-1984-1990-24539/
http://filme-carti.ro/filme/mission-impossible-1966-1973-24926/

Alte seriale si miniserii pe care le recomand puternic:

The Greatest Story Never Told (2013) – despre al doilea război mondial

The Power of Nightmares (documentar)
The Century of the Self
Game of Thrones
Carlos (miniserie docudrama)
24, s 1-9 (suspans)
Roots + Roots: The Next Generations + Roots: The Gift (miniserie)
Evidence of Revision (documentar)
The Men Who Killed Kennedy
Frontline (de la PBS)
Jesus of Nazareth (miniserie de F. Zeffirelli)

Marcus Victor Grant

Copyright © Marcus Victor Grant 2015-prezent, toate drepturile rezervate.

Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

Un gând despre „Cum să alegi un film bun

 1. Off-topic, cum să evaluezi un film post-vizionare. 🙂

  The Problem with Action Movies Today – YouTube : https://www.youtube.com/watch?v=eac0lXfMs9c

  In the video, Chris Stuckmann tells you 5 things:
  1. The story should be credible & unique. You should innovate within the story.

  2. The hero should have clear faults. The viewers connect with the faults of the hero. He should be one of us, and beat his condition.

  3. The villain / bad guy should take a missing point of the hero and complement the hero. Also, the bad guy should be better than the good guy at least in some aspects.

  4. The stunts should be credible, perhaps even made by the actors themselves.

  5. Shaky cameras should be avoided, in general.

  The hero in the story needs to improve from A to B. In point A, the person should have real difficulties, even a breaking point. At B, the hero should win. The faults make the hero likeable. The hero should be vulnerable. This keeps the suspense, not having a hero who always wins.

  Apreciază

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.