După trei sfinţi, 7 motive de sărbătoare la Întâmpinarea Domnului

Azi e ultima sărbătoare de iarnă

La 3 zile de la sărbătoarea celor trei ierarhi şi la 40 de zile de la Crăciun, avem parte de a prima sărbătoare a acestei luni, o zi de Praznic Împărătesc.

Sărbătoarea de astăzi, 2 februarie, se referă la un pasaj al Noului Testament care ilustrează cum pruncul Iisus este adus, după 40 de zile de la naştere, spre închinare, la templul din Ierusalim.

Cu această ocazie, Simeon (care fusese legat de Dumnezeu de mai bine de 3 secole să nu moară până ce nu Îl va vedea pe Mesia) şi proorociţa Ana, (o bătrână care vesteşte tuturor că Iisus este Dumnezeu, Cel Care a făcut cerul şi pământul) fac profeţii legate de noua religie care va schimba lumea, creştinismul.

intampinarea_Domnului01

  

Există mai multe semnificaţii ale sărbătorii

1. Iisus este Cel Care a împlinit profeţiile Vechiului Testament, fiind iudeu (evreu) şi încununând drumul credinţei  făcut de drepţii Vechiului Testament, completând Legea Veche cu Legea Nouă. Azi, noi, creştinii ortodocşi, sărbătorim continuitatea credinţei. Pe de-o parte, credinţa drepţilor Vechiului Testament, iar pe de altă parte, credincioşia lui Dumnezeu faţă de poprul Său. Înainte însă de a aduce noua credinţă, Iisus S-a supus tradiţiilor şi obiceiurile Vechiului Testament. Pentru mărturisirea acestui adevăr, a fost ucis cu pietre Sf. Ştefan, întâiul mucenic al creştinismului.

2. Iisus Hristos este numit de Simeon lumina ce risipeşte întunericul:  „Acum slobozeşte [eliberează] pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor, lumina spre descoperirea neamurilor şi slava poporului Tău, Israel“ (Luca 2, 29-32).

Simeon mărturiseşte că Îl recunoaşte pe Iisus Hristos ca Cel Care va risipi moartea păcatului prin sfărâmarea porţilor iadului. Până la moartea lui Hristos, adică în 33 e.n., toate sufletele, inclusiv ale drepţilor, ajungeau direct în iad, pe când în rai nu erau suflete (Vechiul Testament ne spune că singurii care au fost luaţi de Domnul de pe Pământ cât încă erau în viaţă sunt Ilie şi Enoh, care nu au murit niciodată – şi care se vor întoarce pe Pământ în timpul Apocalipsei).

Odată cu moartea lui Hristos, sufletele oamenilor care mureau erau (şi sunt, în continuare) cercetate şi, în funcţie de starea în care se găseau şi faptele pe care le-au făcut în viaţă, pot ajunge în rai sau în iad, după judecata particulară.

3. Astăzi sărbătorim Taina Împărtăşaniei, întrucât creştinii au accesul la o împărtăşire cu trupul şi sângele Mântuitorului, nu doar una în chip simbolic, aşa cum i s-a întâmplat lui Simeon. Hristos, prin întrupare, a căpătat fire omenească şi a fost ispitit, dar a rezistat ispitei. Prin împărtăşirea cu El, primim şi noi ajutor în a înfrânge ispitele. Mai multe despre această semnificaţie şi nu numai, citeşte în predica aceasta.

4. Astăzi sărbătorim chipul lui Hristos în fiecare om. A înâmpina pe cineva înseamnă a vedea adâncul celui pe care îl întâmpini. Conform tradiţiei ortodoxe, în sufletul fiecărui om, se regăseşte într-o formă sau alta, mai mult sau mai puţin, chipul lui Hristos. Mai multe despre această semnificaţie şi nu numai, citeşte în predica aceasta.

5. Maria, Maica Domnului, este un exemplu, ca femeie, pentru regula de a respecta cele 40 de zile înainte de a intra în biserică. În Apus, în trecut, era vazuta mai ales ca o sarbatoare a Maicii Domnului, fiind numita, pâna în 1960, „Purificarea Mariei„, cu referire la Legea iudaica: Leviticul 12. Mai multe despre această semnificaţie şi nu numai, citeşte în predica aceasta.

6. Tot în aceasta zi cinstim icoana Maicii Domnului numita „Îmblânzirea inimilor împietrite” sau „Profetia lui Simeon„.

Aici Maica Domnului apare fara Pruncul Iisus si cu sapte sabii care-i strapung pieptul: trei din partea stânga, trei din dreapta si una de jos. O icoana asemanatoare numita „Cele sapte sabii” (sarbatorita în 13 august) înfatiseaza trei sabii din stânga si patru din dreapta.

Icoana „Profetia lui Simeon” simbolizeaza împlinirea profetiei de catre dreptul Simeon si anume: „si prin sufletul tau va trece sabie .” (Luca 2:35).

7. Tot astăzi se sărbătoreşte minunea istorică petrecută de această zi, pe vremea împăratului Iustinian – vezi mai jos detalii.

  

Din sinaxar

Sărbătoarea Întâmpinării Domnului este una din cele mai vechi sărbători religioase creştine. Noi avem slujbe închinate acestei sarbători,  întocmite de sfintii episcopi Metodie din Patara (+ 312), Chiril al Ierusalimului (+ 360), Grigorie Teologul (+ 389), Amfilohie din Iconium (+ 394), Grigore de Nyssa (+ 400) si Ioan Hrisostom (+ 407). În ciuda originilor sale antice, aceasta sarbatoare nu a fost praznuita atât de fastuos decât din sec. al VI-lea, când a început să fie sărbătorită şi la Roma.

În anul 528, în timpul împaratului Iustinian, un cutremur mare a ucis multi oameni în Antiohia. Dupa aceasta nenorocire au mai venit si altele: în 541 a izbucnit o epidemie de ciuma groaznica în Constantinopol, omorînd mii de oameni în fiecare zi. În aceasta perioada de mari suferinte au început sa se faca slujbe speciale (litii) de izbavire de rau, mai ales în timpul sarbatorii Întâmpinarea Domnului si ciuma a încetat. Astfel, pentru a da slava lui Dumnezeu, biserica a ridicat la un rang mai înalt aceasta sarbatoare. Mai multi imnografi ai bisericii au împodobit aceasta sarbatoare cu imnurile lor: Sf. Andrei Criteanul în sec. al VII-lea, Sf. Cosma Episcopul Maiumei, Sf. Ioan Damaschin, Sf. Gherman Patriarhul Constantinopolului în sec. al VIII-lea si Sf. Iosif Arhiepiscopul Tesalonicului în sec. al IX-lea.

  

Cugetare

a Sfantului Ierarh Nicolae Velimirovici

Ce mare este în ceruri slava Sfantului si Dreptului Simeon, cel care in bratele sale pe Pruncul Iisus L-a primit! Ea se vede dintr-un eveniment din viata Sfantului Petru Atonitul, care se sarbatoreste la 12 iunie. Fiind comandant de osti, Petru a fost luat prizonier si aruncat in temnita in catatea Samara de pe malul raului Eufrat. Suferind in temnita, Petru se ruga cu lacrimi Sfantului Nicolae sa-L roage pe Dumnezeu sa-l scape de acolo, fagaduind ca isi va darui dupa aceea toata viata lui Dumnezeu. Sfantul Nicolae i s-a infatisat in vedenie si i-a spus ca desi el duce rugaciunea lui la Dumnezeu, Dumnezeu nu i-o implineste, pentru ca alta data la greu a mai facut aceasta fagaduinta si nu si-a tinut-o. Apoi Sfantul Nicolae l-a sfatuit pe Petru sa se roage Sfantului si Dreptului Simeon care este foarte ascultat inaintea lui Dumnezeu, aflandu-se aproape de Tronul Lui, impreuna cu Preasfanta Fecioara si cu Sfantul Ioan Botezatorul. Petru a ascultat si a inceput sa se roage Sfantului si Dreptului Simeon. Atunci din nou i-a aparut Sfantul Nicolae, impreuna cu Dreptul Simeon, dar nu in vedenie ci aievea. Petru l-a vazut pe Dreptul Simeon in slava mare, cu fata stralucitoare si imbracat in hainele preotesti ale Vechiului Testament, purtand in mana un toiag de aur. Dreptul Simeon l-a intrebat pe Petru: “Voiesti sa-ti implinesti fagaduinta si sa te faci monah?” La aceasta, Petru a raspuns: “Voiesc, Stapane, cu ajutorul lui Dumnezeu”. Sfantul Simeon atunci a atins lanturile lui Petru cu toiagul sau si ele s-au topit ca ceara. Deschizand usa temnitei, Sfantul l-a scos pe Petru afara”.

(Sf. Nicolae Velimirovici, “Proloagele de la Ohrida“, vol. I, Editura Cartea Ortodoxa, Editura Egumenita, 2005)

  

Materiale suplimentare

Colaj informativ aici

Predici pe YouTube:  

  1. Predica IPS Andrei 2 februarie 2013 Intampinarea Domnului
  2. Întampinarea Domnului – Predica Parintelui Marius Mosteanu – 02.02.2013
  3. Arhim. Dumitru Cobzaru – Predica la Intampinarea Domnului
  4. PS. Vasile Somesanul – Predica la Intampinarea Domnului, Parohia Baita-Gherla
  5. Pr. Visarion Iugulescu – Intampinarea Domnului (predica)
  6. Întâmpinarea Domnului la o eparhie din Bălţi Predică la praznicul Întâmpinării Domnului

Articole CrestinOrtodox.ro

Îţi mulţumesc!

Happy celebration!

Ştefan

Copyright (C) Ştefan Alexandrescu. Materialele de pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, atunci îţi recomand şi secţiunea „Ortodoxie” pe Discerne

 

Un gând despre „După trei sfinţi, 7 motive de sărbătoare la Întâmpinarea Domnului

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.