Programul de antrenament zilnic pentru citire rapidă

 

Câinele mi-a furat tema, ăăă, citirea rapidă!

Să zicem că ai fost la un training de citire rapidă. Ai aflat care sunt tehnicile pentru a-ţi antrena citirea rapidă. Poate ai cumpărat şi un aparat de citire rapidă. Yeeeey! Minunat! Eşti plin(ă) de entuziasm şi, acum că ai descoperit cum funcţionează acestea pentru tine, abia aştepţi să depăşeşti rând pe rând toate pragurile de citire rapidă şi să înregistrezi record după record. Ei, poate îţi spui, n-ai să ajungi tu chiar pe la 10.000 de cuvinte pe minut, cum au ajuns unii, dar măcar acolo un 2000-3000 de cuvinte pe minut ar fi drăguţ, nu? 🙂

A doua zi dimineaţă te trezeşti cu faţa la pernă. Eşti în întârziere? Ooooh… citire rapidă? Poate mâine!

A treia zi, te trezeşti la timp. Îţi spui că poate ai să reuşeşti să începi. Astăzi e marea zi. Dar, ce nefericire! Ceva a intervenit! Poate ţi-ai pătat o haină, poate cineva a dat un telefon, poate un vecin a venit să te întrebe ceva, poate pisica şi-a făcut nevoile unde nu trebuia, poate copilul a căzut şi s-a lovit, etc. Poate mâine? 😀

Ai trăit vreodată senzaţia aceasta în legătură cu crearea unui obicei? Dacă ai trăit, ridică mâna!

 

(am făcut o pauză în tehnoredactare, şi eu am ridicat mâna!)

  

Ce-i de făcut?

Iată câteva abordări practice şi sfaturi valoroase care merg bine împreună (dar şi separat). Dacă ţi se pare că există numai o singură cale corectă din cele de mai jos, ia-o pe cea care ţi se potriveşte mai mult! Dacă, în schimb, preferi să ai opţiuni diverse, încearcă-le pe toate!

 1. Pentru a-ţi crea un obicei, mai ales matinal (cum este recomandat cu exerciţiile de citire rapidă), inserează-l într-o rutină deja existentă! De exemplu, după cafea şi înainte de îmbrăcat! Sau între jogging şi micul dejun! Dacă ai în fiecare zi aceeaşi rutină, atunci poţi chiar să îţi pui ceasul să sune în fiecare dimineaţa la aceeaşi oră. Lipeşte-ţi un post-it chiar în preajma locului unde defăşori obiceiul anterior (de exemplu, pe uşa de la frigider sau pe uşa de la baie, pe oglinda de la baie, sau deasupra aragazului). Dacă în week-end ai o altă rutină, inserează-ţi noul obicei în rutina specifică de week-end!

 2. Pentru a te trezi mai repede, spală-te cu apă rece imediat cum te-ai dat jos din pat! Spală-te pe ochi bine! De asemenea, lasă apa să şiroiască în spatele urechilor, până pe gât! Efectul de trezire instantanee este garantat.

 3. Ieşi la jogging de cum te-ai trezit, iar când te-ai întors, imediat după ce ieşi de la baie, fă-ţi exerciţiile de citire rapidă! Va fi o continuare naturală a exerciţiilor fizice, pentru că îţi antrenează ochii.

 4. Pregăteşte-ţi un playlist cu muzică antrenantă (fără versuri!) în timp ce faci exerciţiile! Asta va energiza activitatea!

 5. Închide câinele, canarul, pisica şi alte vietăţi mieunătoare, lătrătoare sau piuitoare într-un spaţiu în care să aibă ceva de făcut: dă-le ceva cu care să se joace. Dacă ai un copil mic, dă-i ceva cu care să se joace, roagă-l să nu vină în camera în care faci exerciţiile, roagă pe altcineva să îl supravegheze, sau, dacă se poate concentra, faceţi exerciţiile împreună!

 6. Evită să încerci să atragi în acest obicei oameni care sunt sceptici sau care nu au fost la curs. Dacă cineva din familia ta se arată cu adevărat interesat să faceţi exerciţiile împreună, atunci e bine. Dar în primul rând fă-le tu! Mai întâi stăpâneşte-le tu.

 7. Evită să spui la toată lumea că te apuci să faci exerciţii de citire rapidă. Oamenii care nu sunt familiari s-ar putea aştepta să se producă o schimbare peste noapte, ceea ce nu e cazul. Continuă să faci exerciţii chiar dacă nu observi diferenţe imediat. După o săptămână-două, acestea se vor manifesta, dacă faci exerciţiile bine în fiecare zi şi ai răbdare cu tine.

    

Concluzii

Desigur, ceea ce am scris aici poate fi valabil nu doar pentru citirea rapidă, ci şi pentru multe obiceiuri pe care îţi-ai putea dori să le formezi pentru sănătatea şi dezvoltarea ta! Alocă-ţi timp pentru aceasta şi vei observa rezultate, dacă ai răbdare şi perseverenţă. Dincolo de citirea rapidă, îţi antrenezi disciplina! Mult succes!

Între altele, doresc doar să menţionez că folosind asemenea principii, de-a lungul unui an, în (aproape) fiecare dimineaţă, am ajuns la viteza de citire de 10.000 de cuvinte pe minut!

Marcus Victor Grant

Copyright © Marcus Victor Grant 2014-prezent, toate drepturile rezervate.

Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

Un gând despre „Programul de antrenament zilnic pentru citire rapidă

 1. […] Programul de antrenament zilnic pentru citire rapidă (published on Learning Skills Romania on 5 March 2018). This is one of the rare articles I wrote on a dear skill to me: discipline, which makes for the great successes of any age. This one is applied for efficient learning and has been written especially for the hundreds of participants to my seminars on this topic.  […]

  Apreciază

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.