Adăugare categorii şi produse în OpenCart din admin

maxresdefault

Astăzi am decis să “îmi plătesc” datoriile din 2013 legate de OpenCart şi de seria de mini-tutoriale începute atunci : Introducere în OpenCart, Instalare OpenCart pe FTP Adăugare categorii şi produse  OpenCart din admin şi voi continua prin a vă exemplifica cum putem adăuga o categorie direct din baza de date. Nu recomand această tehnică în practica de zi cu zi,  dar am ales să vorbesc despre ea pentru a vă face o idee despre cum este structurată baza de date şi cum sunt legate tabelele între ele.

Pentru a accesa baza de date a siteului, este nevoie să scriem în browser adresa site-ului urmată de /phpmyadmin (Exemplu: http://www.siteopencart.ro/phpmyadmin). Puteţi observa mai jos o parte din baza de date a siteului ales de mine pentru acest tutorial.

bd_opencart

products

Baza de date este foarte complexă şi pentru a vă face o idee puteţi vedea mai jos o diagramă în care este cuprinsă doar partea de produse şi categorii în OpenCart.

Pentru a adăuga o nouă categorie este nevoie să alegem tabela Category.

bd_opencart_table_category

O vom selecta şi vom putea vizualiza toate categoriile existe în acel moment.

Tabela Category şi conţinutul acesteia

Fiecare categorie are un id unic (category_id), un câmp pentru imagine (nu este obligatorie), prin parent_id se va identifica dacă este o categorie sau o subcategorie, ori o sub-subcategorie. În cazul nostru avem doar categorii principale.
Dacă categoria cu id-ul 64 ar fi avut la parent_id în loc de 0 62 atunci, acea categorie ar fi fost subcategoria categoriei principale 62. Status va avea valoare 1 sau 0, 1 în cazul în care categoria este activă şi 0 dacă este inactivă.

Pentru a adăuga o categorie nouă alegem tabul Insert şi completăm câmpurile sau alegem tabul SQL unde vom scrie codul aferent adăugarii unei noi categorii.

Adăugare categorie noua OpenCart

Voi alege să scriu un query şi să adaug o categorie nouă cu id-ul 65.

Query SQL adaugare categorie nouă

Dacă queryul a fost executat corect vom primi şi un mesaj în acest sens, dacă nu vom primi un mesaj în care vom fi avertizaţi de o eroare. În cazul de faţă codul a fost rulat cu succes.

query_successApoi vom selecta din nou tabela Category pentru a putea vizualiza categoria adăugată.

Vizualizare tabela Category şi noua categorie adăugată

Credeţi că am terminat? Nu! Tabela category este legată de încă două tabele şi anume de category_description şi category_to_store. Pentru a finaliza procesul de adăugare a unei categorii este nevoie să adăugăm şi în aceste două tabele detaliile despre categoria noastră, cea cu id-ul 65. Voi începe prin a adăuga detaliile în tabela category_description şi voi alege varianta cu Insert.

Insert în tabela category_description OpenCart

În tabela category_description avem următoarele câmpuri: category_id este cheia prin care cele două tabele sunt legate între ele, language_id este id-ul limbii folosite în site, în cazul meu 1, name este numele pe care îl va avea categoria, description câmpul în care putem adăuga o descriere a categoriei, dar am ales să nu completez nimic, meta_description este descrierea categoriei care va fi folosită pe partea de SEO a siteului, la fel ca şi meta_keyword. Ca şi mai sus, după adăugarea datelor vom primi un mesaj şi vom putea vizualiza detaliile adăugate.

Vizualizare tabela category_description după adăugarea descrierei pentru categoria cu id-ul 65

Acum mai avem de adăugat date în tabela category_to_store pentru a asigna storului actual categoria dorită. OpenCart permite multistore şi putem avem categorii asignate doar unui store sau aceeaşi categorie asignată mai multor storuri. În cazul de faţă avem doar un store care are id-ul zero.

Adăugare categorie în tabela category_to_store

După cum puteţi observa, această tehnică nu este tocmai uşoară şi necesită o bună cunoaştere a bazei de date, a structurei acesteia şi a tututor elementelor care o compun. Pentru a verifica dacă ceea ce am făcut este corect vom merge în partea de backend a site-ului în admin Catalog->Category.

Vizualizare categorie adăugată în Admin OpenCart

Putem observa că SUN, categoria adăugată din baza de date apare în listă alături de celelalte categorii şi dacă selectăm Edit putem vedea şi datele adăugate de noi din tabela category_description.

Vizualizare categorie în Admin OpenCart

În aceeaşi manieră se procedeaza şi pentru adăugarea unui produs din baza de date, doar că se vor adauga produse în tabela Product şi pentru toate celelalte detalii cu privire la produs se vor adauga informaţii şi în tabelele product_attribute, product_description, product_discount, product_filter, product_image, product_option, product_option_value, product_related , product_reward , product_special, product_to_category, product_to_download, product_to_layout, product_to_store.

Aşa cum am spus şi la începutul acestei postări, nu recomand această abordare decât dacă stăpâniţi foarte bine strucutura bazei de date. Nu încercaţi acestea pe un site live, când varianta adăugării de produse sau categorii noi direct din admin este atât de simplă. Scopul acestui post este a vă face o idee asupra modului în care sunt legate datele între ele şi pentru a înţelege şi ce se întâmplă în spate în cazul în care sunteţi curioşi.

Copyright (C) Bianca Roxana Ionel. Preluare de pe blogul ei, unde a fost publicat aici. Reproducere cu permisiunea scrisă a autorului.

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.