Cum acționează vitaminele și mineralele în corpul nostru și cum ne ajută ochii?

Vitaminele reprezintă ceva ce majoritatea dintre noi luăm în fiecare zi, însă puțini dintre noi știm cum functionează. Pur și simplu înghițim o pastilă/pilulă cu o cană de apă și sperăm la ce e mai bine. Eventual ne imaginăm cum niște molecule mici care ne fac bine, plutesc în stomacurile noastre.

De când un supliment alimentar zilnic este vital pentru sănătatea noastră, m-am gândit să îți explic cum funcționează vitaminele în corpul nostru și ce beneficii pot avea.

(continuă să citești după media ↓)

suplimente nutritive

Ce sunt vitaminele?

Vitaminele sunt ca și o echipă de menajere și mesteri la un loc. Acestea sunt molecule compuse pe bază de carbon. Corpul nostru nu produce așa ceva. Corpul uman nu are cum să creeze molecule de vitamine de unul singur, de aceea trebuie să iei vitamine din mâncare și suplimente. Însă după cum bine știi, suplimentele nu pot înlocui niciodată o alimentație corespunzătoare.

Și cum cei mai mulți dintre noi avem vieți ocupate, este greu să menții o dietă echilibrată care să ne asigure toți nutrienții de care avem nevoie. Din câte se știe, corpul uman are nevoie de mai mulți nutrienți cum ar fi: vitamina A, vitamina B1 (tiamină), B2 (riboflavină), B6 (pirodoxină), B7 (niacină), B12 (cianocabalimină), biotin, acid pantotenic, vitamina C, D, E și potasiu (minerală).

Gândește-te în felul acesta. S-ar putea să nu știi să-ți întreții soba, dar ai nevoie să o ții caldă, așa că vei suna un meșter; dacă nu poți să-ți repari chiuveta, vei suna un instalator – pe aceștia i-ai chemat pentru ce ai de reparat sau de întreținut, ca și vitaminele pe care le iei pentru sănătatea corpului tău.

Banii pe care i-ai câștigat ca să plătești acei meșteri reprezintă carbohidrații, grăsimile și proteinele (energia) pe care le primești de la mâncarea pe care o mănânci.

Apoi sunt mineralele, cum ar fi fosforul, fierul și zincul. La fel ca și cu vitaminele, corpul nu poate „fabrica” minerale. Acestea provin din pământ sau din apă și apoi sunt absorbite de plante, după care noi le absorbim din mâncarea pe care o consumăm.

Mineralele reprezintă cam 4-5% din greutatea totală a corpului de greutate medie.

Poate că această cantitate ți se pare mică, dar mineralele joacă un rol important în corp. De fapt, acest rol se împarte în două roluri diferite: de reglementare și de creeare. Fără minerale, inima ta nu ar bate, sângele tău nu s-ar coagula, nervii tăi nu ar răspunde. Fără minerale, precum calciu, oasele tale nu ar putea să-ți țină greutatea. Corpul tău are nevoie de peste 17 minerale, unele în cantități mari (calciul și fosforul), iar altele în mici cantități (zincul și fierul).

În interiorul corpului, vitaminele și mineralele sunt folosite în multe moduri unice. De exemplu, unul din principalele roluri ale vitaminei A ajută la înmulțirea celulelor atât celor cu bastonașe, cât și cele cu con, din retină.

 

  

De ce trebuie să consumi vitamine în fiecare zi?

Vitaminele sunt de 2 feluri: vitamine solubile în grăsime și vitamine solubile în apă. Când consumi alimente ce conțin vitamine solubile în grăsime, vitaminele sunt adăugate în țesuturile grase din ficat și din restul corpului. Apoi stau acolo până când corpul va avea nevoie să se folosească de ele.

Unele vitamine solubile în grăsime, sunt înmagazinate de la câteva zile până la 6 luni! Când este nevoie de ele, transportatorii speciali din corpul tău le duc acolo unde trebuie.

Vitaminele solubile în apă sunt ca vremea: cum vin, așa pleacă. Când consumi alimente ce au vitamine solubile în apă, vitaminele nu sunt înmagazinate, ci călătoresc prin întregul sistem sangvin. Ce corpul tău nu folosește, elimină prin transpirație și urină.

Mineralele se împart în două feluri: microminerale și macrominerale. Macromineralele sunt acelea de care corpul unui adult are nevoie în cantități mai mari de 100 de mg pe zi. Micromineralele reprezintă cantități de minerale între 1 mg și 100 mg pe zi. Îți recomand să consumi vitamina C între 500-1000 mg zilnic, având în vedere că 25% de cantitatea de vitamina C din întregul corp este consumată de ambii ochi.

Cam atât pentru astăzi cu informațiile despre vitamine și minerale și la ce folosesc acestea.

P.S: Dacă crezi că acest articol i-ar fi de folos unui prieten și vrei să-l ajuți, trimite-i aceste informații și îți va fi recunoscător!

Dacă ţi-a plăcut acest articol, atunci îţi recomand să citeşti mai multe pe site-ul autorului, aici.

Guest post scris de Daniel Dinu. Copyright (C) Daniel Dinu, 2014.

Publicat de Marcus Victor Grant

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.