Introducere în OpenCart

OpenCart este o soluţie CMS open sourcepentru comerţul electronic, bazată pe PHP şi MySQL.

Un CMS (CONTENT MANAGEMENT SYSTEM) reprezintă un sistem software folosit pentru asistenţa utilizatorilor în administrarea conţinutului unui site Web. Un Web CMS este folosit pentru stocarea, modificarea si publicarea unor date specifice, de la documente până la articole sau cărţi cu specific tehnic.

Cele mai cunoscute CMS-uri pe lângă OpenCart sunt Drupal, Joomla, WordPress şi Prestashop.

OpenCart foloseşte un cadru de lucru bazat pe arhitectura MVC(Model-View-Controller),scopul acesteia fiind de a separa modulul de date de interfaţa cu utilizatorul (view), astfel încat schimbările din interfaţă să nu afecteze datele.

MVC-Process

Arhitectura MVC rezolvă această problemă prin decuplarea accesului la date şi la logica aplicaţiei de prezentarea datelor şi la interacţiunea cu utilizatorul, introducând o componentă intermediară, numită Controller. Arhitectura MVC este construită din trei componente principale:

 • Componenta Model – constituie o reprezentare specifică (sub formă de date) a informaţiilor cu care operează aplicaţia;
 • Componenta View (vedere) – interpretează modelul într-o formă potrivita pentru interactiune (într-un element de interfaţă). Pentru un singur model, pot fi dezvoltate mai multe vederi, cu scopuri diferite;
 • Componenta Controller (controlor) – reprezintă clasele care realizează comunicarea între cele două componente anterioare (View şi Model) procesează evenimentele din interfaţă şi răspunde la acestea. De asemenea, poate invoca schimbări în model.

În comparaţie cu Joomla şi WordPress, OpenCart adaugă “by default” un magazin online.

Mă voi opri aici cu poveştile despre OpenCart şi vor trece la lucruri tehnice şi practice care ţin de instalarea unui astfel de CMS, dar şi de utilizarea acestuia.

Ce avem nevoie din punct de vedere tehnic pentru a folosi OpenCart ?

 • Server care rulează : Windows IIS sau Apache, PHP 5+ şi MySQL
 • Pentru PHP avem nevoie de câteva setări şi anume:Register Globals: Off – în mod normal, dupa PHP 4.2.0, acestă setare este făcută by default OFF, dar e bine să o verificămMagic Quotes GPC: Off – pentru a evita apariţia de [/] în textul afişat în siteFile Uploads: On – pentru a putea uploada/downloada dateSession Auto Start: Off – pentru a avea noi acces total asupra momentului în care decidem să începem o sesiune
 • Şi în cele din urmă aven nevoie şi de câteva extensii:
   MySQL: On
   GD: On
   cURL: On
   ZIP: On

OpenCart nu va functiona corect sau deloc pe un server ce nu indeplineste aceste cerinte.

Despre cum instalăm OpenCart voi vorbi într-un articol viitor. Dacă sunt întrebări legate de ceea ce am scris până acum, nu ezitaţi să îmi scrieţi.

Guest post de Bianca Roxana Ionel. Publicat iniţial aici la 29 ianuarie 2013. Copyright (C) Bianca Roxana Ionel, 2013. Dacă ţi-a plăcut acest articol, atunci te invit să citeşti şi acest interviu cu ea şi blogul ei.

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.