Cum să creezi o lume mai bună prin „mulţumesc”

 

Motto:

Cereti si vi se va da, cautati si veti gasi, bateti si vi se va deschide” (Matei 7.7)

Iisus Hristos

 

Oferă, înainte de a primi!

Cine nu se mulţumeşte cu puţin, nu e vrednic nici de mult (proverb românesc)

Cu cât obţinem mai mult, cu atât observăm mai bine ceea ce ne lipseşte. Într-un anumit sens este bună această perseverenţă pentru “mai mult”, dar până unde, şi în ce sens, mai precis?

Un preot recent hirotonisit vorbeşte cu părintele lui duhovnic şi-i spune: „părinte, eu am urmat toate cele care sunt necesare pentru a deveni preot, dar îmi lipsesc toate cât am nevoie pentru a fi un preot bun: dragostea pentru Dumnezeu, dragostea pentru aproape, plăcerea şi dorinţa de a sluji, nu sunt vrednic să mi se dea pe mână o parohie”. Iar mentorul său îi spune: „Poartă-te ca şi cum le-ai avea pe toate acestea şi le vei dobândi”… şi aşa a făcut preotul

Peste un an, comportându-se ca şi cum ar fi avut toate acestea, le-a dobândit, încetul cu încetul. Aici stă puterea generozităţii şi a ideii „dar din dar se face rai” şi „să dai din ceea ce nu ai”, adică de fiecare dată când nu ai ceva ce ai nevoie sau vrei, să oferi acel ceva cuiva şi te vei învrednici şi tu. Astfel, o cale de a primi este de a… da mai departe… chiar din ceea ce nu ai. Şi aici stă şi misiunea acestui site, cred eu, nu doar pentru a da mai departe linkuri cu povestioare draguţe, ci ca să ne aducă aminte că lumea e mai bună de când suntem noi pe lume şi că nici un efort nu este prea neînsemnat atnci când e vorba de a creea mai multă lumină în lume.

Şi păstrând în minte ideea aceea din „Lista lui Schindler”, că „cine salvează o viaţă, salvează lumea întreagă”, nu pot să nu fiu fascinat de ideea că Schindler, prin modul în care a marcat atâtea vieţi şi prin gândirea pe care o avea, a fost genială în felul ei. Este o zicală românească ce spune: „Încrede-te în Dumnezeu şi leagă-ţi caii”.

  

Cum cerem

Fericirea nu înseamnă să obţii ce îţi doreşti, ci să iubeşti ceea ce ai.”

proverb chinezesc

Fiecare dintre noi are planuri, visuri, idealuri şi interese pe care le aplică după cum poate mai bine. Dar oare am putea noi avea toate realizările acestea fără ajutorul lui Dumnezeu? Iisus Hristos a spus: ”Fără de mine nu puteţi face nimic” şi “Orice veţi cere de la Tatăl întru numele Meu, eu voi face.”

Cerem ceea ce dorim ca si cum ni se cuvine, uitand uneori sa fim multumitori pentru ceea ce avem sau nu ne gandim ca “ar putea fi mai rau”. Ni se pare normal sa primim dar uitam uneori de la Cine primim sau sa ne gandim ca nu meritam cat credem. “orice faptura a lui Dumnezeu este buna; si nimic nu este de lepadat daca se ia cu multumire”, spune Apostolul Pavel. De aceea nu tot ceea ce primim in viata pe neasteptate, chiar si dificultati nu reprezinta sau ar trebui sa nu reprezinte pricini de poticnire in drumul vietii noastre. Omul cat traieste, invata, iar testele la care e supus, dificultatile si problemele semnifica faptul ca inca exista posibilitatea de a obtine o victorie. Examenele vietii ne invata ca mai avem ceva de dovedit.

Ce! Primim de la Dumnezeu binele, si sa nu primim si raul?” a zis Iov. Să învăţăm de la el!

Cel ce se roagă trebuie să se roage cu nădejdea de a primi. Rugăciunea de cerere plină de credinţă este de fapt una de mulţumire, pentru că noi când Îi cerem lui Dumnezeu ceva, ştiind că deja prin cum ne rugăm că vom primi, aşa că sensul rugăciunii de cerere se transformă într-unul de mulţumire.

  

Smerenia, înaintea înţelepciunii

Cheamă pe Mine în ziua necazului tău şi te voi scoate şi Mă vei proslăvi” (Ps. 49, 16).

Odată, un bărbat foarte credincios şi înţelept, a avut o viziune într-un vis, să meargă într-un orăşel îndepărat, căci este cineva acolo de la care ar putea să înveţe ceva. Omul nostru, oarecum contrariat, întrucât învăţase de la cei mai mari înţelepţi ai lumii, s-a dus totuşi acolo şi a căutat o persoană înţeleaptă de la care să înveţe ceva, dar a constatat că acela era un loc al pierzaniei şi desfrânării şi nu înţelegea cum ar avea sens să înveţe ceva de acolo.

Şi tocmai când era să plece, o femeie tânără, care era prostituată într-un bordel, l-a văzut agitat şi l-a întrebat dacă îl poate ajuta cu ceva, iar el a zis că nu, căci era pe picior de plecare. Femeia a insistat şi i-a spus că era târziu, şi nu poate umbla pe drumuri la ora aceea, drept pentru care s-a oferit să-l găzduiască la ea în seara respectivă.

Înţeleptul nostru i-a povestit despre dezamăgirea că nu a găsit pe cineva învăţat, iar ea nu cunoştea pe nimeni care să corespundă descrierii lui. Totuşi, înainte să plece, înţeleptul a întrebat-o pe femeie de ce îi sângerau picioarele, iar ea i-a răspuns că îşi bătea cuie în tălpile încălţămintelor, pentru a-i aminti că ceea ce făcea pentru a-şi întreţine copilul era un păcat de moarte şi atunci, bărbatul a rămas surprins de smerenia acelei femei şi şi-adat seama că nu există o finitudine a înţelepciunii, iar lucrurile cele mai preţioase de învăţat în viaţă se pot afla adeseori în posesia oamenilor necunoscuţi, care poate sunt chiar lângă noi…

  

Recunoştinţa faţă de ceilalţi

Cel nemulţumit trăieşte nefericit”

proverb românesc

Toţi cei care sunt puşi în situaţia unor evenimente festive sa mulţumească pe scurt, cu ocazia primirii unui premiu pentru realizări, se gândesc la familie, rude, colegi, finanţatori, sponsori, susţinători şi alţi colaboratori, dar de la câţi aţi auzit vreo mulţumire adresată lui Dumnezeu?

Intrebarea ramane. Nu va grabiti sa raspundeti. Raspunsul trebuie sa vi-l dati insiva. Unul dintre dezavantajele vietii este acela ca raspunsul acesta nu e niciodata suficient – sau ar trebui sa nu fie.

Aşadar, ce te rog pe tine, cititorul acestui articol, este să dai mai departe o listă cu lucruri pe care le-ai învăţat de la cei mai puţini cunoscuţi, fie în viaţă, fie dispăruţi dintre noi. Poţi să te gândeşti la toate lucrurile pe care le-ai învăţat de la cei care mai sunt sau nu mai sunt printre noi, de la cei care au avut o crâmpeie de înţelepciune, întrucât cu cât vei da mai mult, cu atât vei primi mai mult! Este convingerea mea personală, că există un echilibru în univers care asigură aceasta, chiar dacă nu pe timpul vieţii pământeşti, pentru unii…

  

Dialog între 2 copilaşi

  • Lumea asta a devenit cu mult mai bună de 5 ani încoace…

  • Cum poţi să spui aşa ceva? Uită-te câte războaie, câtă răutate, câtă teroare sunt în lume! Tu nu te uiţi la televizor? Cum poţi spune că lumea e cu mult mai bună?

  • Păi de 5 ani sunt eu pe lume… Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru că m-a făcut după chipul şi asemănarea sa.

      

Dacă ţi-a plăcut acest articol, atunci îţi recomand şi:

secţiunea Ortodoxie pe Discerne

A şti să primeşti şi a şti să dăruieşti

A avea şi a păstra

Am cerut…

Am cerut… (2)

Am cerut… (3)

Dacă vrei să-L faci pe Dumnezeu să râdă, povesteşte-I despre planurile tale

Miracolul rugăciunii

Rugăciuni pentru lucru

Citate despre înţelepciune

Rugăciune de părintele Ilarion Argatu

Rugăciuni pentru motivaţie şi inspiraţie

Fie ca rugăciunile să-ţi fie ascultate!

Ştefan Alexandrescu

consultant în strategie de comunicare şi resurse umane

Copyright © Ştefan Alexandrescu.

Materialele de pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

Anunțuri

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s