Time management în 8 pași

Cred că unii dintre noi auzim “N-am timp!” prea des în jurul nostru. În urmă cu ceva vreme mă plângeam și eu de lipsa timpului și îmi doream ca ziua să aibă măcar 30 de ore. Evident, acest lucru este imposibil! Totuși un management al timpului corect ajută de fiecare dată.

Te întrebi cum?  E suficient să vrei să faci anumite schimbări în viața ta și să-ți prioritizezi activitățile.

Eu am urmat câțiva pași simpli care pot spune că mi-au schimbat viața și acum am timp și pentru mine.

Află unde pierzi tu timpul! La fel ca 90% din populaţia ţării? Cu acele activităţi aparent inofensive, dar care consumă mult timp, gen Facebook, conversaţii telefonice, email, Yahoo Messenger? Cronometrează-te! Ai să ai un şoc la final!

Propune-ţi obiectivele şi stabileşte-ţi deadline-uri.

Utilizează agende! Lucrurile scrise se uită mai greu şi creează responsabilitate! Notează tot! Personal schimb o agendă în fiecare lună. Unii din jurul meu îmi spun că exagerez, dar programul meu este foarte bine structurat și nu doar de azi pe mâine, ci pentru săptămâni întregi.

Stabileşte-ţi priorităţile! Nu le putem face pe toate, dar trebuie să începem cu cele mai importante lucruri. Ai grijă! Important este diferit de urgent! (click pe imaginea de mai jos pentru detaliere). Ceea ce este important are o prioritate mare și în general ne ajută la atingerea obiectivelor pe termen lung. La prima vedere cam tot poate fi urgent sau important, dar trebuie să analizăm foarte bine fiecare task și la final vom observa că nu tot ceea ce inițial consideram important nu ne afectează pe termen lung.

Învăţă să delegi! Sunt servicii pe care le pot îndeplini şi alte persoane. Fii specific şi supune-le ce aşteptări ai!

Rutina salvează timp! Din punctul meu de vedere, rutina nu înseamnă plictiseală. Dacă ai o ordine în care ai observat că faci lucrurile într-un mod eficient, nu o schimba!

Foloseşte în avantajul tău timpii de aşteptare! În maşină, tren, tramvai poţi citi un articol pe care l-ai tot amânat, poţi da un telefon sau te poţi relaxa cu o muzică bună! De asemnea nu uita de cărţile audio care pot fi o bună companie oricând!

Ţine cont în planificările tale de momentele din zi în care ai cea mai mare eficientă!

Fii flexibil,  dar nu exagera cu planificarea! Mereu pot apărea lucruri neaşteptate, rezervă-ţi timp pentru asta!

Împarte sarcinile neplăcute în fragmente!

Ia pauze, concedii şi nu uita de recompense!

Şi dacă nu te-am convins , uite şi 8 idei puternice pe care să le pui în aplicare în managementul timpului tău începând de acum!

1. Rezolvă mai întâi problemele dificile pentru că ai nevoie de mai multă energie pentru ele. Pune cap de listă acele activităţi care nu îţi fac plăcere. Când eşti odihnit le vei rezolva cu mult mai mult calm. Dacă le amâni până la sfârşitul programului vei fi obosit, nervos şi vei reacţiona într-un mod acid;
2. Concentrează-te doar pe o singură sarcină la un moment dat, aşa vei avea continuitate şi satisfacţie pentru că o vei termina la timp;
3. Nu trece imediat de la o sarcină la altă! Ai nevoie de o pauză, de un moment de relaxare;
4. Ai o sarcină nouă? Atunci pune întrebări, clarifică ce ai de făcut şi în cele mai mici detalii;
5. Dacă întâmpini dificultăţi mari, cere ajutor!  Mândria de a face singur ceva ia de 3 ori mai mult timp!
6. Fă însemnările cu pixul! Creionul se şterge şi vei fi tentat să sari peste anumite lucruri.

7. Fii exigent cu timpul recreativ! Și aici simt nevoia să spun mai multe, dar cu siguranță o voi face mai detaliat într-un post viitor. A te recrea nu înseamnă a te juca pe Facebook sau a te uita la o emisiune de pe OTV (îmi cer scuze pentru subiectivitate). Dacă nu ai 10 ani, cu siguranță te poți reacrea diferit! Citește un articol din ziar  (NU dintr-un ziar de scandal), ascultă o melodie de calitate, plimba-te sau fă ceva care să te deconecteze dar în același timp să te ajute să crești ca om.
8. Nu irosi vremea gândindu-te la trecut!

Managementul timpului înseamnă de fapt, managementul propriei tale persoane. O să sune dur dar problema e la tine, nu cu timpul!

Dacă ţi-a plăcut acest articol, te invit să citeşti mai multe la http://blog.biancaionel.com

Guest post de Bianca Roxana Ionel. Republicat cu permisiunea scrisă a autorului de aici (20 septembrie 2012) Copyright (C) Bianca Roxana Ionel, 2012

Bianca Roxana Ionel

Un gând despre „Time management în 8 pași

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.