Lucrezi cu incompetenţi? Iată ce să eviţi :)

Aceasta este o fabulă modernă scrisă sub formă de pamflet care adresează câteva din realităţile specifice oricărei organizaţii, indiferent de ţara în care se găseşte.

În fiecare zi, devreme de tot, venea la serviciu Furnica cea harnică, productivă şi bucuroasă de munca ei. Acolo îşi petrecea ea zilele, muncind cu sârg şi fredonând un cântecel. Era harnică, productivă şi bucuroasă de ce făcea, dar, vai, nu o superviza nimeni. Bondarul, preşedinte şi director general, a considerat că aşa un se mai poate şi a creat un post de supervizor, pe care a angajat un Gândac cu multă experienţă. Prima grijă a Gândacului a fost aceea de a standardiza ora de sosire şi de plecare de la muncă şi a elaborat şi nişte rapoarte minunate pe această temă. Curând s-a văzut că era nevoie şi de o secretară care să pregătească rapoartele şi ca urmare au angajat o Paianjenita, care a organizat o arhivă şi s-a ocupat şi de telefoane. Şi în tot acest timp, Furnica era harnică, productivă şi se bucura de munca ei. Muncea şi iar muncea. Şi din când în când fredonă o melodie. Bondarul, preşedinte şi director general, era încântat de rapoartele Gândacului supervizor, ba chiar i-a mai cerut şi nişte tabele comparative şi grafice, indicatori de gestiune şi analize ale tendinţelor de viitor. Aşa că a fost nevoie să angajeze şi o Muşcă, pe funcţia de ajutor de supervizor şi a trebuit să-i cumpere şi un laptop cu imprimanta în culori. Curând Furnica harnică, productivă şi bucuroasă de munca ei, a încetat să mai fredoneze o melodie şi a început să se vaiete că pierde vremea cu hârţoagele pe care o puneau să le completeze, în loc s-o lase să lucreze.

Şi atunci, Bondarul, preşedinte şi director general, a hotărât că e momentul să ia măsuri: s-a creat postul de administrator general al departamentului în care lucra Furnica harnică, productivă şi bucuroasă de munca ei. Această responsabilitate a fost încredinţată Lăcustei care, ca primă măsură a pus mocheta bej în biroul său şi a cerut să i se cumpere un fotoliu special. Noul administrator general – e clar – a avut apoi nevoie de o maşină, de un laptop ba chiar şi de o reţea intranet pentru comunicarea cu subalternii. Tot noul administrator general a mai avut nevoie şi de o asistentă personală şi a adus-o pe Broasca, cea care-i fusese secretară la precedentul loc de muncă. Aceasta urma să-l ajute la elaborarea planului strategic şi a bugetului pentru departamentul în care muncea Furnica harnică, productivă şi bucuroasă de munca ei. Furnica nu prea mai cântă şi pe zi ce trece devenea tot mai agitată şi mai nervoasă.

„Va trebui să selecţionăm o societate de consultanţă care să ne elaboreze un studiu cu privire la mediul de lucru în societatea noastră”, propuse Lăcustă. Iar societatea aleasă, contra unei sume consistente, se puse pe studiu, anunţând că are nevoie de câteva luni de lucru. Dar între timp, Bondarul preşedinte şi director general, reanalizând cifrele, ajunse la concluzia că departamentul în care lucra furnica harnică, productivă şi ceva mai puţin bucuroasă de munca ei, nu mai aducea acelaşi profit ridicat că până acum. ªi l-a contactat pe Bufniţa, renumitul consultant în afaceri, ca să-i ceară un diagnostic al situtiei. Domnul Bufniţă s-a învârtit trei luni prin birourile societăţii şi a elaborat un raport sofisticat, în mai multe volume, în valoare de câteva zeci de mii de euro, care se încheia cu concluzia: „Sunt prea mulţi salariaţi în acest departament. Trebuie efectuate concedieri”.

Aşa că Bondarul, preşedinte şi director general, a trebuit să urmeze sfatul consultantului care-l costase câteva zeci de mii de euro şi să o concedieze pe Furnica harnică, productivă şi furioasă, care pe vremuri era harnică, productivă şi bucuroasă de munca ei.

 

  

Morala:

Să nu cumva să-ţi treacă prin minte să fii o Furnică harnică, productivă şi bucuroasă de munca ei! Este mult mai oportun să fii sau o Lăcustă sau un Gândac, inutil şi incompetent. Incompetenţii nu au nevoie de supervizori, asta o ştie toată lumea. Pe ei nu-i stresează nimeni! Dacă, totuşi, nu te poţi împiedica să fii harnic şi productiv, să nu cumva să arăţi că eşti bucuros de munca ta. Asta n-au să ţi-o ierte niciodată!

Autor necunoscut, preluată de pe un forum.

Publicat de Marcus Victor Grant

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.