7 răspunsuri despre un lider: Ioana Raluca Hudiţă

Motto:

„Sportul este un mod de viaţă şi viaţa este un sport.

Tu trebuie să fii singurul care ţine scorul.”

Lance Armstrong

Avem plăcerea de a vă prezenta, în seria interviurilor pe Discerne, o discuţie cu dşoara Ioana Raluca Hudiţă, care lucrează ca specialist şi instructor în sport. Profilul ei de pe LinkedIn este grăitor pentru relevanţa experienţei pe care o are în promovarea mişcării prin alergare, dans sportiv şi contemporan, gimnastică şi biking. Săptămâna trecută am găzduit un prim interviu cu Ioana despre mişcare: Antrenamentul fizic, de la conştiinţă la obicei.

Ioana Raluca Hudiţă se numără printre fondatorii Clubului de Mişcare şi Sănătate, a studiat la mastere cu burse în Franţa (Université de Nice-Sophia Antipolis, MBA în Sport Management) şi SUA (Fulbright, Andrew Young School of Policy Studies, master de politici publice şi managementul organizaţional al instituţiilor publice şi non-guvernamentale).

Actualmente, locuieşte în Atlanta, Georgia, SUA şi intenţionează ca în a doua jumătate a lui 2014 să revină în Bucureşti, unde simte că îi este menirea.

Ioana, mulţumim pentru acordarea acestui interviu. Scopul lui este să ofere cititorilor o felie din viaţa, atitudinile şi principiile tale.

Despre tine

1. Cum te defineşti pe tine şi în raport cu cine?

Am făcut asta în trecut, dar nu cred că a folosit cuiva. Acum, nu știu exact dacă mă definesc în raport cu altcineva. Dar îmi place cum sună ideea de a lucra spre a deveni cea mai bună versiune a mea.

(continuă să citești după media ↓)

Copyright (C) Ioana Raluca Hudiţă
Copyright (C) Ioana Raluca Hudiţă

 

  

2. Ce materie din liceu te-a format cel mai pregnant pentru viaţa ta profesională?

De departe, materia care m-a pregătit cel mai bine a fost matematica predată de doamna profesoară Carmen Hașiganu. Am învățat să lucrez independent și să mă „antrenez” rezolvând problemele cu lacrimi amare până când ajungeam la rezultatul corect. Am învățat să accept cu mai mult calm lucrările de control neanunțate, pe 4 numere. De la doamna Hașiganu am învățat devotamentul pentru dezvoltarea și împărtășirea talentului ei în a preda matematică: în fiecare sâmbătă organiza gratuit ore de pregătire suplimentară pentru elevii doritori. Și tot de la dânsa am învățat cum se construiește respectul.

 

  

3. Ce te face să te simţi mândră, cel mai mult?

Mândră – mândră mă simt când pot să contribui și să îmbunătățesc viața unui om.

(continuă să citești după media ↓)

Copyright (C) Cătălin Georgescu
Copyright (C) Cătălin Georgescu

 

  

Despre studiile legate de ONG-uri

4. Ai studii şi experienţă în dezvoltare organizaţională. Ce consideri că este mai valoros pentru tine ca viitor lider în sectorul ONG?

Despre ONG-uri, din tot ce am învățat teoretic și practic până acum, cred că misiunea organizației este inima ei, iar comunicarea dintre cei care o servesc este respirația organizației. Cred că într-un ONG totul trebuie să fie „customizable”, croit pe masură. Încă nu sunt în măsură să fac recomandări pentru liderii ONG.

 

  

5. La ce nivele s-au produs pentru tine schimbările aduse de masterul urmat în SUA?

După ani de zile în care am studiat numai subiecte legate de sport, în August 2013 am început masterul în Public Policy cu specializarea Nonprofit policy la Andrew Young School of Policy Studies, Georgia State University. Faptul că am venit aici cu o bursa Fulbright nu a însemnat că îmi va fi ușor, sau că voi fi favorizată în vreun fel. Programul a fost dificil, am muncit mult și la final nu m-am numărat printre cei mai străluciți studenți. Dar am avut de câștigat în alte sensuri.

Pentru materiile care mi-au stârnit curiozitatea, am învățat și am cercetat dincolo de cerințele profesorului (de exemplu, pentru materia Nonprofit Human Resources și proiectul final despre Innovative non-monetary rewards in nonprofits).

Sursele de informație sunt nemumărate și accesibile, iar deschiderea profesorilor față de ideile studenților este un mare factor motivator. Aici, am avut ocazia de a pune în practică teoria și de a face lucruri „hands on”, „pe bune”, pentru fiecare materie. De exemplu, am lucrat într-o echipă de consultanță financiară pentru Atlanta Botanical Gardens, punând cap la cap un proiect de evaluare cu propuneri de consolidare financiară a acestei organizații nonprofit.

În afara școlii am învățat despre oameni și despre mine. Prieteniile pe care le-am construit aici m-au transformat și vor rămâne pe viață. Am cunoscut lideri ONG, am călătorit pentru conferințe, seminare și de plăcere, am făcut voluntariat pentru Atlanta Sport and Social Club şi am participat la alergări caritabile.

 

  

Întoarcerea în România

6. În România, te vei concentra pe freelancing, pe dezvoltare organizaţională sau pe altceva nou? Ce vei face altfel când te vei întoarce în România?

La întoarcerea în țară, în iulie, voi reîncepe să lucrez la World Class Jolie Ville ca antrenor personal. Apoi, de abia aștept să animez lucrurile în Clubul de Mișcare! Ideea unui nou proiect există, despre sport, desigur, însă acum este prea devreme să vorbesc despre acesta.

 

  

7. Ce consideri că oferă în plus România, ca democraţie sau ca libertate, faţă de SUA?

După 10 luni de viață aici, primul lucru care îmi vine în minte este că, faţă de SUA, România are nenumărate nișe nexploatate pentru business, ONG și inovație socială. În sine, gândirea comparativă România vs America are avantaje și dezavantaje. Partea bună este că așa apreciez și mai mult țara noastră. În rest, comparația continuă ajunge să răpească din bucuria experienței, așa cum este ea.

(continuă să citești după media ↓)

Copyright (C) Bayar Ali , danscontemporan.wordpress.com
Copyright (C) Bayar Ali , danscontemporan.wordpress.com

Mulţumim, Ioana pentru ce ne-ai împărtăşit din viziunea şi personalitatea ta şi îţi urăm mult succes în a inspira cât mai mulţi doritori să facă loc pentru mişcare în viaţa lor!

Dacă ţi-a plăcut acest interviu, atunci te invităm să-l citeşti şi pe cel de săptămâna trecută!

Marcus Victor Grant

Copyright © Marcus Victor Grant 2014-prezent, toate drepturile rezervate.

Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.