7 răspunsuri despre un lider: Ioana Raluca Hudiţă

 

Motto:

„Sportul este un mod de viaţă şi viaţa este un sport.

Tu trebuie să fii singurul care ţine scorul.”

Lance Armstrong

 

Avem plăcerea de a vă prezenta, în seria interviurilor pe Discerne, o discuţie cu dşoara Ioana Raluca Hudiţă, care lucrează ca specialist şi instructor în sport. Profilul ei de pe LinkedIn este grăitor pentru relevanţa experienţei pe care o are în promovarea mişcării prin alergare, dans sportiv şi contemporan, gimnastică şi biking. Săptămâna trecută am găzduit un prim interviu cu Ioana despre mişcare: Antrenamentul fizic, de la conştiinţă la obicei.

Ioana Raluca Hudiţă se numără printre fondatorii Clubului de Mişcare şi Sănătate, a studiat la mastere cu burse în Franţa (Université de Nice-Sophia Antipolis, MBA în Sport Management) şi SUA (Fulbright, Andrew Young School of Policy Studies, master de politici publice şi managementul organizaţional al instituţiilor publice şi non-guvernamentale).

Actualmente, locuieşte în Atlanta, Georgia, SUA şi intenţionează ca în a doua jumătate a lui 2014 să revină în Bucureşti, unde simte că îi este menirea.

Ioana, mulţumim pentru acordarea acestui interviu. Scopul lui este să ofere cititorilor o felie din viaţa, atitudinile şi principiile tale.

 

Despre tine

1. Cum te defineşti pe tine şi în raport cu cine?

Am facut asta in trecut, dar nu cred ca a folosit cuiva. Acum, nu stiu exact daca ma definesc in raport cu altcineva. Dar imi place cum suna ideea de a lucra spre a deveni cea mai buna versiune a mea.

Copyright (C) Ioana Raluca Hudiţă
Copyright (C) Ioana Raluca Hudiţă

 

2. Ce materie din liceu te-a format cel mai pregnant pentru viaţa ta profesională?

De departe, materia care m-a pregatit cel mai bine a fost matematica predata de doamna profesoara Carmen Hasiganu. Am invatat sa lucrez independent si sa ma „antrenez” rezolvand problemele cu lacrimi amare pana cand ajungeam rezultatul corect. Am invatat sa accept cu mai mult calm lucrarile de control neanuntate, pe 4 numere. De la doamna Hasiganu am invatat devotamentul pentru dezvoltarea si impartasirea talentului ei in a preda matematica: in fiecare sambata organiza gratuit ore de pregatire suplimentara pentru elevii doritori. Si tot de la dansa am invat cum se construieste respectul.

 

3. Ce te face să te simţi mândră, cel mai mult?

Mandra – mandra ma simt cand pot sa contribui si sa imbunatatesc viata unui om.

Copyright (C) Cătălin Georgescu
Copyright (C) Cătălin Georgescu

 

 

Despre studiile legate de ONG-uri

4. Ai studii şi experienţă în dezvoltare organizaţională. Ce consideri că este mai valoros pentru tine ca viitor lider în sectorul ONG?

Despre ONG-uri, din tot ce am invatat teoretic si practic pana acum, cred ca misiunea organizatiei este inima ei , iar comunicarea dintre cei care o servesc este respiratia organizatiei. Cred ca intr-un ONG totul trebuie sa fie „customizable”, croit pe masura. Inca nu sunt in masura sa fac recomandari pentru liderii ONG.

 

5. La ce nivele s-au produs pentru tine schimbările aduse de masterul urmat în SUA?

Dupa ani de zile in care am studiat numai subiecte legate de sport, in August 2013 am inceput masterul in Public Policy cu specializarea Nonprofit policy la Andrew Young School of Policy Studies, Georgia State University. Faptul ca am venit aici cu o bursa Fulbright nu a insemnat ca imi va fi usor, sau ca voi fi favorizata in vreun fel. Programul a fost dificil, am muncit mult si la final nu m-am numarat printre cei mai straluciti studenti. Dar am avut de castigat in alte sensuri.

Pentru materiile care mi-au starnit curiozitatea, am invatat si am cercetat dincolo de cerintele profesorului (de exemplu, pentru materia Nonprofit Human Resources si proiectul final despre Innovative non-monetary rewards in nonprofits).

Sursele de informatie sunt nemumarate si accesibile, iar deschiderea profesorilor fata de ideile studentilor este un mare motivator. Aici, am avut ocazia de a pune in practica teoria si de a face lucruri „hands on”, „pe bune”, pentru fiecare materie. De exemplu, am lucrat intr-o echipa de consultanta financiara pentru Atlanta Botanical Gardens, punand cap la cap un proiect de evaluare cu propuneri de consolidare financiara a acestei organizatii nonprofit.

In afara scolii am invatat despre oameni si despre mine. Prieteniile pe care le-am construit aici m-au transformat si vor ramane pe viata. Am cunoscut lideri ONG, am calatorit pentru conferinte, seminare si de placere, am facut voluntariat pentru Atlanta Sport and Social Club şi am participat la alergari caritabile.

 

Întoarcerea în România

6. În România, te vei concentra pe freelancing, pe dezvoltare organizaţională sau pe altceva nou? Ce vei face altfel când te vei întoarce în România?

La intoarcerea in tara, in iulie, voi reincepe sa lucrez la World Class Jolie Ville ca antrenor personal. Apoi, de abia astept sa animez lucrurile in Clubul de Miscare! Ideea unui nou proiect exista, despre sport, desigur, insa acum este prea devreme sa vorbesc despre acesta.

 

7. Ce consideri că oferă în plus România, ca democraţie sau ca libertate, faţă de SUA?

Dupa 10 luni de viata aici, primul lucru care imi vine in minte este ca, faţă de SUA, Romania are nenumarate nise nexploatate pentru business, ONG si inovatie sociala. În sine, gândirea comparativa Romania vs America are avantaje si dezavantaje. Partea buna este ca asa apreciez si mai mult tara noastra. In rest, comparatia continua ajunge sa rapeasca din bucuria experientei asa cum este ea.

Copyright (C) Bayar Ali , danscontemporan.wordpress.com
Copyright (C) Bayar Ali , danscontemporan.wordpress.com

Mulţumim, Ioana pentru ce ne-ai împărtăşit din viziunea şi personalitatea ta şi îţi urăm mult succes în a inspira cât mai mulţi doritori să facă loc pentru mişcare în viaţa lor!

Interviu luat de Ştefan Alexandrescu în mai 2014 pentru Discerne.

Dacă ţi-a plăcut acest interviu, atunci te invităm să-l citeşti şi pe cel de săptămâna trecută!

Un gând despre „7 răspunsuri despre un lider: Ioana Raluca Hudiţă

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.