5 greşeli ale recrutorilor

Bună, numele meu este Mihaela Andreea, sunt studentă în anul I la master și de puțin timp am început să scriu pe blogul meu din dorința de a împărtăși și altora din puțina mea experiență în resurse umane și din conținutul cărților pe care le citesc , inclusiv pentru îmbogățirea ariei de cunoștințe.

Mihaela Andreea Radu
Mihaela Andreea Radu

Experiența mea în resurse umane este de 6 luni, iar în această perioadă am învățat foarte mult din ceea ce ține de organizarea și desfășurarea unui interviu de selecție, precum și alte aspecte practice privind evaluarea angajaților. Am scris articolele din aria de HR atât pentru tine, viitorul recrutor, cât şi pentru tine, candidatul de azi. Te invit să descopi mai multe informații citind articolele mele aici şi să te abonezi prin e-mail folosind butonul „follow” din meniul vertical de la dreapta.

Dacă te uiți pe internet, peste tot găsești greșeli ale candidaților la interviu și sfaturi din partea recrutorilor despre cum trebuie acestea evitate. Dar dacă dai un search pe Google în căutarea greșelilor pe care le poate face un recrutor, nu găsești nimic. De parcă ei nu ar fi oameni sau toți ar respecta sfaturile primite în școală.

Așa că am hotărât să scriu câteva situații cu care m-am confruntat personal și de care nu am fost prea încântată.

  

1. Nesinceritate.

Acum ceva vreme am găsit pe un site oarecare un anunț pentru postul de ”Asistent manager”. Am aplicat la acest job și am fost contactată pentru a merge la interviu. Cum nu s-a specificat nimic despre interviu, m-am pregătit să particip la o întâlnire tipică, individuală.

Ajunsă la întâlnire… surpriză! Pe hol așteptau mai multe candidate, nerăbdătoare să intre în interviu cu persoana care mă contactase și pe mine, exact la aceeași oră și în aceeași sală. Surpriza și mai mare a fost când am constatat că de fapt postul pentru care se ținea interviul nu avea nici o similaritate cu postul pentru care aplicasem.

SFAT: Este important să se specifice la telefon/în email dacă interviul va fi unul de grup sau individual.

Cât despre ”neînțelegerea” cu postul pentru care am aplicat… se subînțelege părerea mea și frustrarea pe care am resimțit-o.

  

2. Fiți amabili.

Este frumos și omenește să îl ajuți pe candidat să se relaxeze înainte de interviu. Întrebări gen ”Ne-ați găsit ușor?”, ”Doriți un pahar cu apă?” creează impresia candidatului că ești cu adevărat interesat de el și îl ajută să se relaxeze.

De asemenea, o atitudine relaxată și un zâmbet pot face cât 100 de cuvinte. Am participat la interviuri cu recrutori încruntați și preocupați mai mult de formularul de interviu din fața lor decât de reacțiile mele. Sincer vă spun, m-am simțit ca la Poliție.

  

3. Interviul sub presiune.

Dacă îl supui pe candidat unui interviu sub presiune, este esențial ca la finalul interviului candidatul să fie înștiințat de acest lucru și de necesitatea acestui tip de interviu.

Altfel candidatul va pleca cu o părere negativă despre dumneavoastră și, implicit, despre companie.

  

4. Țineți-vă de cuvânt.

Dacă nu aveți de gând să o faceți, nu promiteți că veți trimite un feedback. Mai bine spuneți-i candidatului că, în cazul în care nu este contactat în 2-3 săptămâni, înseamnă că nu a fost selectat. Astfel evitați să fiți ”bombardat” de candidat cu email-uri și telefoane în vederea obținerii unui răspuns cu privire la interviul susținut.

  

5. Fiți disponibil și după interviu.

646x404

Am întâlnit recrutori de la care am primit feedback după interviu (negativ, prin email). În momentul în care am vrut să dau un reply pentru a afla unde am greșit și ce ar trebui să îmbunătățesc, am constatat că adresa mea de email a fost blocată. Și încercările de a-i contacta telefonic se pot solda cu eșec.

SFAT: Nu știu ce mentori au avut sau ce politică are firma, dar eu cred că este indicat să ții legătura cu candidații și, eventual, să faci un back-up al bazei de date o dată la 6 luni.

Concluzie: Dragi recrutori, vă rog să nu uitați ce ați învățat la școală și să vă amintiți că, la un moment dat, ați fost și voi în pielea candidaților în căutarea jobului perfect.

ţinem minte că, în cadrul unui interviu, trebuie să existe un schimb de informații echitabil și că părerile se formează de ambele părți. Contează foarte mult și părerea pe care o lași unui candidat, pentru că aceasta intră în contact cu alți posibili candidați și organizația respectivă își poate crea o reputație proastă.

Nu în ultimul rând, ”Ce ție nu-ți place, altuia nu face!”

Dacă ţi-a plăcut acest articol, atunci îţi recomand şi

articolele mele despre resurse umane

sub-categoria „resurse umane” pe Discerne

Succes!

Guest post de Mihaela Andreea Radu

Articol republicat de aici.

Copyright © Mihaela Andreea Radu, 2014.

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.