Programe utilitare fundamentale uşor de utilizat

Cum lucrează un blogger

Atunci când spun că sunt blogger liber-profesionist, ceea ce se creionează în imaginaţia oamenilor poate să varieze din punctul de vedere al timpului poate să varieze de la faptul că lucrez de la 5 dimineaţa la 11 noaptea până la ideea că mă trezesc la ce oră îmi tună, fac ce vreau şi când am chef. Toate acestea sunt exagerate.

Adevărul este că mult din munca mea se petrece în faţa laptopului, cu care am o relaţie de lungă durată. Chiar şi atunci când lucrez consultanţă, training, vânzări faţă în faţă, munca de pregătire pentru ceea ce livrez se face tot cu laptopul/desktopul în faţă şi cu dumbphone-ul la distanță.

homeoffice

Am scris acest articol în 2013: Ce am învăţat până acum şi ce mi-ar face plăcere să mai învăţ de acum înainte (1). Am tot intenţionat de atunci să îi creez şi o parte a doua, dar cu această ocazie, mi-am dat seama că mult din ceea ce reprezintă o direcţie de învăţare pentru mine stă în software – domeniu în care niciodată nu poţi spune că ştii  multe. Aşa că am hotărât să îi acord o continuare sub un nou titlu. Prezenta listă a fost alcătuită în 2014 și a fost actualizată în 2022, ceea ce înseamnă că (a) softurile recomandate sunt în continuare niște recomandări solide și în deceniul III după părerea mea și (b) cel mai probabil pentru marea majoritate a utilizatorilor sunt niște recomandări depășite sau extrem de nișate. Pe măsură ce timpul va trece, probabil că aceste soft-uri vor fi înlocuite pe deplin de altele. 

Cu ocazia asta, îmi depăşesc şi eu frica de a scrie despre tehnologie, cu riscul de a cădea în ridicol, având în vedere că nu excelez la acest capitol. Partea bună este că îţi împărtăşesc şi ţie, cititorul meu zilnic, cam care e plaja programelor care îmi gravitează prin minte şi pe care ţi le recomand şi ţie, orice statut social sau profesional ai avea. Nu am mai pus linkuri la fiecare software în parte pentru că linkurile pentru descrierea softurilor au o durată de viață foarte scurtă, iar eu mi propun ca acest post să aibă o durată de viață mai mare. Dacă vrei să ştii mai multe despre un soft recomandat de mine, găsești pe orice motor de căutare. 

Am învăţat de-a lungul timpului să folosesc multe programe informatice şi platforme online, simple şi complexe, unele mai bine, altele mai puţin bine. Ordinea e aleatorie.

  

Programe utilitare fundamentale uşor de utilizat pe Windows pentru tot începătorul pe care le recomand din toată inima:

 1. Total Commander (nu înţeleg de ce se chinuie toată lumea cu o mie de ferestre în explorer)

 2. Antivirusuri (am încercat  Kaspersky, Avira, McAfee, AVG, BitDefender – în esență, folosește ce vrei, dar folosește ceva!)

 3. Mozilla Firefox – versiunea cea mai recentă (prefer să evit folosirea Google Chrome chiar dacă are un market share de aproape 10 ori mai mare pentru că ocupă prea multă memorie şi Internet Explorer… pentru că e Internet Explorer:) ). În general, nu recomand nimănui să îşi instaleze ultima versiune pentru că de obicei cele mai noi versiuni sunt pline de bug-uri şi incompatibilităţi.

 4. CCleaner (ca să curăţ calculatorul periodic de cookies, cache, informaţii personalizate şi o mulţime de altă hrană pentru spammeri şi malware)

 5. VeraCrypt (ca să fiu sigur că doar eu ştiu ce am pe calculatorul meu, nu şi Microsoft, FBI, NSA sau SRI)

 6. RamBooster înlocuit de Advanced System Care (ca să mai eliberez resursele de memorie când am prea multe programe/ferestre deschise)

 7. Nero Burning ROM pentru scriere de CD-uri, DVD-uri si Blu-Ray-uri, deşi sunt familiarizat şi cu Nero Express (dar nu-l folosesc pentru că îmi lasă mai puţine opţiuni). CD Burner XP e mai OK acum.

 8. Programe de instant messaging şi VoIP (gen Skype și Telegram Desktop)

 9. Open Office Writer și Libre Office Writer (nu mai folosesc Microsoft Word din 2006 – cele două suite sunt GRATIS + pot genera în câteva secunde versiuni PDF ale fişierului word, ceea ce durează mult mai mult şi e mai complicat în Microsoft Word). De asemenea, m-am obișnuit destul de repede cu Libre Office Calc în loc de Microsoft Excel.

 10. KM Player şi VLC Media Player (se mențin în opinia mea ca cele mai bune playere de fişiere video din ultimul deceniu)

 11. Arhivatoare (7ZIP, iar pentru arhivele vechi recomand WinACE sau WinRAR)

 12. FileZilla (program super simplu de server management)

 13. AutoCorect pentru limba română (program free care corectează greşelile de tehnoredactare şi pune diacritice în textele încărcate în format .rtf şi.txt)

 14. TuneUp Utilities înlocuit cu Advanced System Care – costă vreo 20-30 de euro pe an licenţa, dar nu vreau să-mi aduc aminte de lentorile şi crash-urile pe care le experimentam când nu îl foloseam. Pur şi simplu transformă orice computer într-o rachetă, dacă ştii să îi foloseşti toate opţiunile şi configurările. Nu te teme, e destul de uşor de intuit care sunt.
 15. ACDSee – un program mediu ca utilitate, care oferă nişte opţiuni destul de basic pentru editarea de fotografii. Nu e chiar perfect, dar m-am obişnuit cu el, deşi în ultima vreme prefer să folosesc Paint.NET pentru editarea de imagini. În plus faţă de ACDSee, Paint.NET e gratuit şi mai avansat (cu condiţia să înveţi să îl foloseşti). IrfanView poate fi mai performant pentru nivelul următor.

 16. F.lux pentru sănătatea ochilor – recomand setarea cave painting dacă nu lucrezi la conținut sensibil pentru culoare. 

Toate acestea se instalează în Windows şi ocupă destul de puţin. Desigur, cel mai mult RAM îl consumă browser-ul, aşa cum este de aşteptat, cu specificarea că eu lucrez în mod constant cu 20-40 de tab-uri deschise în acelaşi timp.

Îţi mulţumesc!

Happy computer operating!

Marcus Victor Grant

Copyright © Marcus Victor Grant 2014-prezent, toate drepturile rezervate.

Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

2 gânduri despre „Programe utilitare fundamentale uşor de utilizat

 1. Salut,

  Câteva recomandări:
  – Chrome cere mai mult RAM, dar e mai performant; RAM-ul e ieftin 🙂
  – RamBooster e inutil;
  – Nero e bloatware, când îl instalezi vine cu lucruri de care nu ai nevoie; testează, dacă vrei CDBurnerXP
  – În Word 2010+ (2010/2013) salvarea unui PDF înseamnă File => Save as. În 2007 și anterioare e de pus un plugin oferit gratuit de microsoft.
  – Dacă te uiți la filme pe secvențe, nu tot filmul odată, în BS Player ai opțiunea de a vedea filmul de la secvența anterior deschisă.
  – Eu sunt foarte mulțumit de IrfanView.

  Apreciază

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.