Cauzele şi valorile pe care le susţine blogul Discerne prin politica sa editorială, partea II

De-a lungul timpului, prin politica editorială pe care am cultivat-o pe acest blog, am conturat câteva subiecte asupra cărora blogul Discerne militează pro sau contra. Aceste înclinaţii îmi aparţin mie, managerului de proiect, Marcus Victor Grant. Acest post este continuarea articolului început aici.

Ce înseamnă asta?

Înseamnă că pe aceste subiecte, pentru aceste cauze, pun la dispoziţia oricui spaţiu de publicare. Cine doreşte să scrie pe aceste subiecte, sau să anunţe evenimente pe marginea lor, este binevenit.

În cele ce urmează, am să vă prezint pe larg care sunt cauzele şi valorile pe care le susţine Discerne, în ordinea ponderii şi importanţei lor în politica editorială de până acum. Primele 5 le-am prezentat în partea I a acestui articol, pe care vă invit să o citiţi aici. În continuare, despre a doua jumătate.

 1. Discernământul

 2. Dezvoltarea

 3. Cunoaşterea de sine şi cunoaşterea celorlalţi

 4. Bloggingul

 5. Cercetarea şi rigurozitatea ştiinţifică

 6. Colaborarea

 7. Ortodoxia

 8. Cultura civică

 9. Cultura

 10. Manifestul împotriva incompetenţei

(continuă să citești după media ↓)

collaboration

  

6. Colaborarea

Discerne este un blog colectiv. Aproximativ 75 % din conţinutul blogului este scris de mine, Marcus Victor Grant. Restul sunt materiale pe care le-am publicat, scrise de prieteni, colaboratori şi specialişti, precum şi diferite materiale utile şi interesante pe care le-am preluat de pe alte bloguri. Lista completă a materialelor din alte surse, precum şi drepturile de autor corespunzătoare, aici.

Te invit să devii colaborator Discerne. Citeşte aici despre cum putem să colaborăm.

  

7. Ortodoxia

Discernământul sau dreapta socoteală sau dreapta socotinţă este un termen folosit în teologia şi spiritualitatea ortodoxă pentru a desemna capacitatea de a face distincţie între bine şi rău. Obţinerea discernământului este o chestiune de practicare a credinţei celei drepte (orthodoxia) în modul cel drept (orthopraxia). Ajungerea la discernământ este privită ca primul pas înspre Îndumnezeire, care este starea de slăvire. [de la https://ro.orthodoxwiki.org/Discern%C4%83m%C3%A2nt]

Antonie cel Mare

10. Zis-a iarăşi: «Sunt unii care şi-au topit trupurile lor în asceză şi, pentru că n-au avut dreaptă socotinţă, departe de Dumnezeu s-au făcut».

39. Zis-a iarăşi: «Ştiu monahi care, dupã multe osteneli, au cãzut şi întru ieşire din minţi au venit, pentru cã s-au nãdãjduit în lucrul lor şi amãgindu-se nu au înţeles porunca celui ce a zis: „Întreabã pe tatăl tău şi îţi va da de ştire” (Deut. 32, 7)».

Sfântul Ioan Scărarul

22. Dreapta socoteală este făclie în întuneric, întoarcerea celor rătăciţi, luminarea celor cu vederea scurtă (miopi). Cel ce deosebeşte (cele bune de cele rele) află sănătate şi depărtează boala.

65. Avem nevoie de multă dreaptă socoteală (discernământ), ca să ştim când trebuie să stăm pe loc şi în ce lucruri şi până unde să ne luptăm cu prilejurile şi cu mijloacele patimilor şi când să ne retragem. Căci e de ales uneori mai bine fuga, din pricina slăbiciunii, ca să nu murim.

Fără să fie un blog religios, Discerne găzduieşte o listă intitulată adevăr mărturisind ortodoxia fiind singura formă autentică de creștinism. Majoritatea articolelor, găzduite în categoria ortodoxie au fost publicate cu ocazia unor sărbători religioase şi explică, pe scurt, însemnătatea sărbătorii şi, eventual, oferă date istorice din viaţa sfinţilor prezentaţi şi referinţe externe pentru mai multe detalii: predici, articole ortodoxe de specialitate, vieţi de sfinţi, etc.

Discerne găzduieşte şi recomandă articole împotriva ecumenismului, gnosticismuluigândirii pozitive/magice și a altor rătăciri de credință.  

În total, aceste articole înseumează peste 10 % din conţinutul public pe blog.

  

8. Cultura civică

Discerne militează pentru apărarea drepturile şi libertăţile civile ale cetăţeanului, pentru promovarea democraţiei şi împotriva abuzurilor legislative, juridice şi executive ale statului român. În acest sens, Discerne găzduieşte ample articole documentate cu privire la probleme spinoase din actualitatea românească: Roşia Montană, fracţionarea hidraulică, condamnarea legionarilor, actele biometrice, recunoaşterea actelor de studii post-universitare.

Astfel, prin articolele publicate pe aceste subiecte, Discerne:

 • susţine dialogul constructiv, politicos şi tranşant cu instituţiile şi reprezentanţii statului, pentru obţinerea unor răspunsuri care să respecte drepturile omului şi Constituţia României;

 • condamnă şi expune public, tranşant, cu date precise şi argumente abuzurile comise de persoane cu funcţii de autoritate, precum şi incompetenţa unora dintre ei în exercitarea responsabilităţilor profesionale pe care le au;

 • suţine şi militează cu insistenţă pentru opoziţia paşnică şi legală faţă de abuzurile statului român şi pentru moderaţie şi politeţe în comunicarea cu reprezentanţii acestuia, folosind legile şi canalele corespunzătoare;

 • NU promovează protestele de stradă, dar admite că ele sunt o componentă necesară în ultimă instanţă pentru restabilirea dialogului. Dreptul la proteste este garantat în democraţie şi Discerne se opune vehement restricţionării sau reprimării abuzive a acestora;

 • Încurajează dezvoltarea societăţii civile prin activitatea organizaţiilor non-guvernamentale (ONG-uri), cărora le-a dedicat această subcategorie în cadrul categoriei mari „gestiunea organizaţiilor”.

Concepţia despre raporturile între stat şi cetăţean pe care Discerne doreşte să o promoveze este că statul există pentru a servi cetăţeanul într-o democraţie asumată şi instituţiile statului, conform legilor proprii, sunt obligate la transparenţă, mai ales în ceea ce priveşte informaţiile de interes public şi datele cu caracter personal. În acest sens, eu, Marcus Victor Grant, folosesc blogul Discerne pentru a educa cetăţeanul în spiritul acestui dialog şi comunic rezultatele comunicării cu reprezentanţii statului român pe subiectele asumate.

Eu şi toţi actualii contribuitori ai blogului Discerne nu avem apartenenţă sau simpatie faţă de vreun partid politic din România, prin urmare Discerne este neafiliat și echidistant politic şi nu susţine niciun politician și niciun partid. Mai multe articole din această direcție se găsesc în cadrul categoriei Manipulare de convingeri

  

9. Cultura

Discerne susţine cultura, mai ales cărţile şi filmele, prin publicarea unor recenzii şi recomandări de cărţi de specialitate şi lung-metraje de ficţiune sau documentare. În acest sens, există categoria Film și subcategoria carte .  Acestea ocupă aproximativ 15-20 % din totalul post-urilor pe acest blog.

Arta reprezintă o formă de cultură prin care fiecare om poate fi inspirat, poate înţelege idei abstracte şi mesaje profunde şi prin care îşi poate hrăni sufletul.

Doresc să public mai multe articole de cultură pe Discerne. Aşadar, chiar dacă această misiune a Discerne este una secundară, o consider foarte importantă şi una din cele mai interesante. Cititorii Discerne răspund foarte bine la toate articolele despre cultură publicate până acum, după câte am constatat din statistici, comentarii şi discuţii personale pe care le-am avut cu mulţi dintre ei.

(continuă să citești după media ↓)

street art

  

10. Manifestul împotriva incompetenţei

Discerne realizează materiale argumentate împotriva incompetenţei unor anumiţi oameni şi are o politică fermă împotriva intelectualilor de carton, a şarlatanilor, a ignoranţilor şi a incompetenţilor care sunt promovaţi pe nedrept ca modele pozitive. Exemple argumentate pe acest blog: Cristian Mungiu, Călin Georgescu, Remus Pricopie, Pierre-Andre Taguieff.

Discerne nu este de acord cu termenul de „non-valori”, întrucât consideră că acest cuvânt care nu există este un non-sens pe care îl folosesc cei care nu înţeleg ce înseamnă de fapt termenul psihologic de „valori”. Discerne respectă dreptul oricui de a avea valori diferite de cele dorite şi nobile atâta vreme cât nu le forțează asupra celor care nu le vor. Discerne respectă dreptul oricui la prostie, incompetenţă, ignoranţă şi minciună şi îl expune ca atare, fără dorinţa de a transforma sau schimba persoana respectivă. Ce mă interesează este ca populaţia să cunoască ce se află în spatele imaginii poleite ale unor persoane publice care pot fi greşit identificate drept intelectuali.

În acelaşi timp, în oglindă, Discerne promovează persoanele publice care oferă ceea ce eu consider ca fiind reale modele profesionale pentru tineri: traineri, specialişti şi tineri aflaţi la începutul carierei, care au reuşit pe plan profesional pe propriile lor merite, impunându-şi şi respectând standarde profesionale înalte. 

Lectură plăcută!

Corespondența categoriilor principale și a valorilor blogului Discerne

Structura anterioară a categoriilor (2011-2021)

Categorii noi (2021-?)

10 valori ale blogului

Dezvoltare personală

Dezvoltare personală

Dezvoltare

Interpersonal

Gestiunea organizațiilor

Gestiunea organizațiilor

Business

Dezvoltare profesională

Dezvoltare profesională

Wellness & Prosperitate

Dezvoltare

Sănătate

Discernământ

Studenți

Învățare

Conștiință (anterior ”cultură”)

Ortodoxie

Discernământ

Ortodoxie

Manipulare de convingeri

Cultură civică

Structuri ale personalității

(Auto)Cunoaștere

Cunoașterea de sine și cunoașterea celorlalți

Cercetare și rigoare științifică

Cercetare și rigoare științifică

Publishing

(Copy)Writing & Publishing

Colaborare

Blogging

Împotriva incompetenței

Manifestul împotriva incompetenței

Filme

Film

Cultură

Îţi mulţumesc!

Marcus Victor Grant

consultant în strategie de comunicare şi resurse umane

Copyright © Marcus Victor Grant 2014-prezent, toate drepturile rezervate. Articol actualizat în 19 aprilie 2021. 

Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

3 gânduri despre „Cauzele şi valorile pe care le susţine blogul Discerne prin politica sa editorială, partea II

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.