10 lucruri care NU cred că sunt IMPORTANTE pentru SUCCESUL în viaţă. Partea I.

La fiecare ianuarie, se scrie mult despre dezvoltarea personală şi îndeplinirea obiectivelor: ce să faci, cum să faci şi cum să-ţi colorezi listele cu rezoluţii. Au cam trecut două luni din an, aşa că toată lumea şi-a revenit în simţuri: cei care au scris rezoluţii ca să le uite s-au întors la activităţile lor preferate, iar cei care au început să-şi atingă obiectivele ar trebui deja să aibă vreo 15% din rezultate, proporţional cu timpul ce a trecut din an. 

Ei bine, de data aceasta am un articol despre ce să NU-ţi propui. Desigur, după părerea şi din experienţa mea. Numai bine la început de primăvară, după ce toată lumea care a avut de stabilit obiective şi le-a stabilit şi aşa a trecut prin euforia entuziastă.

Nu doresc în niciun fel să susţin că eu sunt un om de succes, şi nici că ce scriu eu aici ar trebui să fie regulă de viaţă. Tocmai pentru că acestea sunt părerile mele subiective, am preferat să formulez în general la persoana I.

Adesea, se vorbeşte despre ce este important pentru fiecare: care sunt valorile, principiile, priorităţile. Ei bine, astăzi, îmi propun să scriu de două ori despre un subiect mai puţin obişnuit. Prima dată, pentru că scriu despre mine şi a doua oară, pentru că este vorba despre ceea ce NU mă caracterizează. În plus, datorită faptului că articolul e cam lung, l-am împărţit în două: prima parte săptămâna aceasta, a doua parte peste vreo săptămână.

Dacă ţi se pare că banii lipsesc din această listă, este pentru că am publicat deja două articole despre cum să câştigi bani uşor muncind puţin. Le poţi citi aici şi aici. Acum, dacă îţi place să crezi că banii sunt suficienţi sau cel mai important pentru succes, poţi să închizi acest articol, pentru că nu e pentru tine. Nu eşti în publicul-ţintă. Hai, închide pagina! Dacă ţi se pare că banii sunt factorul fundamental pentru succesul în viaţă, atunci nu meriţi să citeşti acest articol atât de personal despre convingerile mele.

Dacă totuşi nu ai închis pagina şi ai rămas să citeşti, atunci trebuie să-mi promiţi că vei citi cu atenţie şi consideraţie. Şi partea a II-a.

Ce cred eu că NU contează ca să am SUCCES în viaţă

 


1. Să nu se râdă de mine, mai ales pentru greşelile făcute în public.

De-a lungul vieţii mele, am fost umilit în public de multe ori, dar, nu ştiu cum, pe parcurs s-a prins de mine o idee, cum că este o ruşine să se râdă de mine doar dacă este pentru un motiv care contează pentru mine. Dacă, de exemplu, am ţinut un discurs prost sau absurd, dar din care am învăţat ceva, pentru mine e un câştig. Dacă cineva a scris ceva de rău despre mine, de exemplu într-un articol, atunci încerc să înţeleg unde am greşit şi ce pot să fac ca să repar. Însă, dacă sunt atacat pentru o cauză în care cred, asta nu mi se pare o ruşine. Dacă cineva m-a vorbit de rău şi are dreptate, atunci îmi asum chestia aia. Dacă nu are dreptate, atunci nu mă interesează, decât dacă e vreun prieten care m-a vorbit pe la spate (şi asta mi s-a întâmplat numai de două-trei ori în viaţă). În general, eu sunt o persoană creativă şi agitată. Drept urmare, uneori mai afirm sau mai fac lucruri trăznite, aşa cum face fiecare din când în când, fără să fac din asta un obicei – sau cel puţin aşa îmi place mie să cred. Dacă cineva râde de tine pentru o greşeală, adu-ţi aminte că, cel mai adesea, se poate întâmpla şi la case mai mari.

Uneori, omul se mai împiedică de adevăr.

Dar, cel mai adesea, el se ridică şi merge mai departe.”

  


2. Frica de greşeală

Mie îmi place să învăţ din greşeli, dar greşelile costă. Şi cum viaţa e prea scurtă ca să înveţi din propriile greşeli, e bine să înveţi din ale altora. Dar e OK să fac şi greşeli. Cine nu munceşte, nu greşeşte. Orice lucru care merită făcut, merită făcut iniţial mai puţin perfect, după părerea mea, până înveţi. Greşelile se produc. Eu sunt dispus să învăţ din orice şi să iert totul!

Eu am multe idei şi îmi place să le încerc. Unele funcţionează, altele nu. Uneori, succesul apare pe principiul „unde dai şi unde crapă”, ca o dovadă că nu tu ştii ce vrea clientul, ci clientul ştie mai bine ce vrea el. Iar dacă vreau să am un ochi format pentru oportunităţi de afaceri, ajunge să observ unde există nemulţumire pentru un beneficiar. Oriunde există o nemulţumire, o frustrare, este un loc pentru o afacere.

Atunci când mă uit asupra eşecurilor din trecut, îmi place să le folosesc ca pe nişte puncte de pornire: dacă tot am învăţat ceva din ele, înseamnă că nu am pierdut totul. Când fac o greşeală, pierd doar dacă pierd şi învăţătura din acea greşeală.

Eşecul e doar o altă cale de a încerca din nou, de data asta cu mai multă inteligenţă.”

Henry Ford

  


3. Frica de critică

Critica este binevenită atunci când poate fi folosită şi este intenţionată cu scop de îmbunătăţire. Nu vreau să fac aici apologia diferenţei între critică şi feed-back. Vreau doar să spun că, din experienţa mea, în momentul în care critica încetează, însemnă că am făcut ceva foarte rău… şi acesta este momentul în care am cea mai mare nevoie de critică! Un om de succes este unul care s-a construit pe sine şi din pietrele cu care au aruncat alţii după el. Sensibilitatea (excesivă) nu-şi are locul în bună tovărăşie cu dorinţa de învăţare, pentru că, dacă vreau să învăţ, atunci e bine să pun sensibilitatea la o parte. Desigur, nu spun prin aceasta că trebuie să accept să devin ciuca bătăilor celorlalţi ca să fiu acceptat sau ca să învăţ. Am scris un alt articol util despre feed-back-ul negativ.

cat_fat_fluffy

Românii sunt mari amatori de critică şi sunt mari observatori ai problemelor celorlalţi. Dar atunci când vine vorba să se critice pe sine sau să suporte critica altuia, fiecare poate afla că se simte mai indulgent cu mizeria lui decât cu a altora. Cât despre frică, am ajuns la concluzia că trebuie să mă obişnuiesc cu ea în viaţă, nu este ca şi cum se va termina vreodată, nici chiar dacă am curaj.

Începutul înţelepciunii e frica de Domnul, iar sfatul celor sfinţi e cunoaşterea

Proverbe 9:10

Pe omul care se judecă singur, nu-l mai judecă Dumnezeu.

Povaţă ortodoxă

  


4. Să mă placă alţii.

În general, nu m-a interesat prea mult ce părere au majoritatea oamenilor despre mine, asta pentru că am învăţat încă înainte de finalizarea liceului ce înseamnă „public-ţintă”. Nu pot să comunic către toată lumea, nu pot să fac ceva pentru toţi. De fapt, există o mulţime restrânsă de oameni cărora mă interesează ce comunic, iar aceştia sunt, de obicei, clienţii, cei apropiaţi şi potenţialii cumpărători. Restul lumii pur şi simplu nu mă interesează. În general, oamenii care nu sunt interesaţi să se dezvolte, să crească, nu mă interesează. Îi evit. Nu mă interesează să mă integrez oriunde, cu toate că am reuşit să mă integrez, când mi-am propus, chiar în medii care aveau valori opuse celor în care cred.

Încă din facultate, mi-am ales anturajele personale, sociale şi profesionale într-o manieră destul de pretenţioasă: oameni de la care să am multe de învăţat ŞI care sunt dispuşi să înveţe. La facultate, la master şi la cursuri am „stors ca pe-o lămâie” mulţi profesori şi traineri, „furând” meserie de la ei, solicitându-le cunoştinţele, disponibilitatea şi colaborarea, asediindu-i cu întrebări, încât adesea eram dat afară din diferite cercuri sau picat la examene şi de fiecare dată (când socoteam că merită) mă întorceam şi câştigam – mai ales la facultate.

Au existat, de-a lungul timpului, inclusiv unele persoane pe care le-am ameninţat că le dau în judecată şi altele care m-au ameninţat pe mine că mă dau în judecată – chiar dacă niciodată nu s-a ajuns până la tribunal. Aşa că nu mă consider tocmai „a nice guy”, ci mai degrabă tranşant şi destul de rece. Cu toate acestea, am constatat că mulţi oameni mă apreciază ca fiind prietenos, sociabil, disponibil, bun ascultător, politicos, „de treabă”, adică aşa cum îmi place mie să fiu, dar nu reuşesc – şi nici nu-mi propun – cu toată lumea. De la an la an, mi-am făcut tot mai mulţi prieteni. Dea Domnul să îi păstrez pe cei pe care îi am şi să-mi mai fac şi alţii!

Dar mai sunt şi mulţi care, spre deosebire de mine, încearcă să fie pe placul celorlalţi. Cel mai rău lucru care li se poate întâmpla este asta.

O cale sigură pentru a fi nefericit este să încerci să fii pe placul tuturor.”

Bob Hope

Eu cred că există două frici majore cu privire la aşteptările altora şi amândouă se leagă de frica de a nu fi iubit suficient: frica de a nu te ridica la aşteptările cuiva şi frica de nu le depăşi. Eu am avut de ambele. Şi mi-au trecut. Dumnezeu ştie cum.

  


5. Să nu fiu singur.

În general, consider că nu sunt cu adevărat singur, pentru că există Dumnezeu în Sfânta Treime şi sunt protejat în fiecare zi şi de îngerul meu păzitor. Apoi, am învăţat încă din gimnaziu că „cel mai singur te simţi între oameni” (Carl Sagan). În general, în viaţa mea, nu prea am avut relaţii sentimentale şi mi-am dat seama că, într-o oarecare măsură, asta poate fi OK. Dar, cel mai important mi se pare să nu intru într-o relaţie pentru motivele greşite. Iar un motiv greşit pentru o relaţie mi se pare frica de a nu fi singur – mai ales în perioada asta, că mâine e „Dragobetele”.

free hugs for hippies

Cele mai multe nenorociri se întâmplă în viaţa unui om când nu reuşeşte să stea singur cu gândurile sale într-o cămăruţă.”

Victor Hugo

Nu am ceva împotriva relaţiilor sentimentale şi tocmai pentru că apreciez o asemenea legătură, doresc să o abordez cu respectul şi responsabilitatea necesară, când va fi cazul. Ce vreau să spun este că mi se pare important motivul pentru care cineva îşi doreşte o relaţie. Unele pur şi simplu nu sunt de ajuns. Iar atunci când temelia e şubredă, construcţia nu are cum să dureze.

Urmăreşte în continuare Discerne! Citeşte şi partea a II-a a acestui articol, cu încă 5 lucruri care, după părerea mea, NU sunt importante ca să am succes în viaţă…

Dacă ţi-a plăcut acest articol, atunci îţi recomand şi 32 de sfaturi: cum să înregistrezi un eşec de succes?, de Marian Rujoiu


Happy personal development!

Îţi mulţumesc!

Ştefan Alexandrescu

consultant în dezvoltare personală şi profesională

Copyright (C) Ştefan Alexandrescu.

Materialele de pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

4 gânduri despre „10 lucruri care NU cred că sunt IMPORTANTE pentru SUCCESUL în viaţă. Partea I.

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.