Salutări dragilor. Astazi vă voi prezenta anumite întrebări care vin la examenul de teorie destul de des. Multe persoane sunt nelămurite în legătură cu aceste întrebări de la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) pe care le voi afişa mai jos, în acest articol. Răspunsurile sunt 100% corecte, deci nu e cazul să vă îndoiţi de ele.
După cum bine ştiţi, întrebările au trei variante de răspuns, iar cele mai „complicate” sunt întrebările DRPCIV care au două sau trei răspunsuri. Voi da exemple concrete de întrebări care sunt des întâlnite la examen. Alte întrebări, ceva mai diferite, vor apărea în articolul următor.
Posibilele întrebări pot fi din: mecanică, infracţiuni, contravenţii, conduita preventivă, conducerea ecologică, indicatoare şi marcaje rutiere, etc. Evident, ele sunt alcătuite pe baza legislaţiei rutiere şi a codului rutier.
Raspunsurile corecte sunt marcate cu rosu.
Exemple de întrebări (grele) DRPCIV.
- O hemoragie produsă la unul dintre membrele unei persoane rănite se va opri prin:
- A. dezinfectarea rănii, pansarea şi aplicarea atelelor;
- B. ridicarea membrului accidentat în poziţie verticală;
- C. acţiunea compresivă asupra vasului lezat sau aplicarea garoului.
Ceea ce induce examinatul în eroare, se află la răspunsul A, deoarece este vorba de “pansarea” şi aplicarea atelelor. În prim plan, problema majoră este HEMORAGIA. O hemoragie nu se opreşte prin pansarea rănii. Multe persoane s-au încurcat la această întrebare. Trebuie să fim foarte atenţi la întrebare şi răspunsuri. Răspunsul corect de la această întrebare este C.
2. Cum se sancţionează neacordarea priorităţii de către conducătorii de autovehicule şi tramvaie pietonilor angajaţi în traversarea drumurilor publice, atunci când au acest drept?
- A. prin anularea permisului de conducere;
- B. prin amendă contravenţională şi suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule;
- C. prin amendă contravenţională şi puncte de penalizare.
Răspunsul care induce individul în eroare, la această întrebare este A. Permisul de conducere nu este anulat la neacordarea de prioritate, referitor la un caz generalizat. În fiecare caz de neacordare de prioritate, se suspendă dreptul de a conduce autovehicule, urmat de o amendă contravenţională. Termenul suspendării este determinat de către poliţia rutieră. Răspunsul corect de la această întrebare este B.
3. În care dintre situaţiile de mai jos este interzisă oprirea vehiculelor pe drumurile publice?
- A. pe partea carosabilă a drumurilor naţionale;
- B. la o distanţă mai mică de 25 m înainte şi după indicatorul staţiei pentru mijloacele de transport public de persoane;
- C. la mai puţin de 50 m de cel mai apropiat colţ al intersecţiei.
C este un răspuns greşit care induce examinatul în eroare deoarece la examen pot veni întrebări DRPCIV care au răspunsuri corecte asemănătoare cu răspunsul C. Răspunsul corect de la această întrebare este B.
4. Ce măsuri vor fi luate în cazul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul cu defecţiuni grave la mecanismul de direcţie?
- A. amendă contravenţională, reţinerea certificatului de înmatriculare, precum şi reţinerea permisului de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule;
- B. amendă contravenţională;
- C. amendă contravenţională şi reţinerea certificatului de înmatriculare.
Deoarece foarte mulţi şoferi au defecţiuni “grave” la autovehiculele lor, lumea are impresia că amenda este soluţia pentru care se pedepseşte acest caz. Nicidecum! Regulamentul rutier se actualizează în fiecare an şi este îmbunătăţit în măsura prevenirii a astfel de cazuri din traficul rutier. Răspunsul corect de la această întrebare este A.
5. Vă apropiaţi de un drum forestier, ce intră în şosea din partea dreaptă şi de pe care iese un alt autovehicul. Cine trebuie să aştepte?
- A. dvs., pentru că acordaţi prioritate de dreapta;
- B. autovehiculul care iese de pe drumul forestier;
- C. autovehiculul care circulă cu viteză mai mare.
Autovehicului care este pe drumul forestier trebuie să acorde prioritate. Drumurile forestiere sunt considerate drumuri “private” care aparţin cetăţenilor. Astfel, regulile de circulaţie nu sunt valabile pe drumurile forestiere/private.
În alte articole, voi oferi si exemple de întrebări care au mai multe răspunsuri corecte. Sper că v-am fost de folos!
Mulţumiri Discerne pentru găzduirea acestui articol redactat de Ovidiu Drobotă. (realizatorul site-ului de chestionare auto).
Copyright © Ovidiu Drobotă, februarie 2014
Publicat de Marcus Victor Grant
Foarte bun articolul. Multumesc!
ApreciazăApreciază
Eu si Ovidiu ne bucuram ca v-a placut! Va invitam sa cititi mai multe pe subiect si aici: https://discerne.wordpress.com/category/dezvoltare-profesionala/chestionare-drpciv/
ApreciazăApreciază
cel mai bun articol pe care l-am gasit despre intrebarile drpciv.succes tuturor!
ApreciazăApreciază
la examen am prins 2 din acesta intrebari si le-am stiut raspunsul 😀
ApreciazăApreciază
Intra mai des pe Discerne, citeste la arhiva, si lucruri si mai minunate ti se vor intampla!
ApreciazăApreciază
Ati postat aici cinci intrebari care nu pun nici o problema. Este inutil ce ati facut.Tipic romanesc, incompetenta la tot pasul.
ApreciazăApreciază
Buna ziua. Inteleg din comentariul dvs. ca articolul nu se ridica la inaltimea asteptarilor dvs. Daca e asa, ce-ar fi sa scrieti dvs. unul mai bun, sau sa ne aratati unde se gasesc resurse mai bune?
In acelasi timp, daca ar fi sa aplic aceeasi logica a dvs., as putea spune ca dvs. sunteti incompetent in ceea ce priveste intelegerea publishingului online, iar comentariul dvs. este inutil, deoarece EU, fondatorul blogului, am publicat acest post, dar nu eu l-am scris. Prin urmare, eu nu sunt incompetent in ceea ce priveste publishingul. Cat despre competenta autorului articolului pe acest subiect, marea majoritate a celor care au vizitat si a celor care au comentat articolele sale pe subiectul chestionarelor auto au fost multumiti. Asadar, inclin sa cred ca el e mai competent decat dvs. Desigur, puteti sa demonstrati contrariul facand ceea ce v-am propus: oferind o solutie mai buna. Ceea ce, din experienta mea, ma indoiesc ca veti face. Critica fara acoperire. Tipic romanesc, incompetenta la tot pasul. Ei, cum e? M-am descurcat bine sa va aplic propria logica?
ApreciazăApreciază