Lista învingătorului

Mâine sărbătoresc

Mâine, 17 decembrie 2013, se fac 6 ani de când am câştigat un premiu care a însemnat mult pentru mine, ca autor.

Îţi ofer în continuare o adaptare a articolului pentru care am câştigat locul 1 pentru cel mai bun articol de dezvoltare personală şi profesională la concursul organizat de Ionuţ Ciurea în 2007. Articolul a fost ales la egalitate cu cel al lui Tudor Mateescu: Cum sa fii creativ si sa-ti indeplinesti visul după criteriile: structură, aplicabilitate, relevanţă, concizie şi personalizare. Ionuţ Ciurea scria cu acea ocazie: „Ştefan are o minte periculos de structurată şi analitică. Este un articol complet, plin de resurse, excelent structurat.”. Aprecierea lui m-a onorat desăvârşit, cu atât mai mult cu cât Ionuţ Ciurea este unul din bloggerii români de la care am învăţat cel mai mult. Acel premiu a fost o confirmare importantă pentru mine. De acum înainte, poţi găsi doar aici, în exclusivitate. Cu ocazia acestei aniversări, la rescrierea articolului, am făcut o modificare importantă faţă de versiunea originală: majoritatea articolelor la care găseşti link sunt scrise de mine.

  


Lista învingătorului

de Ştefan Alexandrescu (2007)

Am descoperit un joc al dezvoltării personale

La un moment dat, îl ascultam pe un coleg din domeniul profilării resurselor umane care se plângea de faptul că observă atâta potenţial în anumiţi oameni, care aleg să nu şi-l folosească şi i-am spus că acesta e motivul pentru care este doar un manager şi nu un lider, şi lucrurile vor rămâne astfel: liderul ştie nu doar să observe potenţialul din oameni, ci şi să-l activeze, fără a acţiona în sensul de a « ajuta baba să treacă strada fără ca ea să vrea ».

Oamenii nu au nevoie să conştientizeze beneficiile pe care un anumit curs de acţiune îl oferă, pentru că nu au fost învăţaţi să « cumpere » ideile astfel. Poate că lucrurile stăteau aşa acum 100 de ani, dar acum leadershipul a devenit cu atât mai evident într-o lume în care fiecare îşi exprimă propria persoanlitate într-o manieră unică, distinctă şi observabilă faţă de ceilalţi.

Tocmai de aceea, cei care reuşesc cu adevărat să influenţeze viaţa celorlalţi prin calitatea deciziilor/acţiunilor pe care le inspiră au tot mai multe motive să « fie mândri de sine », şi asta nu într-o manieră egoistă sau narcisistă, ci în sensul de a fi motivaţi să-şi folosească puterea interioară.

Poate că persoanele pe care le-ai descoperit până acum nu au ştiut cum să-ţi descopere chiar ţie, cititorul acestui articol, anumite abilităţi pe care de fapt le ai. În acest sens, ţi-am pregătit un mic inventar care te va ajuta să-ţi ridici stima de sine şi să-ţi descoperi, dincolo de potenţialul tău, chiar potenţialul de a-i influenţa pe alţii!

Am aplicat acest exerciţiu cu mai multe persoane, completând în doi, pe rând (sau singur, sau pe messenger/facebook…) afirmaţiile de mai jos, preluate din cartea « Cum să ajungi în top », de Ros Taylor şi John Humphrey (Polirom, 2003)

Îţi propun chiar să foloseşti această listă ca să faci un joc în doi. De când am publicat articolul, am jucat de zeci de ori pe Yahoo Messenger „lista învingătorului”. Cum se face? În primul rând, dai linkul la acest articol  –  https://discerne.wordpress.com/2013/12/16/lista-invingatorului-de-stefan-alexandrescu-2013/  –  partenerului de joc sau aveţi lista printată [descarcă pdf] la îndemână dacă jucaţi faţă în faţă. Fiecare din voi se gândeşte la câte un răspuns spontan cu care să completeze fraza, despre propria persoană. Cine dă un răspuns corect primul (corect, adică pozitiv, despre propria persoană, şi specific), are câte un punct. Sunt 23 de puncte. La sfârşit, se numără cine are mai multe puncte şi acela este căştigătorul pentru acea rundă. Este un joc care aduce bună dispoziţie şi motivaţie.

  

Lista învingătorului

 1. Un lucru care îmi place la mine este…

 2. Un lucru care le place altora la mine este…

 3. O problemă recentă pe care am rezolvat-o foarte bine este…

 4. Ce fac eu când sunt în cea mai bună formă:……..

 5. Mă bucur că eu…

 6. Cei care mă cunosc se bucură că eu….

 7. Un compliment care mi s-a făcut recent este….

 8. Un principiu pe care încerc din greu să îl pun în practică este…

 9. Un exemplu care arată că îmi pasă de soarta celorlalţi:….

 10. Oamenii pot conta pe mine când e vorba să…

 11. Mi s-a spus că am făcut treabă bună când am…

 12. Un lucru la care mă pricep anul ăst mai bine decât anul trecut este…

 13. O dificultate peste care am trecut cu bine este…

 14. Un exemplu al abilităţii mele de a mă descurca în viaţă este…

 15. cel mai bine mă descurc cu oamenii când…

 16. Un obiectiv pe care mă strădui acum să-l realizez este…

 17. O tentaţie recentă căreia am reuşit să-i rezist este…

 18. M-am surprins plăcut pe mine însumi-însămi atunci când…

 19. cred că am curajul să…

 20. Dacă ar fi să spun un singur lucru bun despre minem acela ar fi că…

 21. Un mod în care reuşesc să-mi stăpânesc emoţiile e…

 22. Se poate conta pe mine când este vorba despre…

 23. Un lucru important pe care intenţionez să-l fac în următoarele două luni este….

    

cum-sa-ajungi-in-top-de-ros-taylor-john-humphrey-p30382-0

Cum să ajungi în top. 10 paşi către succes, de Ros Taylor şi John Humphrey

Autorii acestei cărţi au realizat un studiu intervievând 80 de lideri în domeniile economic şi public, care lucrau pentru inclusiv pentru companii precum: Pricewaterhouse Coopers, World Trade Center, Ford, Pfizer, Savoy, Reuters. Concluziile cu privire la factorii care le-au hotărât succesul arată câteva poziţii interesante, în dreptul lor am trecut şi linkuri la articole/referinţe care te vor ajuta să dobândeşti aceasta. Citeşte articolele!

  

Lista factorilor fundamentali ai succesului

 1. Capacitatea de a rezolva problemele în situaţii de criză

 2. Nevoia de a obţine rezultate

 3. Ambiţia de a reuşi

 4. Capacitatea de a lucra cu foarte multe tipuri de oameni

 5. Formarea şi menţinerea unei echipe eficiente

 6. O mai bună rezistenţă la stress decât alţii

 7. Capacitatea de a iniţia schimbări

 8. Capacitatea de a tranzacţiona şi de a negocia

 9. Mai multă încredere în sine decât cei din jur

 10. Dorinţa de a-şi asuma riscuri calculate

 11. Folosirea valorilor organizaţionale pentru a-i impulsiona pe alţii.

 12. Abordarea elegantă a conflictelor

 13. Reţeaua de relaţii

 14. Stabilirea în mod regulat a unor obiective personale realizabile

  

Magia leadershipului

Leadershipul, prin definiţie, reprezintă un set de trăsături pe care cineva cel mai curând şi le-a format prin exersarea unor abilităţi, fie conştient fie subconştient, şi care exercită o putere non-formală de influenţarea deciziilor şi acţiunilor celorlalţi. Dezvoltarea abilităţilor de leadership obligă la depăşirea obstacolelor în realizarea a ceea ce liderul îşi propune.

Serialul american « The Apprentice » (mă refer la versiunea originală creată de Mark Burnett pentru Donald Trump în SUA – seria cu antreprenori, pe care am recenzat-o aici) are o serie întreagă de exemple ale unor persoane care au fost concediate pentru simplul motiv că le lipsea chiar şi numai una din componentele leadershipului. Unul dintre ei îi întreba pe ceilalţi dacă deciziile pe care le lua sut bune, altul s-a arătat prea încrezător încât şi-a luat un risc nejustificat, arătând cât de importante pot fi tocmai acele caracteristici care sunt componente ale leadershipului.

Pentru a înţelege cum funcţionează aceasta, este bine să ne gândim la răspunul la întrebarea: « Cum ar putea să nu fie aşa? ». Iar pentru a răspunde la această întrebare, voi lua ca exemplu structurile multi-level-marketing. Implicarea unui anumit număr de persoane în « echipa » celui care i-a recrutat depinde foarte mult de abilităţile de lider ale persoanei respective.

Aici, leadershipul se poate măsura obiectiv, dacă este vorba despre cineva care ştie să găsească omul potrivit pentru o anumită schemă de vânzări sau nu. Aici intervine observarea în practică a abilităţii unei anumite persoane de a trece peste dificultăţile de moment şi să genereze inspiraţie pentru ceilalţi, astfel încât aceştia să-şi găsească propria motivaţie.

Astfel, responsabilitatea de a avea anumite persoane într-o structură formală nu valorează nimic dacă aceasta nu este dublată de calitatea unei relaţii informale. În momentul în care există această responsabilitate, stima de sine este întărită prin rezultatele pe care acest tip de abordare le generează într-un anumit grup.

Acum gândeşte-te: atunci când te afli în mijlocul unor oameni, eşti factorul în jurul căruia toţi se coalizează pe termen scurt sau pe termen lung? Dacă răspunsul este « pe termen scurt », atunci eşti doar un animator. Reuşeşti să « bagi oamenii în priză », dar nu reuşeşti să activezi acele « butoane » care îi ajută să-şi dea seama ce anume din motivaţia lor interioară îi va ajuta să-şi valorifice potenţialul.

  

Ce face un lider, pe scurt

Capacitatea de a-i învăţa pe alţii să-şi folosească potenţialul este dublată de cunoştinţele, informaţiile pe care liderul îi învaţă pe ceilalţi să le folosească în avantajul lor şi al obiectivelor lor. Această transmitere a cunoştinţelor se realizează într-o manieră care, pe de-o parte, îi împuterniceşte pe cei car eprimesc aceste informaţii, oferindu-le indepenendenţă faşă de lider, iar pe de altă parte, îi oferă satisfacţia împlinirii personale liderului, ceea ce contează foarte mult pentru stima de sine. Implicarea este considerată de acesta o răsplată în sine.

Fiecare persoană are o anumită misiune, îşi percepe mai clar sau mai puţin clar, un anumit rol, un anumit scop. Acesta este cel care, pus în practică, zi de zi, creează o viziune. Viziunea este contruită pe comportamente, pe acţiune, pe obicieiuri. Iar obiceiurile determină calitatea şi nivelul succesului pe care îl obţinem în viaţă, atât la nivel personal, cât şi la nivel profesional.

Un lider ştie cum a obţinut anumite rezultate, ştie ce anume l-a făcut să obţină acele rezultate, ştie să-şi reproducă succesul şi ştie să-i înveţe pe alţii cum să facă acelaşi lucru. Oamenii urmează un lider şi o viziune. Dar în primul rând urmează un lider. «Dacă oamenilor nu le place viziunea, dar le place liderul, vor schimba viziunea. Dacă oamenilor le place viziunea, dar nu le place liderul, vor schimba liderul.» (Jim Rohn)

Din lista factorilor fundamentali ai succesului, primele lucruri din lista este imposibil să nu aducă şi o încredere mai mare în propriile forţe, dincolo de părerile celorlalţi (fără a fi o încredere orbească sau care neglijează planul spiritual). Altfel… va rămâne cu un potenţial nedezvoltat, după cum ilustrează şi pilda talanţilor din Biblie (nu e întâmplătoare similitudinea lingvistică între talent şi talant).

« There is no TRYING. There is only DOING »

Yoda, Star Wars

Îţi mulţumesc!

Happy leadership!

Copyright © Ştefan Alexandrescu, decembrie 2007, decembrie 2013 Toate drepturile rezervate

Materialele de pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

Reclame

6 gânduri despre „Lista învingătorului

 1. […] Participantii, in ordinea intrarii in concurs: 1. Tudor Mateescu: Cum sa fii creativ si sa-ti indeplinesti visul 2. Cristina Dingeanu: Dependenta 3. Liviu Pasat: Regula antrenorului 4. Daniela Parvu: Sinucidere? Sau criza de destin? 5. Oana Cuzub: Iubeste-te pe tine insuti 6. Alexandru Popovici: Fii stapan pe timpul tau 7. Cristiana Radu: Iubirea alunga teama (trimis pe email) 8. Ana Maria Demetriade: Acum 9. Cristina: Asumarea responsabilitatii 10. Stefan Alexandrescu: Lista invingatorului […]

  Apreciază

 2. […] Lista învingătorului (16 decembrie 2013) Iniţial, a fost publicat pe DaMaiDeparte.ro în decembrie 2007, dar l-am retras în condiţiile specificate aici. Cu acest articol, am câştigat locul 1 pentru cel mai bun articol de dezvoltare personală şi profesională la concursul organizat de Ionuţ Ciurea în 2007. Articolul a fost ales la egalitate cu cel al lui Tudor Mateescu: Cum sa fii creativ si sa-ti indeplinesti visul după criteriile: structură, aplicabilitate, relevanţă, concizie şi personalizare. Ionuţ Ciurea scria cu acea ocazie: „Ştefan are o minte periculos de structurată şi analitică. Este un articol complet, plin de resurse, excelent structurat.”. Aprecierea lui m-a onorat desăvârşit, cu atât mai mult cu cât Ionuţ Ciurea este unul din bloggerii români de la care am învăţat cel mai mult. Acel premiu a fost o confirmare importantă pentru mine. Articolul este acum disponibil doar pe Discerne, după ce l-am actualizat. […]

  Apreciază

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.