Dificultăţi în obţinerea permisului de conducere, sfaturi DRPCIV şi chestionare auto

Spune-mi cum te pregatesti ca sa-ti spun ce ai sa reusesti

Încă de mici copii ne gândim la permisul de conducere. Traficul rutier ne influenţează şi ne stârneşte o mare curiozitate, “precum se conduce un automobil”. Nu ni se pare greu, dar când ajungem să controlam un automobil, ne dăm seama de dificultăţile întâmpinate. Nu este uşor de obţinut un permis de conducere. El implică o grămadă de factori şi o grămadă de etape DRPCIV (Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor,) care ne pregătesc pentru viitorul trafic rutier.

Având în vedere că la început nu ştim prea multe chestiuni despre obţinerea permisului de conducere, accesăm diverse pagini pe Internet, fără a ne întreba dacă acele informaţii DRPCIV sunt valide. Totodată, codul rutier este disponibil pe multe site-uri WEB neactualizat. Acel fapt ne poate induce într-o mare eroare când vine vorba de examenul teoretic DRPCIV.

De asemenea, sunt disponibile pe Internet o multime de site-uri cu chestionare auto, dar chestionarele auto nu sunt ca şi cele oficiale de la examen. Multe persoane îşi ratează examenul pentru că nu se pregătesc suficient şi nu rezolvă ceea ce trebuie şi anume, teste auto DRPCIV. Aş vrea să dau un exemplu de întrebare care mi-a venit mie personal la examenul de teorie DRPCIV.

Pot spune că este o întrebare-capcană care te pune în dificultăţi când eşti în contra timp şi anume la examen.

Cum veţi semnaliza faptul că autovehiculul cu care circulaţi a rămas în pană pe partea carosabilă?

  • A. prin folosirea luminilor de poziţie;

  • B. prin instalarea triunghiurilor reflectorizante şi prin folosirea luminilor de avarie;

  • C. prin purtarea vestei reflectorizante.

Această întrebare referitoare la semnalizare induce individul în eroare pentru că intervin luminile de poziţie care trebuie folosite obligatoriu. Răspunsul corect este A şi B. (A. prin folosirea luminilor de poziţie; B. prin instalarea triunghiurilor reflectorizante şi prin folosirea luminilor de avarie;)

Probabil lumea se întreabă de ce trebuie instalate triunghiurile reflectorizante, odată ce luminile de avarie sunt în funcţiune. Vizibilitatea mai bună este determinată şi de triunghiurile reflectorizante care în contact cu lumina farurilor de la automobile, evident strălucesc mai tare.

Câţiva factori importanţi care contează foarte mult în circulaţia rutieră.

Neacordarea de prioritate pentru pietonii care sunt deja angajaţi în traversarea unui drum public şi se află în acest drept, se sancţionează cu amendă contravenţională şi se suspendă dreptul de a conduce autovehicule.

Oprirea vehiculelor pe drumurile publice este interzisă atunci când distanţa este mai mică de 25 de metri înainte şi după indicatorul rutier al statiilor pentru mijloacele de transport public de persoane.

Măsurile care vor fi luate în cazul în care conduceţi un automobil cu defecţiuni majore la mecanislul direcţiei automobilului vor fi următoarele:

  • Amendă contravenţională;

  • Reţinerea certificatului de înmatriculare;

  • Reţinerea permisului de conducere;

  • Suspendarea dreptului de a codnuce autovehicule pentru o perioadă de timp limitată.

Pentru toate drumurile considerate publice, se vor aplica legile în vigoare referitoare la circulaţia şi legislaţia rutieră. Drumurie forestiere private nu au nici o legătură cu drumurile publice, iar conform acestui fapt, legile nu sunt validate pentru astfel de drumuri. Din nefericire, lumea confundă astfel de drumuri cu drumurile publice şi se conformează legilor în vigoare.

Exemplu de întrebare care poate fi întâlnită la examenul de teorie DRPCIV.

Cum trebuie să procedaţi când ajungeţi în spatele unui tramvai oprit într-o staţie fără refugiu pentru pietoni?

  • A. să opriţi în dreptul ultimei uşi;

  • B. să opriţi în spatele acestuia şi să vă reluaţi deplasarea numai după ce uşile tramvaiului au fost închise;

  • C. să opriţi la o distanţă de 25 m de tramvai.

Răspunsul corect este marcat cu roşu. Toate întrebările oficiale de la examenul DRPCIV se regăsesc pe acest site: c-drpciv.ro şi pot fi folosite pentru pregătire. Dacă rulaţi chestionare auto pe site-ul oficial al Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, veţi putea folosi bara de căutare întrebări pentru a obţine răspunsurile corecte.

E simplu: trebuie sa stii aproape tot

În baza de date ale chestionarelor auto de la examenul de teorie DRPCIV sunt aproximativ 1400 de întrebări. Când parcurgeţi un chestionar auto, vi se generează 26 de întrebări cu mai multe posibile răspunsuri. Acele întrebări sunt structurate astfel, după: noţiuni de mecanică, codul rutier, regulamentul rutier, măsuri de prim ajutor, contravenţii, infracţiuni, conducerea ecologică, conduita preventivă, zomotul în traficul rutier, prioritate de dreapta, semnale luminoase, intersecţii fără indicatoare rutiere şi indicatoare şi marcaje rutiere.

O mică problemă ar fi că elevii şcolilor de şoferi nu învaţă complex şi evită anumite părţi din posibilele întrebări care se întâmpină la examen. Astfel, ei devin nesiguri pe sine şi ratează multe răspunsuri pe care le-ar putea rezolva cu uşurinţă doar dacă ar recapitula din fiecare parte a legislaţiei rutiere.

Din propria experienţă, nu am citit exagerat manualele de legislaţie rutieră, dar am făcut o multime de chestionare auto DRPCIV şi aşa am învăţat legislaţie rutieră. Adevărul este că acele chestionare auto sunt alcătuite pe baza legislaţiei rutiere, iar când parcurgi chestionare, practic înveţi legislaţie rutieră. Pe lângă toate acestea, ţi se măresc şansele de a fi ADMIS la examenul de teorie DRPCIV.

A da vina pe instructorii auto nu este o soluţie. Totul depinde de tine când vine vorba de permisul de conducere. Dacă îţi doreşti cu adevărat să-l iei şi te implici cu voinţă în rezolvarea chestionarelor auto, vei avea rezultate pe măsură. Trebuie doar să înveţi câte puţin în fiecare zi şi nu să exagerezi neaparat. Şcolile de şoferi nu îţi oferă programul DRPCIV deoarece ei nu au nici o obligaţie, de aceea este recomandat să faci cât mai multe chestionare auto de pe site-ul oficial: drpciv. ro

Succes la învăţat şi multă prudenţă în trafic, viaţa are prioritate!

Articol scris de Ovidiu Drobotă. Copyright (C) Ovidiu Drobotă, 2013

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.