A şti să primeşti şi a şti să dăruieşti

Icoana Sf. Nicolae
Icoana Sf. Nicolae

Astăzi îl sărbătorim pe Sfântul Nicolae. De ce este important el în zilele noastre şi de ce îl sărbătorim, am scris aici . Astăzi intenţionez să vă împărtăşesc de ce este important să primim şi să dăruim.

  « Iubeşte şi fă ce vrei » … zicea Fericitul Augustin, referindu-se la faptul că dacă creştinii trăiesc în spiritul şi faptele creştine, au binecuvântarea de a face ceea ce doresc. « Toate sunt îngăduite, dar nu toate de folos », scrie undeva în Biblie. 

A aparţine” implică semantic ideea de „a se lăsa a fi parte din…” a lăsa ceva mai mare să spună că te are de partea sa. Numai că a fi parte din ceva, sau a avea implică două componente fundamentale: a dărui şi a primi. Iar a dărui şi a primi presupun abilitatea de a avea şi a păstra.

În primul rând, a şti să primeşti reprezintă un lucru extraordinar pentru respectul de sine deoarece arată o atitudine deschisă faţă de într-ajutorare. A şti să primeşti: critici, aplauze, palme, felicitări, cadouri, sentimente, persoane… A primi permite cuiva a dărui.

A permite cuiva să dăruiască reprezintă un gest de încredere şi de sprijin cumva a acelei persoane, într-un demers de comunicare, atunci când acţiunea de a primi se realizează într-un cadru de generozitate bunăvoitoare şi necondiţionată. În momentul în care cineva poate face o bucurie unei alte persoane prin a primi ceva, poate chiar ceva care implică responsabilitate, poate fi un lucru care întăreşte respectul de sine prin simpla bucurie de a prilejui o bucurie.

Se spune că românii sunt ospitalieri. Chiar unul din atributele principale percepute ale românilor, de către români, este ospitalitatea*. A primi ospitalitatea cuiva care o oferă cu dragă inimă reprezintă un respect faţă de gestul acelei persoane de a oferi.

În al doilea rând, a şti să dăruieşti implică abilitatea de a oferi necondiţionat anumite lucruri importante pentru persoana care le primeşte, în aşa fel încât cel care oferă, prin faptul că oferă, să perceapă utilitatea gestului făcut.

Când X cere ceva ce Y nu vrea să dea, sau X refuză ce Y doreşte să ofere, apare un blocaj în comunicare. Zicem „dar din dar se face rai”. Voi ilustra un concept şi mai interesant: să dai din ceea ce nu ai.

La un moment dat, un preot tânăr nu ştia ce să facă atunci când i s-a repartizat o parohie, pentru că nu se simţea potrivit pentru această slujire, aşa că s-a consultat cu părintele său duhovnic spunându-i:

  • Părinte, se spune că un preot paroh trebuie să aibă încredere în Dumnezeu în ciuda greutăţilor, dar eu nu am încredere în Dumnezeu nici în prvinţa lucrurilor de pe o zi pe alta. Se spune că un paroh trebuie să aibă şi să inspire iubire de aproape enoriaşilor, dar pe mine nu mă interesează de ei. Se spune că un paroh trebuie să fie un bun organizator, dar eu nu sunt în stare nici măcar să-mi organizez camera.
  • Comportă-te ca şi cum lea-i avea şi din acestea te vei învrednici şi tu!
  • Părinte, dar nu pot să fiu fals cu aceşti oameni…
  • Fă cum îţi spun pentru un an. Comportă-te exact ca şi cum ai avea aceste virtuţi, oferind din ele celorlalţi, chiar dacă nu le ai şi mai vorbim despre asta peste un an.

Peste un an, într-adevăr, preotul a dobândit fiecare din aceste lucruri pe care iniţial nu le avea, comportându-se ca şi cum le-ar avea. Astfel, şi-a obligat atitudinile să-i urmeze comportamentul. Iar pe parcursul acestui an, a oferit din ceea ce nu avea: încredere în Dumnezeu, iubire de aproape şi spirit de organizare.

Ia gândeşte-te, ce s-ar întâmpla dacă ai dărui altora din cele pe care nu le ai dar ţi le doreşti?

Doreşti iubire? Dăruieşte iubire şi asta vei primi.

Doreşti cunoaştere? Oferă cunoaştere şi asta vei primi.

Nici un efort nu va fi în zadar, ci va fi compensat, mai devreme sau mai târziu.

* Idee confirmată şi de cercetătorul Bodea, Dorin (2011). Românii, un viitor provizoriu?, Result Consulting, Bucureşti

 PS: La mulţi ani tuturor şi fiecăruia care îşi serbează astăzi ziua de nume: Nicolae, Nicoleta şi toţi ceilalţi!

(continuă să citești după media ↓)

Acest articol este rescrierea primei părţi dintr-un material realizat iniţial în septembrie 2007 şi publicat pe DaMaiDeparte.ro sub titlul „Fii aşa cum vrei tu, cu dragoste…”. Rescris în noiembrie 2013 pentru Discerne.wordpress.com.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, atunci îţi recomand şi:

secţiunea „Ortodoxie” a blogului Discerne

A avea şi a păstra (Economia Online, nr. 21, 31/01/2014, în categoriile Educatie, Finante)

Îţi mulţumesc!

Happy giving!

Marcus Victor Grant

Copyright © Marcus Victor Grant 2007-prezent, toate drepturile rezervate.

Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

 

 

 

 

 

2 gânduri despre „A şti să primeşti şi a şti să dăruieşti

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.