Legea lui Crin Antonescu, Roşia Montană şi viitoarea cenzură din România

Introducere

La prima vedere, noua lege propusă de Crin Antonescu, Andrei Gerea și George Scutaru1 nu este una care să atragă atenția. Nu apar informații despre ea în presa scrisă sau la posturile de televiziune specializate în dezbateri politice. Mulți oameni nici nu vor auzi de ea, iar cei care aud s-ar putea să fie de acord cu ea, neștiind toate amănuntele care sunt propuse.

Conform propunerii lui Antonescu, noua lege este de fapt o modificare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii. Printre modificări putem observa cum „prezenta ordonanţă de urgenţă reglementează interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii” precum și „prin organizaţie cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob se înţelege orice grup format din trei sau mai multe persoane, care îşi desfăşoară activitatea temporar sau permanent, în scopul promovării ideilor, concepţiilor sau doctrinelor fasciste, legionare /…/ prin simboluri fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe se înţelege: drapelele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum şi orice alte asemenea însemne, care promovează ideile, concepţiile sau doctrinele prevăzute”.

 

O lege abuzivă

Alineatele (1) și (2) la articolul 3 al propunerii, prevede printre care, pedepse până la 15 ani de închisoare în cazul constituirii unei organizații de caracter fascist, legionar sau xenofob, precum și aderarea la aceste tipuri de organizații sau sprijinirea lor sub orice formă.

Este remarcabilă asprimea pedepselor, la fel și momentul ales de a propune această lege, având în vedere că România nu se confruntă cu partide de extremă dreaptă aspirante la guvernare, cum există de exemplu în Ungaria sau Grecia, chiar dacă unul dintre motivele autorilor este că „după decembrie 1989, mişcări, asociaţii sau partide politice şi-au revendicat ideologia legionară şi desfăşoară în spaţiul public acţiuni de promovare a ideilor legionare”.

Fără a intra într-o discuție mai amplă legată de istoria Mișcării Legionare, vreau să menționez cum acest subiect a fost tratat foarte simplist, legionarismul fiind condamnat ca un fenomen de extremism, rasism și xenofobism, fără o prezentare obiectivă a faptelor săvârșite de legionari, cât și contextul din anii 1930 în care această organizație a existat. Pentru cine dorește o descriere obiectivă și detaliată a Mișcării Legionare, recomand articolul excelent din Bucovina Profundă.

 

Roșia Montană și cenzura

De pe 1 septembrie, acest an, am trăit cu toții probabil cele mai mari proteste antiguvernamentale de la căderea lui Ceaușescu și mineriadele din `90. În același timp, am putut observa și o strategie complexă a mass-mediei pentru a cenzura, sau cel puțin, micșora anvergura acestor proteste și semnificația lor. Dacă la început, strategia a fost pur și simplu netransmiterea evenimentelor, între timp această alegere s-a dovedit a fi una foarte neinspirată, oamenii folosind rețelele sociale pentru a transmite informații și imagini de la proteste. Curând, presa și canalele de televiziune au fost forțate să transmită, însă au adoptat o strategie de dezinformare, numărul protestatarilor fiind subapreciat în mod constant, iar așa numiții reprezentanți ai mișcării protestatare fiind de fapt infiltrații partidelor guvernante, cu scopul de împiedica evoluția protestelor în acțiuni amenințătoare împotriva guvernului.

De asemenea, România se îndreaptă spre un colaps financiar care va lovi țara foarte serios. Din 2009, de la începutul crizei financiare globale, guvernul român a supraviețuit prin împrumuturi de la FMI și Banca Mondială, ținând economia vie prin mijloace artificiale. Anul 2013 a adus cele mai mici investiții străine, multe firme internaționale cum sunt Nokia au plecat din țară, iar băncile internaționale refuză să mai acorde credite guvernului. Datoria externă a României se află la suma fabuloasă de 136 miliarde de dolari! Ce înseamnă neacordarea creditelor pentru țară?

Înseamnă incapacitatea de a plăti pensiile la 5,4 milioane de pensionari și salariile a 1,2 milioane de bugetari, plus un număr mare de alocații, ajutoare sociale și de șomaj. Un risc ce înseamnă aproape 7 milioane de cetățeni care ar putea ieși în străzi pentru a răsturna guvernul. Revoluția din `89, de două, trei ori mai mare.

 

Comunism, v 3.0.

Cu acest context în minte, propunerea lui Antonescu nu este împotriva așa zișilor „legionari”, ci împotriva dreptului la libera exprimare a cetățeanului român. Cum România este membră UE și NATO, în anul 2013, aplicarea metodelor de cenzură folosite de vechii comuniști ar fi condamnată de fiecare țară democratică cu drept de liberă exprimare. De aceea, există o nevoie de metode evoluate și subtile, care au același efect ca cele vechi. Cenzură potrivită anului 2013, un fel de comunism, v 3.0.

La suprafață, legea pedepsește doar pe cei care promovează rasismul, xenofobia și legionarismul; citind cu atenție, propunerea este scrisă în așa fel încât orice fel de protest antiguvern, orice dorință de apărare a interesului național și identificare cu nația română poate fi catalogat promovare a „ ideilor, concepţiilor sau doctrinelor fasciste, legionare”. De asemenea, orice fel de simboluri, cum sunt „drapelele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut”pot fi considerate drept promovare a ideilor, concepțiilor sau doctrinelor legionare, fasciste, rasiste, etc și pot fi pedepsite aspru. Ce lipsește cu desărvâșire din această propunere este o definiție clară a ceea ce înseamnă o idee, concepție sau doctrină. În ce constă „recurgerea la violenţă pentru schimbarea ordinii constituţionale sau a instituţiilor democratice” și care este definiția la „naţionalismul extremist? Cine sunt persoane considerate „vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii , crime de război sau crime contra umanităţii”? De ce nu sunt incluși foștii comuniști și securiști de elită?

În cazul aprobării, această lege riscă să fie aplicată în mod abuziv de autoritățile statului, iar, având în vedere grava situație în care se află economia românească, cu probabilitate mare, va fi abuzată. Încalcă drepturile elementare unui cetățean la libera exprimare a ideilor și opiniilor personale și reprezintă un pas înapoi la acel sistem morbid, care a ucis disidenți, intelectuali, și figuri spirituale pe bandă rulantă, la turnători, securiști, supraveghere totală a populației, generații întregi distruse și o țară întoarsă în Evul Mediu.

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, atunci îţi recomand şi

Protestele naţionaliste împotriva exploatărilor cu cianuri şi prin fracţionare hidraulică – libertate sau abuz al democraţiei?

Legea condamnării legionarilor folosită împotriva naţionalismului şi patriotismului românesc, împotriva drepturilor omului şi împotriva Constituţiei

 

Bibliografie recomandată

Roșia Montană și economia română:

http://www.gandul.info/financiar/10-intrebari-si-raspunsuri-despre-despre-exploatarea-aurului-cu-cianuri-in-romania-cazurile-rosia-montana-certej-si-baia-mare-11449355

http://luptapentrurosiamontana.wordpress.com/2013/09/02/stirile-de-la-ora-22-1-septembrie-2013/

http://totb.ro/presa-romana-plina-de-minciuna-cum-au-redat-canalele/

http://www.romanialibera.ro/cultura/oameni/numarul-pensionarilor-din-romania-in-scadere-fata-de-2012-304772.html

http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-15953885-cati-bugetari-existau-romania-inceputul-lunii-octombrie-cat-castigau-acestia.htm

http://www.indexmundi.com/g/g.aspx?v=94&c=ro&l=en

Despre legionari și Mișcarea Legionară

http://bucovinaprofunda.wordpress.com/2013/11/02/pozitia-politica-a-miscarii-legionare-in-vederile-tribunalului-international-de-la-nurnberg-documente-memoriu-prezentat-autoritatilor-americane-de-ocupatie-in-austria-de-mihail/

http://bucovinaprofunda.wordpress.com/2013/10/13/fundatia-george-manu-despre-proiectul-de-lege-anti-legionar-arestarea-demnitatii/#more-3964

1Senatul României (8 octombrie 2013). Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului unor persoane vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii, http://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=17678&pos=0&NR=b663&AN=2013

Guest post de Răzvan Goldstein, coautor al blogului Discerne. Copyright © Răzvan Goldstein, 2013-prezent

2 gânduri despre „Legea lui Crin Antonescu, Roşia Montană şi viitoarea cenzură din România

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.