Care este sensul vieţii?

Piramida nivelurilor neurologice. Grafic de Răzvan Goldstein
Piramida nivelurilor neurologice. Grafic de Răzvan Goldstein

Robert Dilts, cercetător american în domeniul ştiinţelor comunicării, a postulat un nivel neurologic superior, chiar în vârful piramidei nivelurilor neurologice: cel “spiritual” sau de comunicare cu “ceea ce este dincolo de noi, mai mult, mai mare decât noi şi imaterial”. Iar această postulare s-a fundamentat în remarcarbila capodoperă epistemologică a lui Alfred Korzybski (unul din cei mai mari filosofi ai secoului XXI, care a revoluţionat gândirea ştiinţifică în 1933 prin cartea sa), “Science and Sanity”. Deci, chiar şi pentru persoanele care se declară atee, există această necesitate de comunicare cu o entitate care în diferite religii este într-o anumită formă o fiinţă supremă. Mai multe despre acest model în cartea lui Robert Dilts din 1991, “Visionary Leadership Skills”. Vezi modelul din figură.

57 de cercetători au efectuat 40 de studii separate, în 20 de ţări, în cadrul unui proiect condus de două cadre didactice de la universitatea din Oxford, Marea Britanie. Unul dintre ei, Roger Trigg (Centrul Ian Ramsey al Facultăţii de Teologie, concluzionează că „acest proiect sugerează că religia nu este doar ceva pe care nişte indivizi aparte îl fac în zilele de duminică în loc să joace golf. Am adunat o cantitate mare de dovezi care demonstrează faptul că religia este o realitate a naturii umane chiar în societăţi diferite. Acest lucru sugerează că încercările de a suprima religia sunt şi vor fi cel mai probabil de scurtă durată pentru că gândirea umană pare a fi înrădăcinată în concepte religioase, precum existenţa de fiinţe supranaturale sau posibilitatea de a exista o viaţă de apoi”.

În vârful ei, stă misiunea, viziunea, spiritul, căutarea sensului suprem al existenţei: „pentru ce?”. Robert Dilts, autorul modelului, a postulat o piramidă inversată, una care începe din vârful primeia, extinzându-şi baza în sus. Mergând de la grup sau echipă până la comunitatea globală din care face parte, nivelul final transcende planul primei piramide, constituindu-se ca o reflexie în oglindă, extinzându-se până la nivelul întregii umanităţi.

Aplicaţiile acestui model de cercetare şi interpretare în psihologia organizaţională duc la o înţelegere profundă a leadershipului, o întreagă reconceptualizare, dar şi la confirmarea unui adevăr demonstrat prin cercetare că pilonii strategici, temelia identităţii fiecărui om, sunt daţi de credinţa sa, şi nu în sensul de convingeri, idei sau concepţii asupra lumii, ci însăşi încrederea deplină că există o altă lume, nevăzută, dincolo de lumea prezentului şi a sinelui, care este stăpânită de un Creator.

Piramida nivelurilor neurologice, ca model, este cu desăvârşire lipsit de conţinut. Mesajul şi utilitatea lui se găseşte în structură. Astfel, este doar un instrument, iar religia care se regăseşte în vârful piramidei depinde de la om la om, de la cultură la cultură, de la societate la societate, de la civilizaţie la civilizaţie.

Sensul vieţii se regăseşte în vârful piramidei. De aceea, idealurile şi motivaţia sunt cele care îi inspiră pe oameni să continue să facă lucruri care nu le plac – în speranţa că eforturile lor vor servi unui scop mai înalt. Atunci când nu ştim care e acel scop, acel sens, toată direcţia noastră este pierdută.

Ei bine, răspunsul la întrebarea: „care este sensul vieţii?” depinde de răspunsul la întrebarea: „eşti creştin?”. Dacă da, atunci sensul vieţii este mântuirea sufletului dincolo de această viaţă trecătoare care se consumă într-o lume materială. Însăşi conştiinţa este mărturisirea, dovada că sufletul există mai presus de minte şi trup: atunci când greşim, ne mustră conştiinţa (cu condiţia să nu fie adormită). Conştiinţa reprezintă o busolă care să ne ajute să (re)găsim drumul către Dumnezeu, acela pe care El şi-l doreşte pentru mântuirea noastră.

Iată cum o structură teoretică se poate umple de conţinut atunci când punem întrebările corecte.

PS: Mâine, joi, 21 noiembrie 2013, se sărbătoreşte intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Te invit să citeşti despre semnificaţia, importanţa şi istoria acestei sărbători aici.

4-intrarea

În 2014, am publicat aproximativ 20 de articole care dezvoltă cu numeroase exemple şi aplicaţii fiecare nivel al piramidei nivelurilor neurologice. În toamna lui 2015, le-am retras iar conținutul lor este disponibil la cerere doar clienților plătitori în consultanță. Dacă nu ești încă un client plătitor, atunci te invit să citeşti mai întâi aceste articole care mai sunt publice pe site:

Piramida nivelurilor neurologice, după Robert Dilts

Graniţe conceptuale în mişcare

precum şi cele două capitole dedicate acestui model în cartea Modelarea din NLP, o cale rapidă spre excelenţă.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, atunci îţi recomand şi:

secţiunea Ortodoxie” a blogului Discerne

Referinţe:

Trigg, Roger, apud Ulea, Alexandru (25 iulie 2011) Religia este o realitate a naturii umane, ziarul Lumina, Centrul de presă BASILICA al Patriarhiei Române
Dilts, Robert (1996) Visionary Leadership Skills, Meta Publications, Cupertino, California, USA, pp 22-23

Îţi mulţumesc!

O sărbătoare binecuvântată mâine!

Marcus Victor Grant

Copyright © Marcus Victor Grant 2013-prezent, toate drepturile rezervate.

Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

 

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.